Sveaborg och Helsingfors observatorium skyddas genom lagen om skyddande av byggnadsarvet
Miljöministeriet har fastställt två beslut om byggnadsskydd som fattats av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland. Sveaborg och Helsingfors observatorium på Observatorieberget skyddas med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet.
Sveaborg är en exceptionellt mångsidig kulturmiljö av riksintresse, ett nationellt värdefullt landskapsområde och finns med på Unescos lista över världsarv. ”Sveaborg är ett levande kulturarv. Området är enormt viktigt inte bara för Helsingforsborna utan också för turister från andra delar av Finland och världen. Beslutet innebär en uppdatering av målen för skyddet och stärker områdets unika ställning", beskriver miljö- och klimatminister Emma Kari.
Det område som skyddas genom byggnadsarvslagen omfattar Stora Östersvartö, Vargö, Gustavssvärd, Lilla Östersvartö, Västersvartö, Långören och Lonnan. Hela området är inte skyddat, utan skyddet omfattar Sveaborgs fästning och dess byggnader och befästningsanläggningar, skeppsvarvet och dess konstruktioner och utrustning, fästningsvallar och fästningsgårdar, bebyggda stränder, sötvattensystemen, öppna torg, vägar, parker, trädgårdar och trädrader.
Skyddet av Helsingfors observatorium gäller refraktortornet och dess omgivning. Observatoriet har en nationell betydelse med tanke på stadsbilden, byggnadshistorien och byggnadskonsten i Helsingfors monumentalcentrum samt som en av sin tids internationellt betydande observatoriebyggnader.
- Närings-, trafik- och miljöcentralens beslut om Sveaborg fattades den 27 januari 2020, Dnr UUDELY/5025/2017
- NTM-centralens beslut om observatoriet fattades den 16 september 2019, Dnr UUDELY/13105/2018
- Offentlig delgivning om skyddet av Sveaborg och en karta över området. Kartan visar en indelning av de skyddade objekten i tre kategorier enligt objektets karaktär och hur väl det har bevarats.
Ytterligare information
Reko Korhonen
specialsakkunnig
tfn 029525 0018
[email protected]