Hoppa till innehåll
Media

Striktare utsläppstak fastställs för näringsämnen i Östersjön

miljöministeriet
Utgivningsdatum 1.10.2013 6.49
Pressmeddelande

Ministermötet inom ramen för Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö ska den 3 oktober 2013 i Köpenhamn fatta beslut om ett nytt tak för näringsutsläpp för Östersjöstaterna och om landsspecifika mål för utsläppsminskningen. Utsläppsminskningsmålen väntas bli striktare i alla länder, också i Finland.

I den aktionsplan som skyddskommissionen för Östersjön antog 2007 är målet att Östersjön ska ha god miljöstatus senast 2021. I aktionsplanen behandlas övergödning, skadliga ämnen, sjötrafik och biologisk mångfald. För varje havsområde har det i aktionsplanen fastställts ett tak för näringsutsläppen och för kuststaterna egna mål för minskningen av kväve- och fosforbelastningen.

För Finlands del föreslås att de nya målen för minskad näringsbelastning ska vara 2 430 ton kväve (målet i dag 1 200 ton) och 330 ton fosfor (i dag 150 ton) per år beräknat från medeltalet åren 1997–2003 fram till 2021. Finlands totala kvävebelastning på Finska viken har redan minskat med ca 17 procent och fosforbelastningen med ca 5 procent jämfört med medeltalet för åren 1997–2003. Dessa uppnådda utsläppsminskningar dras av från de nya mål som fastställs för Finland.

”Utgångspunkten är att minskningen av näringsbelastningen ska planeras och genomföras i brett samarbete med olika intressegrupper som en central del av planeringen av vattenvården och havsvården. För Finland är utsläppsminskningsmålen ambitiösa men nåbara", säger miljöminister Ville Niinistö.

"För Finland är det också viktigt att komma överens om gemensamma åtgärder för Östersjöländerna för att utsläppen från den sektor som står för den största belastningen, jordbruket, ska kunna minskas", konstaterar Niinistö.

Finlands minskningsmål är inriktat på Finska viken. Målet kan nås på så sätt att den minskning av näringsbelastningen som anges i förvaltningsplanerna för Skärgårdshavet och för vattenvården på Åland räknas helt och hållet och att den minskning av kväve- och fosforbelastningen som anges i förvaltningsplanerna för Bottenhavet och Bottenviken räknas dels till förmån för Östersjöns centralbassäng och Finska viken, dels som en del av Finlands minskningsmål.

De preliminära minskningsmål som kommissionen antog 2007 har uppdaterats som sakkunniguppdrag. Som stöd för beslutet används flera indikatorer för god marin status än tidigare.

Nätverket av skyddade områden ska utvecklas

Vid mötet behandlas också nätverket av skyddsområden i Östersjöns kust- och havsområden (Baltic Sea Protected Areas, BSPA). Till nätverket hör 163 områden, av vilka 22 finns i Finland. Skyddsområdena upptar 11,7 procent av Östersjöns totala havsareal, vilket innebär att de överstiger målet på 10 procent. Det nya målet är att uppnå arealen också i de olika enskilda havsbassängerna. Målet har fortfarande inte nåtts i fråga om Östersjöns huvudbassäng (hittills 8,7 procent) och Bottniska viken (4,8 procent).

Av BSPA-områdena har endast 106 en skötsel- och nyttjandeplan. Ministrarna har för avsikt att besluta att den rekommendation som härstammar från 1990-talet ska ses över. Vart och ett av BSPA-områdena bör ha en fungerande skötsel- och nyttjandeplan eller en med den jämförbar skötselmetod senast 2015. 

Vid kommissionens möte behandlas också frågan om en ansökan till Internationella sjöfartsorganisationen IMO om att Östersjön ska utses till specialområde i fråga om kväveoxidutsläpp.

"En begränsning av kväveutsläppen från fartyg är ett viktigt bidrag till arbetet med att minska näringsutsläppen. Om beslutet träder i kraft i början av 2016, minskar kvävebelastningen från Östersjöfartyg måttfullt med ca 7 000 ton under de kommande trettio åren", säger Niinistö.

"Även om det inte ännu finns förutsättningar att besluta om tidtabellen för ansökan är det bra att frågan diskuteras", konstaterar Niinistö. Han anser det vara viktigt att man i diskussionen också lyfter fram främjandet av användning av alternativa bränslen.

Mer information:

Miljörådet Eeva-Liisa Poutanen, miljöministeriet, [email protected], tfn 050-571 93 33

Miljörådet Tarja Haaranen, miljöministeriet, [email protected], tfn 0400-91 52 42

Nätverket av skyddsområden: Konsultative tjänstemannen Penina Blankett, miljöministeriet, [email protected], tfn 050-463 81 96