Puurakentamisen ohjelma
Puurakentamisen ohjelma päättyy nykymuotoisena 2023 lopussa hallitusohjelmakauden vaihtuessa. Tätä ajatellen ohjelma toteutti hankekokonaisuuden, jossa tunnistettiin puurakentamisen nykytilaa, tulevaisuuden kehityssuuntia sekä mahdollisia kehityskohteita, joihin voitaisiin keskittyä seuraavan hallituskauden aikana, sekä toimenpiteet keskustelun mahdollistamiseksi. Kokonaisuuden osat ovat puurakentamisen tulevaisuustyö, erilaiset tilatut raportit ja selvitykset, sekä viestintätoimet.
Puurakentamisen tulevaisuustyö piti sisällään kyselyitä, työpajoja ja haastatteluita. Lisäksi työssä käytiin läpi ohjelman puitteissa valmistuneita raportteja ja selvityksiä. Tulevaisuustyö on linjannut lukuisia puurakentamiseen liittyviä kehittämistarpeita.
Puurakentamisen nykytilasta, kehityksestä ja kehittämistarpeesta on lisätietoa myös alla olevassa pudotusvalikossa:
- Puukerrostalorakentamisen hankekartoitus – Varmat, mahdolliset, epävarmat (6/2022)
- Nöyrä Puu – Puukerrostalorakentamisen problematiikka, Demos Helsinki (5/2022)
- Puurakentamisen edistäminen alueellisen lähestymistavan kautta, Tampereen yliopisto, prof. Norvasuo (1/2023)
- Kansallinen markkinakartoitus – puurakentamisen yritykset nyt ja tulevaisuuden skenaario, VTT (11/2023)
- Puunkäyttö rakentamisessa Suomessa, Forecon (2/2023)
- Teollisen puurakentamisen tiekartta, Muutostuuli (2/2023)
- Asunto- ja palvelurakentamisen kehitys kunnissa 2023-2024, Rakennustutkimus RTS (3/2023)
- Puurakentamisen ohjelman ja Kasvua ja kehitystä -tukiohjelman vaikutusarviointi, MDI (1/2023)
Kuluvan vuoden aikana järjestämme seminaareja ja keskustelutilaisuuksia aiheesta:
- Puurakentamisen tulevaisuusseminaari, 27.4.2023
- Julkisen puurakentamisen kuntakierros, käynnissä
- Puurakentamisen ohjelman tutkimuksen ja kehityksen seminaarisarja, esitykset löytyvät linkkien takaa:
- Kysyntä ja kiinteistökehittäminen 24.5.2023
- Teollinen rakentaminen 14.6.2023
- Elinkaariajattelu 5.9.2023
- Puurakentamisen tutkimus 22.9.2023
- Puurakentamisen ohjelman loppuseminaari 5.10.2023 ja 6.10.2023 (tallenteet katsottavissa linkin takaa). Loppuseminaarin esitykset löytyvät täältä.
Yhteydenotot, ohjelmapäällikkö Petri Heino, 0295250203, [email protected]
Puurakentamisen ohjelma 2016 - 2023
Yhteiskunnalliset ja ilmastopoliittiset tarpeet edellyttävät puun käytön laajentamista sekä puuhun pohjautuvien rakennusjärjestelmien ja -tuotteiden kehittämistä. Puurakentamisen ohjelman tavoitteena on lisätä puun käyttöä niin kaupunkien rakentamisessa, julkisessa rakentamisessa kuin suurissa puurakenteissakin.
Puun käyttöä kehittämällä voidaan tukea metsien kestävää ja järkevää käyttöä. Puun käyttö alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä, kun tarkastellaan rakennuksen koko elinkaarta materiaalin valmistuksesta rakentamiseen, käyttöön ja kierrätykseen. Teollisen puurakentamisen ratkaisut mahdollistavat materiaali- ja tuotantotehokkuuden kehittämisen sekä teollisten hallittujen prosessien kautta myös laadun ja kustannustehokkuuden parantamisen. Puun käytön lisääminen rakentamisessa on tehokas keino edistää kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisten ilmastotavoitteiden tavoittamista vuoteen 2035 mennessä. Puun sitoma hiili myös säilyy rakenteissa ja kalusteissa pitkään hiilivarastona.
Puurakentamisen ohjelma (2016-2023) pyrkii monipuolistamaan ja kasvattamaan puun käyttöä ja sen jalostusarvoa. Lisäksi ohjelman tavoitteena on edistää kansainvälisesti kilpailukykyistä puurakentamisen osaamista ja teollisen valmistuksen yritystoimintaa Suomessa. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa 2019 annetaan selvät linjat puurakentamiselle. Hallituksen tavoitteena on kaksinkertaistaa puun käyttö rakentamisessa hallituskauden aikana, osoittaa puurakentamiselle tavoitteet julkisessa rakentamisessa sekä kirittää osaamista ja koko arvoketjun kehitystä.
Puurakentamisen ohjelma edistää puun käyttöä vahvistamalla alan osaamista, kehittämällä puurakentamisen säädöksiä ja rakentamismääräyksiä sekä tarjoamalla faktatietoa puurakentamisesta. Ohjelman päämääränä on, että 2020-luvulla puun käyttö rakentamisessa on luontevaa Suomessa.
Ohjelman tavoitteet
- Tukea Suomen biotalousstrategiaa lisäämällä puun käyttöä rakentamisessa, ja siten kasvattaa hiilen pitkäaikaisia varastoja.
- Edistää puurakentamisen teollisen valmistuksen yritystoimintaa Suomessa
- Edistää kansainvälisesti kilpailukykyisen puurakentamisen osaamista Suomessa
- Lisätä puun käyttöä julkisessa rakentamisessa
-
Lisätä puun käyttöä kaupunkirakentamisessa ja suurissa puurakenteissaLisätä puun käyttöä kaupunkirakentamisessa ja suurissa puurakenteissaLisätä puun käyttöä kaupunkirakentamisessa ja suurissa puurakenteissai toiselle sivustolle
Ohjelman painopisteet
Puurakentamisen toimenpideohjelmalla on viisi painopistettä.
1. Puun käytön lisääminen kaupunkirakentamisessa
- Ohjelma tukee kaupunkien puurakentamisen edistämisohjelmia sekä osallistuu niiden aktivointiin ja laadintaan yhteistyössä kaupunkien kanssa. Tärkeimmät kohderyhmät ovat kaupunkien rakentamista ohjaavat viranomaiset, rakennuttajat ja puurakennusosateollisuus.
- Konkreettisia toimenpiteitä: valtionavustukset kuntien puurakentamisen – mm. asuntorakentamisen kehittämishankkeisiin, ohjeistukset mm. kaavoitus-rakennuttamismallien kehittämiselle, rakennuttajien aktivointi yhteistyössä rakennuttajaorganisaatioiden kanssa.
- Tärkeitä rakennustyyppejä ovat kerrostalot, toimistotalot sekä korjausrakentaminen yhdistettynä lisäkerrosrakentamiseen.
2. Puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa
- Kuntapäättäjien tietämystä puurakentamisesta ja hankintaviranomaisten osaamista puurakennusten hankinnoissa halutaan edistää ja yleistä tietoisuutta hiilijalanjäljen merkityksestä korostaa. Rakennusmateriaalien ja -tuotteiden hiilijalanjälkeä rakentamisessa halutaan vähentää – tätä tukee erityisesti puupohjaisiin tuotteisiin siirtyminen julkisissa hankinnoissa.
- Konkreettisia toimenpiteitä: kansalliset tavoitteet julkiselle puurakentamiselle, hankintaohjeistus julkisille puurakennushankinnoille, sähköiset hankintatyökalut, rakennusten puun hiilivaraston ja hiilijalanjäljen laskenta- ja arviointityökalujen testaus puurakentamisen kohteissa, Hiilivarasto puutuotteissa -selvitys.
- Julkisen puurakentamisen kansalliset tavoitteet (pdf)
- Julkinen puurakentaminen
3. Suurten puurakenteiden rakentamisen lisääminen
- Suurten puurakenteiden, kuten siltojen ja hallien teollisten ratkaisujen kehittyminen edellyttää yhteisiä menetelmiä ja avoimia standardeja.
- Konkreettisia toimenpiteitä: rakennusvalvonnan täydennyskoulutuksen ja rakennustekniikan opettajankoulutuksen toteuttaminen, Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelma, jonka avulla alalle kehitetään uusia ratkaisuja ja kannustetaan uusia toimijoita.
4. Alueellisen osaamisen kasvattaminen
- Alueellinen kehitystyö tukee puurakentamisen osaamista. Osaaminen ja kokemus siirtyvät rakennushankkeiden kautta viranomaisille, rakennuttajille, rakennusliikkeille, puutuoteosatoimittajille sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioille.
- Konkreettisia toimenpiteitä: koulutuksen kehittäminen ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa, Puusuomi-verkoston aktivointi, puurakentamisen kehittämishankkeiden ja tulosten kokoaminen valtakunnalliseen tietokantaan.
5. Viennin tukeminen
- Ohjelma edistää puurakentamisen osaamisen ja tuotteiden kehittymistä kansainvälisesti kilpailukykyisiksi. Osaamisen ja tuotteiden vientiä tuetaan tukemalla suomalaisen osaamisen brändityötä, nostamalla Suomen profiilia kv-verkostoissa ja pohjoismaisessa yhteistyössä.
- Puun käytön merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa korostetaan poliittisilla ja muilla rakentamiseen liittyvillä kansainvälisillä foorumeilla.
- Konkreettisia toimenpiteitä: puurakentamisen tutkimushankkeiden rahoittaminen (mm. ERA-NET ForestValue), yhteispohjoismaiseen puurakentamisen säädöskehitystyöhön ja Pohjoismaiset puukaupungit -verkoston toimintaan osallistuminen.
Ohjelman painopisteitä edistetään lukuisin eri keinoin. Ohjelma kehittää yhdyskuntia, rakennettua ympäristöä ja asumista koskevia määräyksiä ja säädöksiä, tekee puurakentamiseen liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia sekä edistää teollisia puurakentamisen ratkaisuja. Ohjelma tukee myös kansainvälistä tutkimus- ja kehitysyhteistyötä ja tarjoaa puolueetonta tietoa puun käytöstä rakentamisessa. Lisäksi ohjelma viestii ja tarjoaa tietoa sekä koulutusta monipuolisesti eri kohderyhmille, kuten julkishallinnolle, rakennusalan ammattilaisille sekä opiskelijoille.
Ohjelman aikataulu
8-vuotinen ohjelma toteutetaan vuosina 2016-2023. Kasvua ja kehitystä puusta –tukiohjelma toimii vuosina 2018-2022. Puurakentamisen ohjelmaa toteutetaan panostamalla tiettyihin painopisteisiin eri vuosina.
Vuosina 2016-2017
- Puun käytön lisääminen kaupunkirakentamisessa
- Suurten puurakenteiden rakentamisen lisääminen
Vuosina 2018-2019
- Suurten puurakenteiden rakentamisen lisääminen
- Alueellisen osaamisen kasvattaminen
Vuosina 2020-2023
- Puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa
- Alueellisen osaamisen kasvattaminen
- Viennin tukeminen
Ohjelman rahoitus ja arviointi
Puurakentamisen toimenpideohjelma sai rahoituksensa hallituksen kärkihankerahoituksesta vuosina 2016-2018. Vuosille 2018-2021 ohjelmalle on myönnetty energia- ja ilmastostrategiarahoitusta. Ohjelma sai lisärahoitusta toimenpiteiden laajentamiseen vuoden 2020 neljännestä lisätalousarvioesityksestä.
Ohjelman onnistumista mitataan muun muassa seuraavilla mittareilla:
- Asuntojen määrä puukerrostaloissa
- Teollisen puurakentamisen osuus puurakentamisesta
- Puuhun perustuvien rakennustuotteiden vienti
- Rakennuksiin sidottu hiilen määrä
- Julkisen rakennuttajan puurakentamisen määrä
- Puun käyttö rakentamisessa
Ohjelmalle on tehty kehittävä väliarviointi vuonna 2019 ja 2020.
- Puurakentamisen ohjelman kehittävä väliarviointi 2019
- Puurakentamisen ohjelman toinen kehittävä väliarviointi 2020
- Puurakentamisen ohjelman vaikutusarviointi 2023
Tuet ja avustukset puurakentamiseen
Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelma
Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman avulla edistetään puun käyttöä rakentamisessa myöntämällä tukea erilaisille tutkimus- ja kehityshankkeille. Tukiohjelmassa kohdennetaan tukea valittuihin alan teemoihin sekä aktivoidaan sidosryhmiä ja kannustetaan uusia toimijoita. Tavoitteena on saavuttaa avustettavien hankkeiden myötä laaja vaikuttavuus alan kasvun vauhdittamiseksi. Rahoitusta myönnetään yhteensä enintään 5 miljoonaa euroa.
Erityisavustukset puun käyttöön ja puurakentamiseen liittyvän koulutuksen kehittämiseen
Erityisavustus kohdistuu hankkeisiin, joilla vastataan puutuotteiden arvoketjun ja erityisesti puurakentamisen koulutuksen kehittämisen tarpeisiin nopeavaikutteisilla toimenpiteillä. Hankkeet voivat tuottaa uutta tietoa, ratkaisuja, toiminta- ja/tai yhteistyömalleja.
Avustuksella tuetaan ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen kehittämistä puutekniikan, rakentamisen, muotoilun ja käsi- ja taideteollisuuden aloilla.
Haku syksyllä 2020: Erityisavustushaku puun käyttöön ja puurakentamiseen liittyvän koulutuksen kehittämiseen
Metropolia-ammattikorkeakoulu: Teollisen mittakaavan puurakentamisen, rakennesuunnittelun ja ympäristötekniikan opintokokonaisuuden kehittäminen
Tavoitteena on edistää puumyönteisen rakentamisen osaamispääomaa pääkaupunkiseudulla, uudistaa kiinteistö- ja rakennusalan opetussuunnitelmia sekä tuottaa opetustarjontaan modernina, pedagogisesti suunniteltuna verkko-opetuksena perustiedot teollisesta suuren mittakaavan puurakentamisesta, rakennesuunnittelusta ja ympäristötekniikasta sekä vakiinnuttaa sisällöt osaksi vähähiilisen rakentamisen ammattitaitoa. Myönteiset asenteet puun monipuolista käyttöä kohtaan syntyvät siitä, että peruskorjaamisen ja uudisrakentamisen eri suunnittelu-, tuotanto- ja alihankintaketjuissa kaikilla ammattilaisilla on riittävän yhtenäinen ja nykytietoon nojautuva osaamisperusta. Alalle on siksi saatava kriittinen massa hyvän pohjakoulutuksen omaavia, ympäristötekniikkaa ja kilpailutusta tuntevia osaajia.
Hankkeen toimenpiteet:
1. Suunnitellaan ja toteutetaan kiinteistö ja rakennusalan opetuksessa uudistus, joka varmistaa puurakentamisen ja rakennesuunnittelun perusteiden sisältymisen alan kaikkien opiskelijoiden opintosuunnitelmiin vuodesta 2022 alkaen pakollisina tai vapaasti valittavina opintoina.
2. Huolehditaan siitä, että tarjolla on puurakentamiseen ja siihen liittyviin määräyksiin ja päästölaskelmiin liittyviä, ajasta ja paikasta riippumattomia opintojaksoja ja pedagogisesti mietittyjä innostavia verkko-toteutuksia.
3. Hyödynnetään yhteistyöpotentiaali toisen asteen ammatillisen koulutuksen rakennusalan ja talonrakennuksen koulutuksen sekä Helsingin kaupungin vähähiilisen rakentamisen verkoston ja muiden rakennustekniikan tutkinto-opetusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa verkkopohjaisen opetustarjonnan monipuolistamisessa ja käytännön soveltamisessa.
4. Tarjotaan jo työelämässä oleville eri julkisen sektorin tai yritysten työntekijöille mahdollisuus suorittaa näitä puurakentamisen perusteisiin liittyviä verkkopohjaisia opintoja avoimessa amk-tarjonnassa.
5. Tutkitaan mahdollisuutta rakentaa yhteistyötahojen kanssa oppilaitosasteiden ylittävä puurakentamisen vapaasti valittava korkeakoulutasoinen sivuaine, jossa keskitytään teollisen mittakaavan puurakentamiseen.
Kesto: 1.2.2021-31.12.2021
Yhteystiedot: [email protected]
Puuinfo Oy: tPUUr - Teollisen puurakentamisen oppimateriaali
Puutuoteteollisuuden kokoama konsortio on laatinut suunnitelman teollisen puurakentamisen opetusmateriaalin kokoamiseksi. Kokonaisuus kattaa koko prosessin puumateriaalista, suunnittelusta, teollisesta valmistuksesta ja työmaatoiminnoista aina ympäristövaikutuksiin, puurakennusten korjaamiseen ja rakentamistalouteen. Hanketta koordinoi Puuinfo. Konsortion jäseninä ovat Ammattiopisto Lappia, Työtehoseura, XAMK, Metropolia, JAMK, TAU, Ins.tsto. Tero Lahtela ja Puutuoteteollisuus. Sisältöä kommentoi puualan yritykset. Työ muodostuu 16. työpaketista. 12 keskittyy sisältöön ja 4 on viimeistelyn, alustan, viestinnän ja koordinoinnin työpaketteja. Hankkeen tuloksena syntyy kattava opetusmateriaali digitaaliselle alustalle 2. asteen, ammattikorkeakoulujen ja korkeakoulujen opettajien käyttöön.
Hankkeen tuloksena ja tuotteena valmistuu:
• kattava opetusmateriaali 2. asteen, ammattikorkeakoulujen ja korkeakoulujen opettajien käyttöön
• materiaalia työmaatoimintojen työnjohdon FISE-pätevyyskoulutukseen
• digitaalinen alusta, josta materiaali on helposti löydettävissä, ladattavissa ja muokattavissa opetustarpeen ja opetusasteen mukaiseen käyttöön
• viestintämateriaali oppilaitoksille työpaketeittain
• materiaalin ja alustan päivitysmalli
Kesto: 15.1.2021-31.8.2022
Yhteystiedot: [email protected]
Puutuoteteollisuus ry: Puurakentamisen oppikirjat:
- Puurakentamisen globaali palotekniikka, - Puurakentamisen palo-opas päivitys, - Puurakentamisen akustiikka opas painatus
Maailmanlaajuisesti puurakentamisen palotutkimusta on laajalti, ja nyt näitä tietoja on tarpeen yhdistää globaaliin ohjeen muotoon, ja siten saada myös meille viimeisin suunnitteluosaamisen taso ja toisaalta mahdollisuus peilata vaatimustasoja. Hankkeessa kehitetään globaali palokoulutusmateriaali. Toinen keskeinen ongelma-alue puurakentamisessa liittyy akustiikkaan. Kevyillä rakenteilla ääneneristys on haastavampaa ja tietotaitoa on suhteellisen harvassa. Lisäksi tuotetaan maailmanlaajuinen puurakenteiden palosuunnittelun koulutusmateriaali, Puurakentamisen palo-opas päivitys nykyisen paloasetuksen mukaiseksi ja Puurakentamisen akustiikka opas – taitto ja painatus.
Eri osatehtävistä syntyy seuraavat tuotokset:
1. Maailmanlaajuinen puurakenteiden palosuunnittelun opas: sähköinen julkaisu.
2. Puurakentamisen palo-opas, päivitetty painettu ja sähköinen julkaisu.
3. Puurakentamisen akustiikka opas, painettu ja sähköinen julkaisu.
Kesto: 15.1.2021-31.12.2021
Yhteystiedot: [email protected]
Oulun yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö: Nykyaikainen puuarkkitehtuuri
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan arkkitehti- ja rakennesuunnittelua yhdistävä puurakentamisen koulutus opiskelijoille ja ammatissa toimiville. Kurssi valmistellaan keväällä ja kesällä, pilotoidaan syksyllä 2021 ja raportoidaan keväällä 2022. Hanke tähtää pysyvään vaikutukseen toistuvan koulutuksen luomisella. Koulutusta on mahdollista laajentaa puurakennusten suunnittelun erikoistumiskoulutukseksi. Hanke mahdollistaa uudentyyppisen koulutuksen suunnittelun ja pilotoinnin. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusohjelmasta puuttuu tällä hetkellä poikkeuksellisen vaativien puurakenteiden rakennesuunnittelua käsittelevä moduuli, joka luodaan kytkemällä rakennetarkastelut yhteen arkkitehtuurin alan koulutuksen kanssa.
Hanke tähtää pysyvään puurakentamista edistävään vaikutukseen, sillä hankkeessa kehitettävän ja pilotoitavan koulutuksen on määrä olla vuosittain toistuva. Koulutuksen tarjoaminen tutkinto-ohjelman lisäksi myös täydennyskoulutuksena on tärkeää puurakennusten suunnittelussa vallitsevan osaamisvajeen paikkaamisessa niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Hanke vahvistaa Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön profiloitumista puurakentamisen osaajana. Ympäristöministeriön erityisavustuksen turvin puurakennetekniikan ja -suunnittelun koulutuksen – jossa puurakenteisiin liittyvää opetusta tulisi merkittävästi lisätä tunnistetun koulutusvajeen paikkaamiseksi – painoarvo vahvistuisi hankkeen myötä merkittävästi Oulun yliopistossa. Yhteistoiminta hankkeessa vasta käynnistetyn rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusalan kanssa parantaa tulevien ammattilaisten valmiuksia suunnitella puurakennuksia molemmilla aloilla, ja vastaavia synergiahyötyjä on yhteismallilla toteutettavasta koulutuksesta niin ikään työelämässä toimiville ammattilaisille.
Kesto: 1.2.2021-31.3.2022
Yhteystiedot: [email protected]
Aalto yliopisto: Aalto-yliopiston puutuotetekniikan, puurakentamisen ja puumuotoilun opetuksen kehittämisohjelma
Hankkeen tavoitteena oli kehittää Aalto-yliopiston puutuotealan, puurakentamisen, puuarkkitehtuurin ja puumuotoilun opetusta ja kasvattaa alalle valmistuvien valmistujien osaajien määrää. Puualan yliopistotasoista opetusta uudistettiin Aalto-yliopistossa siten, että tä erillään olevat puuaiheiset kurssit yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi ja lisättiin koulutusasteet ylittävää opetusta. Tavoitteena oli erityisesti myös kasvattaa opiskelijoiden ja laajemman yleisön kiinnostusta puumateriaaliin, puutuoteteollisuuteen ja puurakentamiseen. Näiden toimien avulla nostettiin puutuoteteollisuuteen ja puurakentamiseen suuntautuvien diplomi-insinöörien sekä puumuotoilun ja puurakentamisen ja arkkitehtuuriin suuntautuvien suunnittelijoiden ja arkkitehtien määrää.
Kesto: 1.2.2021-30.4.2023
Yhteystiedot: [email protected] ja [email protected]
Tampereen Yliopisto: Teollisen Puurakentamisen Tutkijakoulu
Teollisen puurakentamisen tutkijakoulu on Tampereen yliopiston (TAU) rakennetun ympäristön tiedekunnan hanke, jonka puitteissa tuotetaan uutta tutkimustietoa sekä uusia asiantuntijoita teollisen puurakentamisen alalle. Tutkijakoulu toimii vahvassa yhteistyössä rakennusalan muiden oppi- ja tutkimuslaitosten sekä teollisen puurakentamisen alalla toimivien yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tutkijakoulussa tehdään väitöstutkimuksia sekä muita opinnäytetöitä (DI, AMK), joiden avulla ratkaistaan teollisen puurakentamisen koko prosessiin liittyviä keskeisiä haasteita. Kaikki tutkijakoulussa tuotettu tieto julkaistaan vapaaseen käyttöön opinnäytetöinä sekä erillisinä julkaisuina, raportteina ja seminaareina yhteistyössä ympäristöministeriön, Puutuoteteollisuus ry:n ja Puuinfo Oy:n kanssa.
Hankkeen tuloksena saadaan tutkijakoulun aloitusvuosien 2021 – 2022 aikana rahoitettaviin väitöstutkimuksiin liittyen uutta tutkimustietoa (useita tieteellisiä artikkeleita sekä raportteja). Lisäksi tavoitteena on tuottaa ko. aikavälillä n. 10 kpl teollisen puurakentamisen alalta diplomityönsä tehnyttä uutta asiantuntijaa sekä 5-10 kpl vastaavia AMK-lopputyön tehneitä uusia asiantuntijoita. Hankkeessa käytetään tutkimusaiheiden mukaan mahdollisesti myös Tampereen yliopiston sekä yhteistyöverkoston oppilaitosten laboratorioita, jolloin kokeellisesta tutkimuksesta saadaan tuotoksena testituloksia, jotka vastaavat mm. palo- ja akustiikkasuunnittelun ajankohtaisiin haasteisiin. Tutkijakoulussa saatu uusi tutkimustieto siirretään viipymättä opetukseen Tampereen yliopiston aiheeseen liittyvien opintojaksojen sekä muun tarjoamamme koulutuksen avulla.
Kesto: 1.1.2021-31.12.2022
Yhteystiedot: [email protected]
Avustukset puun käytön edistämishankkeisiin
Puurakentamisen ohjelma avaa valtionavustushakuja organisaatioiden ei-taloudelliseen
toimintaan, jonka tarkoituksena on avustaa puun käytön edistämishankkeita eri teemoilla. Hankkeilla vauhditetaan puun käyttöä rakentamisessa kehittämällä asuintorakentamisen - ja asumisen ratkaisuja, tiedonlevittämisellä sekä strategioiden toimeenpanolla.
Hankkeiden tiedot ja loppuraportit löytyvät valtioneuvoston Hankeikkunasta.
- Haku keväällä 2018: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihanketta ja energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa edistäviin kuntien puurakentamisen hankkeisiin
- Haku keväällä 2019: Avustukset puun käytön asuntorakentamisen, viestinnän ja strategioiden edistämishankkeisiin
Tuetut viestintähankkeet syksyllä 2019:
Aalto-korkeakoulusäätiö sr. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos / Puuarkkitehtuuri Viisi askelta kestävään puurakentamiseen
Viisi askelta kestävään puurakentamiseen, 5 Steps to Sustainable Building with Wood -näyttelyn tavoitteena oli esittää puun käyttöä ja mahdollisuuksia rakentamisessa kestävän kehityksen näkökulmasta. Kestävän kehityksen eri vaiheita esiteltiin käyttämällä esimerkkeinä Aalto-yliopiston oppilastöitä sekä tutkimus- ja kehityshankkeita sekä puun jalostuksen eri vaiheita. Näyttely oli esillä Helsinki-Vantaan lentoaseman tiloissa 5.2.2020–13.6.2021.
Näyttelyyn ennakoitiin tutustuvan kaksi-kolme miljoonaa kävijää, mikä ei toteutunut
koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitteiden vuoksi. Rajoitteista huolimatta se on
saanut paljon huomiota ja hyvää palautetta. Lisäksi näyttelyn kokoaminen on tuonut Aallon
tutkimusryhmiä lähemmäksi tosiaan. Näyttelyn tavoitteena oli viestiä kansantajuisesti puun ja puurakentamisen keinoista ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä puun monipuolisista käyttömahdollisuuksista arkkitehtuurissa. Vaikka kävijämäärä ei tule toteutumaan, näyttelyn verkkosivu viestii tehokkaasti kansainvälisesti matkustusrajoitteista huolimatta.
Kesto: 5.2.2020 – 13.6.2021
Yhteystiedot: [email protected]
Lue lisää:
Luonnonvarakeskus: PuuSensei
Heurekan SuperPUU näyttelyssä ja Lustossa oleva ihmisten puumieltymyksiä tutkiva laite ja siitä tehtävä viestintä. Samalla tehdään puupintojen antibakteerisuus –tutkimusta.
Kesto: 1.12.2019 - 31.5.2022
Yhteystiedot: [email protected]
Suomen Metsäyhdistys ry; Tuotenäytesalkut ja Nuorten Vaikuttajien Metsäfoorumi 2020
Tuotenäytesalkut pakattiin valmiiksi tammikuun alussa 2021. Suomen Metsäyhdistys on seitsemänvuoden ajan valmistanut materiaalinäytesalkkuja, jotka esittelevät puun käytön monia mahdollisuuksia yläkouluikäisille nuorille. Metsäyhdistys keräsi salkuissa olevat näytteet erituotteista, joissa on käytetty puuta. Puurakentamisesta kerrotaan koko salkun sisäosan täyttävällä piirroksella ja infoteksteillä puukerrostalosta. Salkussa olevassa julisteessa kerrotaan myös rakentamiseen liittyvistä ammateista.
Salkkuja on jaettu kouluihin Metsäteollisuus ry:n Mahdollisuuksien metsä –koulukäyntikampanjan yhteydessä. Salkkuja valmistettiin tällä kertaa 800 kappaletta. Salkkuja menee myös kampanjanulkopuolisissa yhteyksissä kouluille ja niitä jaetaan opettajien tapahtumissa. Niitä käytetään myös eri toimijoiden koululaisille suunnatuissa tilaisuuksissa ja harrastuksissa mm. 4H:n ja Partiontoiminnassa.
Kesto: 1.1.2020 - 31.5.2021
Yhteystiedot: [email protected]
Suomen Metsäyhdistys ry; Nuorisotutkimus puurakentamisen tulevaisuuden kysynnästä ja kiinnostavuudesta
Suomen Metsäyhdistys suunnitteli ja toteutti yhdessä Z-labin kanssa nuorille naisille ja teinitytöille suunnatun kyselytutkimuksen. Nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajina merkittävä päättäjäryhmä ja heidän tarpeisiinsa rakennetaan jo nyt koteja, kouluja, päiväkoteja ja muita julkisia rakennuksia. Naiset tekevät perheessä usein asumiseen liittyvät päätökset niin myös lasten kouluvalinnat ja päätökset päiväkodista.
Kyselytutkimus tehtiin vuonna 2020 maaliskuun puolivälissä. Vastaajia tuli 606, joiden ikä vaihteli 12 vuodesta 25 vuoteen. Raportin lisäksi myös nämä avoimet vastaukset ovat Puuohjelman ja muiden toimijoiden luettavissa.
Päätuloksia ovat:
• Nuoret arvostavat asumisessa hyviä kulkuyhteyksiä, rauhaa ja luonnonläheisyyttä
• Nuoret kokevat, että heillä ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia vaikuttaa omaan asuinympäristöön
• Nuorilla on puurakentamisesta hyvä mielikuva, puurakentamisen lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti
• Ympäristökysymyksiä pidetään tärkeinä asumisessa, kuitenkin tietotaso siitä, miten ympäristökuormaan voi vaikuttaa, on hajanainen
• Puurakentamiseen liittyy myös huolia, kuten paloturvallisuus ja puiden hakkuut
• Valtaosa nuorista on huolissaan asuntojen sisäilmaongelmista
Kesto: 1.1.2020 - 31.11.2020
Yhteystiedot: [email protected]
Puutuoteteollisuus ry: Puufaktat, Puuhun liittyvän viestinnän yhdenmukaistaminen tuottamalla selkeää tietoa nettisivuille
Hankkeen taustalla oli tarve selkeyttää puutuotealan termejä ja keskeisiä faktoja, niin että alalle vakiintuisi perustellusti valikoidut ja kaikille ymmärrettävät termit ja yhdenmukaiset tunnusluvut. Niiden tulee kattaa puutuotteiden koko elinkaari rakentamiseen saakka. Keskeinen tavoite oli, että tämä lopettaisi mm. eri yritysten viestintämateriaalissa olevat ristiriitaisuudet.
Kesto: 1.12.2019 - 30.9.2020
Yhteystiedot: [email protected]
Puuinfo Oy: Uusi puuinfo.fi
Uudet verkkosivut puuinfo.fi. Puuinfo.fi -internetsivusto on puurakentamisen ja puualan ykköstiedostuskanava Suomessa. Woodproducts.fi ja woodarchitecture.fi -sivustot ovat Puuinfon ulkomaille suunnattuja sivustoja, jotka ovat syntyneet kotimaahan suunnatun puuinfo.fi -sivuston oheissivuiksi. Woodproducts.fi tarjoa tietoa puusta, puun käytöstä, puurakentamisesta ja suomalaisista puutuotteista yhdeksällä eri kielellä. Wooarchitecture.fi puolestaan esittelee korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria ja on viisikielinen.
Sivustojen alustoiden tekniikka kuitenkin on vanhentunut, eikä se enää mahdollista uudenlaisen viestinnän esim. videoiden käyttöä viestinnässä. Mobiilioptimointi on heikko, vaikka kuitenkin merkittävä osa käytöstä tulee mobiiliyhteyksillä. Tilanne heikkenee entisestään, kun käytössä olevan avoimeen lähdekoodiin perustuvan Drupal-alustan tuki loppuu, jonka takia sivustot tulisi uudistaa.
Hankkeen päätavoitteena on tarjota alan toimijoille ja yhteisöille käyttöön entistä kattavampi ja tehokkaampi viestintäkanava kotimaiseen ja ulkomaille suunnattuun viestintään uusimalla puuinfo.fi-, woodproducts.fi- ja woodarchitecture.fi –sivustot ja ottamalla käyttöön uusin teknologia ja mahdollistaa uudenlaisten viestinnän keinojen käyttö.
Lisäksi tavoitteena on
• tehostaa tiedonhallinnan ja -siirron ylläpito- ja päivitysprosesseja
• tehdä sivustosta vielä houkuttelevampi alan ykkösmedia
• tavoittaa yhä laajempia kohdeyleisöjä, erityisesti kuluttajia
• mahdollistaa kasvu myös tulevaisuudessa ja mm. käyttö mobiililaitteiden kautta
Kesto: 2.1.2020 - 30.6.2021
Yhteystiedot: anu.turunen.puuinfo.fi
Puutuoteteollisuus ry: Puu urbaanissa designissa – PuUDi
Toteutetaan seminaari, PuuDi, jossa puualan yritykset verkostoituvat Heurekan Puunäyttelyn, sitä tukevan korkeatasoisen kansainvälisen seminaarin ja tapahtumatorille sijoitetun laajan tuote-esittelyn puitteissa alan arkkitehtien, sisustussuunnittelijoiden, rakennuttajien ja kuntasektorin päättäjien kanssa.
Ohjelmakokonaisuus koostuu seuraavista osista:
1. Heurekan tiloissa toteutettava korkealaatuinen kv. seminaari teemoina puuta hyödyntävä kaupunkisuunnittelu, kansainväliset kohteet ja puu kaupunkisisustuksessa
2. Tapahtumatorin tuotetörmäytys alan opiskelijoiden suunnittelemana ja yritysten toteuttamana
3. Verkostoitumis- ja ideointitilaisuus Heurekan päänäyttelytiloissa
Hanke toteutetaan yhteistyössä Tiedekeskus Heurekan, alan oppilaitosten (tuotetörmäytys) ja Puutuoteteollisuuden jäsenyritysten ja –yhdistysten kanssa.
Tavoitteena on järjestää mahdollisuuksia esittelevä, verkostoitumista edistävä ja ideoita synnyttävä tapahtuma, joka samalla nostaa Heurekan näyttelyn sosiaalisen- ja ammattimedian keskiöön. Tavoitteet voidaan jakaa neljään osaan:
1. Yritysten ja tuotteiden kohtaaminen suunnittelijoiden, rakennuttajien ja kuntapäättäjien kanssa
2. Suunnittelijoiden, rakennuttajien ja kuntapäättäjien tiedon kasvattaminen ja kehittäminen
3. Oppilaitosten ja yritysten välisen yhteistyön lisääminen
4. Heurekan puunäyttelyn näkyvyyden lisääminen sosiaalisessa- ja ammattimediassa
Kesto: 1.12.2019 – 31.5.2022
Yhteystiedot: [email protected]
Pro Puu ry: Kotimaisen lähipuun monimuotoisuus
Pro Puu- yhdistys toteutti vuoden 2020 aikana viestintäsisältöä osana Ympäristöministeriön puun käytön edistämisohjelmaa ministeriön myöntämällä rahoituksella. Tällä hankkeella yhdistys halusi edistää kotimaisen puulajistonlaajaa käyttöä rakentamisessa, kalustamisessa, sisustamisessa ja piha- ja ympäristörakentamisessa. Koska suurimmaksi esteeksi monipuoliselle puunkäytölle on havaittu materiaalin heikko tuntemus ammattilaisten ja opiskelijoiden keskuudessa, Pro puu ry halusi tehdä asiasta selvityksen ja laajentaa informaatiosisältöä ja jakaa sitä oikeille kohderyhmille. Hankkeen aikana toteutettiin sähköinen kysely alan ammattilaisille heidän suhteestaan kotimaisiin puulajeihin. Selvitystyö antoi käsityksen esteistä ja rajoitteista, kiinnostuksesta, valmiudesta ja toiveista nk. erikoispuulajienkin tuomiseksi esim. kalusteisiin ja sisutukseen. Tämän pohjalta saatiin suuntaa antava käsitys tarvittavista toimenpiteistä mahdollisuuksien ja kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseksi.
Kesto: 1.1. - 31.12.2020
Yhteystiedot: Markku Tonttila, [email protected]
Avustukset julkisen puurakentamisen kehittämiseen
Puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa on yksi Puurakentamisen ohjelman painopisteistä. Ohjelma edistää julkista puurakentamista avaamalla julkiselle rakennuttajalle suunnattuja avustushakuja kuntien puurakentamisen kehittämishankkeisiin.
- Julkinen puurakentaminen
- Kuntahankkeiden katsaus 9/2022: Kunnat puurakentamisen edistäjinä -yhteenveto
Lisätietoja
Petri Heino, ohjelmapäällikkö
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Elinympäristöt Puhelin:0295250203 [email protected]
Simon le Roux, projektiasiantuntija
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Elinympäristöt Puhelin:0295250086 [email protected]
Sini Koskinen, asiantuntija
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Elinympäristöt Puhelin:0295250420 [email protected]
Iida Humphreys, suunnittelija
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Elinympäristöt Puhelin:0295250307 [email protected]