Utredning: Finland bör stärka sin roll i de internationella klimatinitiativen
Finland bör stärka sin roll i de internationella klimatinitiativen genom att börja förhålla sig mer planmässigt till initiativen och också utvärdera dem regelbundet, konstateras det i en färsk utredning som miljöministeriet beställt av Tyrsky-Konsultointi. Utredningen granskar Finlands strategiska ställning när det gäller internationella klimatinitiativ och utreder på vilka sätt Finland kan stödja initiativen och genomförandet av klimatavtalet från Paris på ett effektivare sätt.
De internationella klimatinitiativen samlar aktörer i olika länder kring praktiska klimatåtgärder. Det har tagits fram en global handlingsplan som ett ramverk för administrationen av initiativen (Global Climate Action, GCA). Den utgör ett nytt och snabbt växande fält som ännu saknar etablerade tillvägagångssätt och ett strategiskt grepp. Till exempel uppställandet av mål för initiativen och uppföljningen av resultaten är ofta bristfällig, även om utvecklingen ser ut att ha vänt till det bättre. Kända initiativ där Finland också medverkar är bl.a. Mission Innovation, som stöder forskning och utveckling inom ren energi, och den kolfria alliansen Powering Past Coal Alliance, som arbetar för en snabb utfasning av stenkol.
I Finland är ansvaret för uppföljningen och kontakten kring initiativen fördelat på de olika ministerierna inom statsförvaltningen. Enligt utredningen verkar ingen aktör ha någon täckande helhetsbild av hur initiativen framskrider. Informationen kan nödvändigtvis inte spridas tillräckligt väl från initiativen till de finländska aktörerna, eller från Finland till initiativen. Finlands situation är dock inte exceptionell, för andra länder inom EU och Norden kämpar i hög grad med samma utmaningar.
Utredningen innehåller tio rekommendationer som inte förutsätter några lagstiftningsmässiga ändringar och i regel inte heller någon tilläggsfinansiering. Planmässigheten kan öka om att man t.ex. sätter de olika projekten i prioritetsordning, drar sig ur de projekt som inte avancerar och ansluter sig till lovande initiativ. Behållningen av initiativen kan också bli större om man mer aktivt ser till att kommuner, företag och organisationer blir delaktiga i dem. Samtidigt kan Finland själv t.ex. höja sin internationella profil och få synlighet bland exportföretagen i branschen.
”Det behövs klimatinitiativ för att aktivera nya aktörer och sporra oss alla att minska utsläppen i snabbare takt. Jag tycker det är viktigt att klimatinitiativen inte bara blir deklarationer av engångsnatur utan att de leder till konkreta åtgärder vars genomslag följs upp med jämna mellanrum. Jag uppmanar också finländska företag, kommuner och organisationer att ansluta sig till initiativen”, konstaterar bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
”Klimatinitiativens betydelse ökar hela tiden. Den här utredningen är en välkommen diskussionsöppnare – den utmanar oss också att handla mer strategiskt”, säger Finlands chefsförhandlare Outi Honkatukia.
- Utredningen kan laddas ner på adressen http://www.tyrskyconsulting.fi/2018_ilmastoaloitteet_haltuun.pdf
Mer information:
Taru Savolainen, ministerns specialmedarbetare, miljöministeriet, tfn 040 535 8622, [email protected]
Outi Honkatukia, chefsförhandlare, miljöministeriet, tfn 050 3411 758, [email protected]
Oras Tynkkynen, Tyrsky-Konsultointi, tfn 050 5121 584, [email protected]