Hoppa till innehåll
Media

Nätverket av naturskyddsområden i östra Lappland och Norra Österbotten utvidgades

miljöministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2017 10.31
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag slutfört arbetet med att inrätta naturskyddsområden i östra Lappland och södra delen av Norra Österbotten på de statsägda markområden som tidigare anvisats för ändamålet.

Sammanlagt 62 naturskyddsområden har inrättats genom två förordningar av statsrådet. Arealen för områdena i östra Lappland utgör sammanlagt 197 450 hektar och för områdena i södra delen av Norra Österbotten 21 870 hektar.

Sammanlagt 35 av områdena ligger i östra Lappland i kommunerna Kemijärvi, Kittilä, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski och Sodankylä och 27 områden i Norra Österbotten i städerna Haapajärvi, Haapavesi, Kajana, Pyhäjärvi, Oulainen och Ylivieska och i kommunerna Kärsämäki, Limingo, Pyhäntä, Merijärvi, Sievi och Siikalatva. Skyddsområdena ingår till största delen i EU:s Natura 2000-nätverk och i de riksomfattande skyddsprogrammen.

De skyddsområden som inrättats i östra Lappland representerar på ett mångsidigt sätt skogs- och myrnaturen i regionen. Storleken på skyddsområdena varierar, allt från Koitelainens naturskyddsområde med en areal på ca 50 000 hektar till Joukaisvaara naturskyddsområde med en areal på ca 140 hektar. Utöver utbredda skogs- och myrnaturtyper påträffas i området också många naturtyper som inte är så utbredda men som ofta har ett värdefullt artbestånd, t.ex. småvatten, källor, moskogar och björkdungar i fjällområden, klippor, lundar, svämskogar och lövsumpskogar. I området finns även vårdbiotoper som vårdas och används aktivt. Om man ser till vegetationen i skyddsområdena är myrmarksarter framträdande, i synnerhet krävande rikkärrsarter. De stora boreala naturskogarna i området har ett rikt bestånd av Aphyllophorales-svampar. De stora myrödemarker som nu skyddas i östra Lappland, Kemihaara myrmarker, Luiro myrmarker, Pomokaira och Koitelainen, hör till de områden som har de mest värdefulla fågelarterna i Lappland och i hela landet.

I de naturskyddsområden som inrättats i Norra Österbotten finns skogar, myrar och fågelvatten samt vissa vårdbiotoper. Norra Österbotten är Finlands myrrikaste landskap, men i södra delen av landskapet är uppemot 80 % av myr- och torvmarkerna dikade. De skyddsområden som nu inrättats kompletterar myrskyddet i landskapet på ett betydande sätt. Många myrmarksområden är viktiga som häcknings- och rastplatser för fåglar. Bland de områden som ska skyddas finns åtta fågelvatten som är värdefulla för landskapet och som också hör till det världsomspännande Ramsarnätverket för våtmarker som bör skyddas.

En del av de skogsområden som ska skyddas har hittills omfattats av skyddsprogrammet för gamla skogar medan en del har skyddats inom ramen för METSO-handlingsplanen. Genom förordningen skyddas Natura 2000-områden i södra delen av Norra Österbotten där skyddsåtgärderna baserar sig på naturvårdslagen.

Alla de skyddsområden som har inrättats är i Forststyrelsens besittning, och Forststyrelsens naturtjänster ansvarar för skötseln av dem. Skyddsområdena i östra Lappland hör till det område för fri jakträtt som avses i 8 § i jaktlagen. Där begränsas inte ortsbornas rätt att jaga.

Merparten av områdena i södra delen av Norra Österbotten omfattas inte av fri jakträtt, men det har utfärdats bestämmelser med undantag som tillåter jakt. Huvudprincipen är att ändringar i de gällande jaktförfarandena är motiverade endast när det finns särskilda grunder för detta med tanke på syftet med inrättandet av naturskyddsområdet. Ca 90 % av arealen för de naturskyddsområden som inrättats i Norra Österbotten är områden där jakt kan bedrivas i någon form. Den viktigaste viltarten, dvs. älg, kan exempelvis jagas i 24 av 27 områden, antingen i hela området eller i en del av det.

Jaktföreningar och andra intressentgrupper i Norra Österbotten har vid uppemot 20 lokala diskussionsmöten hörts i fråga om jakten och andra frågor som gäller bestämmelserna om inrättande av skyddsområdena. I beredningen av förordningen har dessutom utlåtanden och annan skriftlig respons beaktats.

Miljöministeriet har i dag dessutom utfärdat förordningar om inrättande av 20 mindre naturskyddsområden. Av dessa finns sju i östra Lappland (sammanlagt 106 hektar) och tretton i Norra Österbotten (sammanlagt 480 hektar).

Mer information:

Östra Lappland: Markus Tarasti, miljöråd, tfn 0295 250 291, [email protected]

Södra delen av Norra Österbotten: Ilkka Heikkinen, naturvårdsinspektör, tfn 0295 250 079, [email protected]