Mer effektivitet och flexibilitet i investeringsunderstöden för grupper med särskilda behov
Regeringen har i dag lämnat en proposition till riksdagen om bland annat investeringsunderstöd som beviljas av statens medel för förbättring av bostadsförhållandena för grupper med särskilda behov. Propositionen stöder äldre personers möjlighet att bo hemma, gör understödssystemet tydligare och förbättrar rättskyddet för personer med särskilda behov.
Servicehus som betjänar närmiljöns invånare
Det föreslås att lagen om understöd för förbättring av bostadsförhållandena för grupper med särskilda behov ändras så att understöd i fortsättningen också kan beviljas för sådana lokaler i servicehus för äldre som har dimensionerats både för dem som bor i huset och för de äldre som bor i samma område. Det kan exempelvis handla om understöd för byggande eller ombyggnad av utrymmen som används för måltider, motion och vård. Alla de lokaler i området som betjänar äldre stöder de äldres välmående och deras möjligheter att bo hemma samt främjar uppkomsten av områden och kvarter med service för dessa grupper.
Enligt förslaget kan understöd också beviljas för byggande av till exempel stödpunkter avsedda för personer med utvecklingsstörning eller klienter inom psykiatrisk rehabilitering. Sådana tjänster främjar boendet för dessa personer, huvudsakligen i vanliga bostäder, vilket stöder deras integrering i det omgivande samhället.
Ett mer flexibelt understödssystem
Det föreslås också ändringar i bestämmelserna om fastställande av understödets storlek och om användningen av de bostäder som finansierats med understöd. I fortsättningen ska bestämmelserna om understödets storlek förenklas så att de i regel bara baserar sig på de särskilda utrymmes- eller utrustningslösningar som behövs i den bostad som understöds och på skäliga boendekostnader. Bestämmelserna om användningen av bostäder som beviljats understöd görs mer flexibla så att också andra än den grupp med särskilda behov som anges i stödbeslutet kan använda bostäderna om det hindrar att bostäderna står underutnyttjade.
Hyresavtal skyddar invånare med särskilda behov
Det föreslås också att lagen ändras så att boende i sådana hyresbostäder som finansierats med statligt understöd alltid ska basera sig på hyresavtal. Undantag från detta kan göras endast när det är fråga om personer i behov av särskild vård och omsorg som tillfälligt bor i en statligt understödd bostad högst tre månader. I sådana fall av kortvarigt boende är det inte skäligt att göra upp hyresavtal. Genom ändringen garanteras till exempel de som bor i servicehus alla de rättigheter som tillkommer hyresgäster enligt lagen om hyra av bostadslägenhet. Om en person inte själv är i stånd att ingå ett hyresavtal kan personens intressebevakare eller en annan laglig företrädare ingå avtalet.
Avsikten är att lagändringarna ska träda i kraft vid ingången av 2017.
- Beredningsmaterial (på finska, statsrådet)
Mer information:
Tea Usvasuo, specialmedarbetare, tfn 046 922 8946, [email protected]
Ville Koponen, regeringssekreterare, tfn 0295 250 132, [email protected]