Hyppää sisältöön
Media

Suomenlinna ja Helsingin observatorio suojellaan rakennusperintölailla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2022 12.47
Tiedote

Ympäristöministeriö on vahvistanut kaksi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tekemää rakennussuojelupäätöstä. Suomenlinna sekä Helsingin observatorio Tähtitorninmäellä suojellaan rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla.

Suomenlinna on poikkeuksellisen monimuotoinen valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, valtakunnallisesti arvokas maisemaalue ja Unescon maailmanperintökohde. ”Suomenlinna on valtavan tärkeä paitsi helsinkiläisille myös matkailijoille muualta Suomesta ja maailmalta. Se on yhteistä kulttuuriperintöämme. Päätös ajanmukaistaa suojelutavoitteita ja vahvistaa alueen ainutlaatuista asemaa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari kuvaa.

Rakennusperintölailla suojeltava alue käsittää Iso Mustasaaren, Susisaaren, Kustaanmiekan, Pikku Mustasaaren, Länsi Mustasaaren, Särkän, Pormestarinluodon ja Lonnan. Aluetta ei suojella kokonaan, vaan suojelun piiriin kuuluvat Suomenlinnan linnoitus rakennuksineen ja linnoituslaitteineen, telakka rakenteineen ja varusteineen, maalinnoitus ja linnoituspihat, rakennetut rannat, makeanveden keräilyjärjestelmät, aukiot, väylät, puistot, puutarhat ja puurivistöt.

Helsingin observatorion suojelu koskee refraktoritornia ympäristöineen. Observatoriolla on valtakunnallista merkitystä Helsingin monumentaalikeskustan kaupunkikuvan, rakennushistorian ja -taiteen kannalta sekä aikansa kansainvälisesti merkittävänä observatoriorakennuksena.

Lisätiedot

Reko Korhonen
erityisasiantuntija
p. 029 525 0018
[email protected]