Regionala projekt har påskyndat klimatarbetet i kommuner runt om i Finland
Miljöministeriets program Kommunernas klimatlösningar har framgångsrikt engagerat kommuner och regioner i klimatarbetet, fördjupat samarbetet mellan intressentgrupperna och ökat kompetensen kring klimatfrågor. Under de senaste två åren har programmet finansierat sammanlagt 14 regionala projekt kring klimatarbete. Projekten har syftat till att hjälpa kommunerna förstå vilka klimatåtgärder som är mest ändamålsenliga, effektiva och ekonomiskt lönsamma för dem.
Tack vare projekten har klimatarbetet i kommunerna fått god fart och synlighet inom de olika kommunala verksamhetsområdena. Samarbetet mellan olika intressentgrupper har intensifierats och kommunernas engagemang för klimatarbetet har stärkts. Sakkunnigstödet, evenemangen, kommunikationen och de olika samarbetsmöjligheterna har främjat klimatarbetets förankring i kommunerna och inledandet av konkreta klimatåtgärder. Med hjälp av dem har man också lyft fram de fördelar som klimatarbetet har för kommunernas livskraft och ekonomi. Dessutom har kompetensen kring och medvetenheten om klimatet ökat, vilket skapar förutsättningar för det framtida klimatarbetet. Motiva Oy har på uppdrag av miljöministeriet gjort en sammanställning av projektens resultat.
Regionala nätverk och nationella åtaganden
Landskapsförbunden har under projektens gång byggt upp regionala nätverk och uppmuntrat kommuner att ansluta sig till de nationella nätverken och åtagandena.
Projekten har uppmuntrat sju nya kommuner att ansluta sig till det nationella Hinku-nätverket, som fokuserar på begränsning av klimatförändringar. Kommunerna i Hinku-nätverket har åtagit sig att fram till 2030 försöka uppnå en utsläppsminskning på 80 procent jämfört med 2007 års nivå. I och med de nya kommuner som anslutit sig blev Norra Karelen det landskap som har flest Hinku-kommuner. Dessutom har projekten bidragit till att 10 nya kommuner ingått ett energieffektivitetsavtal för kommunsektorn. Syftet med avtalet är att integrera förbättringen av energieffektiviteten och utnyttjandet av förnybar energi i kommunens normala vardag och de ledningssystem kommunen tillämpar.
Ledare, politiska beslutsfattare och unga engageras i klimatarbetet
I projekten har man spridit kunskap och ordnat utbildningar och evenemang för såväl tjänsteinnehavare som beslutsfattare, ledningsgrupper och unga. Till exempel i Kymmenedalens projekt fick man beslutsfattarna att intressera sig för klimatarbetet genom att upplysa dem om klimatåtgärdernas uppskattade kostnader.
I Nylands projekt skapades en modell för bindande klimatarbete som sammanförde de kommunalanställda, ledningen och de politiska beslutsfattarna i gemensamma workshoppar. Workshopparna handlade om att identifiera och främja olika klimatåtgärder. I Södra Savolax ordnades det klimatkvällar för unga i samarbete med ungdomsfullmäktige, och i Södra Karelens projekt fick unga delta i klimatfestivaler som turnerade i högstadier och gymnasier och som presenterade klimatinformation och klimatlösningar.
Landskapens hjälp för att få fram finansiering för klimatarbetet
I flera projekt har landskapsförbunden spelat en viktig roll i att hitta lämplig finansiering för klimatarbetet. Kommunerna har fått finansierings- och projektrådgivning i form av information om pågående utlysningar om projektunderstöd och om andra kommuners lyckade projekt. I Kymmenedalens projekt erbjöds kommunspecifikt stöd som utnyttjades för att ansöka om investeringar och energistöd för planering av ett solkraftverk och för att göra kartläggningar av förnybar energi.
God praxis sprids
Genom programmet Kommunernas klimatlösningar har sammanlagt 160 projekt finansierats mellan 2018 och 2023. Programmets sista verksamhetsår till ära kommer man att förmedla projektens framgångar i form av webbevenemang under rubriken Ilmastotyön avaimet, det vill säga Nyckeln till klimatarbetet. Vid det första evenemanget i serien, som inleds i mars, presenteras framgångarna i de projekt som understötts genom utlysningen Regioner som stöd för kommunernas klimatarbete. Anmäl dig till det första evenemanget och bekanta dig med kommande program på webbsidan för Kommunernas klimatlösningar.
Mer information
Veera Visuri
specialsakkunnig
tfn 0295 250 325
[email protected]
Olli-Pekka Pietiläinen
programchef
tfn 0295 250 316
[email protected]