Hoppa till innehåll
Media

Lösning på fuktproblem i byggande genom ny gemensam verksamhetsmodell

miljöministeriet
Utgivningsdatum 15.3.2017 12.00
Pressmeddelande

Miljöministeriet, Rakennustarkastusyhdistys RTY, Byggnadsindustrin RT, SKOL, RAKLI och Byggandets Kvalitet BYKVA informerar

Miljöministeriet och fastighets- och byggnadsbranschen presenterar en rekommendation om verksamhetssätt som kan hjälpa till att väsentligt minska på fuktproblem i byggnader. Alla parter i ett byggprojekt ska förbinda sig till de nya verksamhetssätten, och de tillämpas både i alla skeden av projektet och i fastighetsunderhållet.

”Fukt- och mögelskador har betydande samhälleliga och samhällsekonomiska konsekvenser, som årligen medför kostnader på flera miljarder euro och allvarliga hälsoproblem. Med hjälp av nationella förfaringssätt som har godkänts gemensamt kan man främja ett byggande som är av högre kvalitet och mer hälsosamt”, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

I fortsättningen ska beställaren i ny- och ombyggnadsprojekt göra upp en utredning av fukthanteringen, som används för att säkerställa fukthanteringen under hela byggnadsprojektet. Rekommendationen är att verksamhetsmodellen Kuivaketju10 ska användas i utredningen. Den innehåller bland annat checklistor avsedda för hanteringen av betydande fuktrisker. Det ingår även konkreta anvisningar för de olika arbetsskedena för beställaren, planeraren, entreprenören och fastighetens användare samt för byggnadstillsynen.

”Vår erfarenhet är att det är väldigt viktigt att fukthanteringen beaktas redan i beställningsskedet. Ökat samarbete mellan olika parter har också förbättrat kvaliteten i byggnadsprojekten avsevärt”, berättar Pekka Seppälä, chef för byggnadstillsynen i Uleåborg och en av dem som varit med och utvecklat Kuivaketju10.

Beställaren utser en projektspecifik fukthanteringskoordinator till byggprojektet som också kan vara en person som redan är med i projektet. Koordinatorns uppgift är att säkerställa att åtgärderna i utredningen av fukthanteringen genomförs.

”Byggnadstillsynen i de tio största städerna har förbundit sig till att gradvis kräva att de nya verksamhetssätten tillämpas i nybyggnadsprojekt som kommer till förhandsöverläggning under det här året", säger Pekka Virkamäki, ordförande i Rakennustarkastusyhdistys.

Om de rekommenderade åtgärderna följs ger det goda förutsättningar för hälsosamt och säkert byggande, boende, nyttjande av lokaler och för att bevara fastigheternas värde. Den nya verksamhetsmodellen täcker byggnadens hela livscykel, från beställning och planering till användning och underhåll av byggnaden.

Hela branschen förväntas förbinda sig till verksamhetssätten, som minskar kvalitetsfelen i byggandet och främjar uppkomsten av hälsosamt byggande. Syftet är inte att skapa mer byråkrati, utan att gemensamt förbättra verksamhetskulturen.

Verksamhetsmodellen har utvecklats av miljöministeriet, byggnadstillsynen i Uleåborg och huvudstadsregionen, Rakennustarkastusyhdistys RTY, Byggnadsindustrin RT, SKOL, RAKLI och Byggandets Kvalitet BYKVA.

Ytterligare information:

Pekka Seppälä, styrelsemedlem i RTY, [email protected], 044 7032 721

Risto Levanto, styrelsemedlem i RTY, [email protected], 050 401 1382

Sami Saari, Byggandets Kvalitet BYKVA, expert, [email protected], 050 300 9199