Information om träbyggande för kommuner, företag, läroanstalter och andra aktörer
Åtgärdsprogrammet för träbyggande 2016–2023 har producerat en stor mängd information och verktyg som stöder träbyggande och som förblir öppet tillgängliga även efter programmets slut vid utgången av året.
Uppgifterna om och resultaten av de understödda projekten finns i rapporten och i projektportalen
Programmet för träbyggande beviljade 110 projekt sammanlagt åtta miljoner euro i statsunderstöd. Projekten genomfördes av till exempel företag, kommuner, landskap, organisationer, forskningsinstitut och läroanstalter. Projektens sammanlagda budget uppgick till mer än 15 miljoner euro.
Med understöden uppmuntrades aktörerna att ta fram ny information och producera nya tjänster, lösningar och verksamhetsmodeller som utvecklar träbyggandet och som är öppet tillgängliga för alla.
Projekten producerade bland annat ett flertal publikationer som behandlar träbyggande ur olika synvinklar. Mer information om projekten och resultaten av dem finns i den sammanfattande rapporten under länken nedan och i projektportalen.
- Rapport om de projekt som fått understöd inom ramen för programmet för träbyggande 2018–2023 | Hankeikkuna (på finska)
- Projektportalen för träbyggande | Hankeportaali (på finska)
Undervisningsmaterial om industriellt träbyggande
Det undervisningsmaterial om industriellt träbyggande som utarbetats med stöd av programmet är avsett för lärare på andra stadiet och lärare vid yrkeshögskolor och universitet. Helheten omfattar hela processen från trämaterial, planering, industriell tillverkning och byggplatsverksamhet till miljökonsekvenser, reparation av träbyggnader och byggnadsekonomi.
Stöd och information om träbyggande för kommuner
Programmet gav ut en upphandlingsguide till de kommuner som överväger att bygga av trä. I handboken finns alla de bästa lärdomarna om hållbart byggande samlade inom ett och samma omslag. Guiden ger aktörer inom den offentliga sektorn som vill inleda träbyggprojekt råd om hur det lönar sig att göra upphandlingar och genomföra projekten. Guiden erbjuder hjälp för såväl marknadskartläggning och anbudsförfrågningar som för jämförelse av anbud. Handboken förklarar vad kostnaderna för träbyggande består av och en hurdan livscykel man kan planera för en träbyggnad.
Motivas rådgivningstjänst för träbyggande 2021–2023 omfattade bland annat grupper som påskyndade och sörjde för samarbetet och nätverksbildningen mellan kommunerna samt olika evenemang och utbildningar. Materialet från dessa är öppet tillgängligt. Rådgivningstjänsten publicerade också på webbplatsen en sammanställning av svar på frågor om träbyggande som kommunerna ofta undrar över.
Utredningar om läget inom träbyggandet och synpunkter på framtiden
Programmet har publicerat ett flertal utredningar om läget och utvecklingsbehoven inom träbyggandet. Dessutom har man för tre olika år gjort bedömningar om effekterna av åtgärdsprogrammet för träbyggande. Utredningarna finns på programmets finskspråkiga webbsida.
Det viktigaste internationella samarbetet inom ramen för programmet är det år 2022 inrättade samarbetsnätverket för de europeiska ministerierna, European Wood Policy Platform (woodPoP), som regelbundet för samman europeiska tjänstemän och beslutsfattare för att diskutera främjandet av träbyggande.
Mer information
Samuli Alppi
direktör för enheten för livsmiljöer
tfn 0295250036
[email protected]