Miljöministeriet ber om utlåtanden om förordningar gällande digitaliseringen av planläggningen
Miljöministeriet ber om utlåtande om utkastet till miljöministeriets förordning om utformningen av planbestämmelser och planobjekt i planer som utarbetas i ett interoperabelt datamodellformat (Katja-förordningen). Utöver Katja-förordningen är också utkastet till miljöministeriets förordning om permanenta unika koder för uppgifter om områdesanvändningen på remiss. I november kan man ge respons på plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den.
Syftet med Katja-förordningen är att ge kommunerna beredskap att utarbeta nationellt interoperabla planer. Genom förordningen fastställs dessutom det standardformat för utformningen av planer som förutsätts enligt ändringen av markanvändnings- och bygglagen. Under hösten arbetade man aktivt med intressentgrupper vid beredningen av utkastet till Katja-förordning och responsen från dem beaktades i beredningsarbetet. I utkastet till förordning föreslås bestämmelser om minimikrav på nationell nivå för utarbetandet av nationellt interoperabel planinformation. Vid sidan av förordningen efterlyste intressentgrupperna åskådliggörande anvisningar. Avsikten är att anvisningarna ska utarbetas under slutet av året och senare under våren 2024 när praktisk erfarenhet har erhållits från den samtestning som baserar sig på den nationella plandatamodellen.
”I augusti ordnade vi ett allmänt intressentgruppsmöte och fyra workshoppar för sakkunniga inom planläggning där vi berättade om bakgrunden till beredningen av förordningen. Vid workshopparna fick intressentgrupperna kommentera de preliminära arbetsversionerna av bilagorna till förordningen. I början av hösten fick intressentgrupperna också svara på en enkät om förordningsarbetets material. Intressentgrupperna önskar att de tekniska detaljerna för utarbetandet av planer inte ska definieras alltför noggrant genom förordningen, utan att det vid planläggningen ska finnas tillräcklig flexibilitet för att de lokala förhållandena ska kunna beaktas”, säger Ruusa Degerman, specialsakkunnig vid miljöministeriet.
Katja-förordningen ska träda i kraft den 1 januari 2024 och den ersätter miljöministeriets förordning om beteckningar som används i planer enligt markanvändnings- och bygglagen. I enlighet med övergångsperioden för de ändringar i markanvändnings- och bygglagen som gäller utformningen av planer, och som träder i kraft den 1 januari 2024, kan den förordning om beteckningar som upphävs tillämpas i fråga om utarbetande av en enskild plan fram till utgången av 2028. Utkastet till förordning är på remiss från den 19 oktober till den 30 november 2023.
- Lämna utlåtande om utkastet till Katja-förordning i utlåtandetjänsten (på finska)
- Följ med Katja-projektet i projektportalen (på finska)
Miljöministeriets förordning om permanenta unika koder för uppgifter om områdesanvändningen
Samtidigt med Katja-förordningen är också utkastet till miljöministeriets förordning om permanenta unika koder för uppgifter om områdesanvändningen på remiss. Förordningen ska träda i kraft den 1 januari 2024 och i den föreskrivs hur de permanenta unika koder för områdesanvändningen som ges av Finlands miljöcentral ska skapas. Utlåtanden kan lämnas fram till söndagen den 3 december 2023.
- Lämna utlåtande om utkastet till förordning i utlåtandetjänsten
Plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den
Plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den har utarbetats och utvecklats i samband med flera olika projekt som hänför sig till interoperabiliteten för informationen om den byggda miljön. Plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den kan ses och utnyttjas via Interoperabilitetsplattformen. Utkasten till plandatamodell och kodsystem kommer att ses över i oktober så att de är interoperabla med utvecklingen av datasystemet för den byggda miljön. Därefter kan plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den öppet kommenteras via en enkät på dinasikt.fi, som öppnas i början av november. Enkäten kan besvaras fram till den 30 november 2023.
Avsikten är att plandatamodellen med de tillhörande kodsystemen vid ingången av 2024 ska godkännas så att deras status blir gällande i enlighet med hanteringsmodellen för interoperabilitetsarbetet i fråga om informationen om den byggda miljön. Målet är att de ska kunna utnyttjas bland annat vid den samtestning som utförs 2024. Plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den presenteras närmare i ett öppet webbinarium den 8 november 2023.
- Bekanta dig med plandatamodellen på Interoperabilitetsplattformen (på finska)
- Delta i webbinariet där plandatamodellen och dess kodsystem presenteras onsdagen den 8 november kl. 10.30–12.00. (på finska)
Mer information
Katja-förordningen
Ruusa Degerman
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250 406
Förordningen om permanenta unika koder för uppgifter om områdesanvändningen
Jaakko Rastas
specialsakkunnig,
[email protected]
tfn 0295 250 217
Plandatamodellen och kodsystemen i anslutning till den
Anssi Hänninen
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250 451