Hoppa till innehåll
Media

Hervanta ett gott exempel när det gäller äldreanpassade bostadsområden

miljöministeriet
Utgivningsdatum 24.1.2018 6.58
Pressmeddelande

Miljöministeriet och Tammerfors stad informerar

Åldrandet inverkar på funktionsförmågan, vilket också förutsätter att bostadsmiljöerna äldreanpassas i högre grad. Färska erfarenheter av ett utvecklingsprojekt i Hervanta i Tammerfors visar att det finns många sätt att äldreanpassa bostadsområden om flera aktörer samarbetar.

Bostadsområdet Hervanta i Tammerfors utvecklades med tanke på boende och delaktighet under åren 2015–2017 så att det blev mer äldreanpassat. Antalet äldre i området kommer att öka kraftigt de kommande åren, för många av dem som flyttade till Hervanta när området bebyggdes bor där fortfarande. Arbetet med att äldreanpassa området har bestått i att ta fram boendelösningar och bättre möjligheter för äldre att vara verksamma och delta. Målet var att fästa uppmärksamhet vid aktivt åldrande och det ökade behovet av äldreanpassade lösningar.

Bostadsmiljön har stor betydelse när det gäller att stödja välmåendet och ett självständigt liv, men de äldres behov har inte ännu beaktats i tillräcklig grad i samhällsplaneringen och i utvecklingen av bostadsområdena. Utifrån erfarenheterna av arbetet med att utveckla Hervanta är tillgänglighet och trygghet förutsättningar för att äldre ska kunna påverka och vara verksamma i sin egen gemenskap.

Samarbete resulterar i lösningar som stöder äldres boende

Konceptet med äldreanpassade bostadsområden gör det möjligt att på ett förvaltningsövergripande sätt se över den byggda miljön, boendet och servicen. När målet är att stödja äldres boende och möjligheter att delta är samarbete mellan olika sektorer och aktörer i nyckelrollen, likaså sådan bostadsområdesplanering som passar alla.

”Projektet med att äldreanpassa Hervanta lyfte fram utvecklingsbehoven”, berättar bostads- och utvecklingschef Auli Heinävä på Tammerfors stad.

”Staden överlåter tomter invid järnvägen för tillgänglighetsanpassade bostäder och så att äldre kan bo i gemenskap. De vägar och leder som används för rekreation och uträttande av ärenden ska förbättras med bänkar, räcken och underhållsinsatser. De som arbetar på lågtröskelrådgivningen Lähitori pratar med de äldre om hur vardagen går och ger råd när det gäller reparation av bostäder eller eventuell flytt till lämpligare bostad. Vi är dessutom i färd med att tillsätta en arbetsgrupp för frågor som rör boende för grupper med särskilda behov. Den ska också ha i uppdrag att utnyttja erfarenheterna från Hervanta med tanke på äldreanpassningen i andra områden”, konstaterar Heinävä.

Utöver de olika förvaltningsområdena inom Tammerfors stad har också äldre invånare, organisationer och företag deltagit i utvecklingsarbetet. Utvecklingsarbetet var kopplat till miljöministeriets program för att förbättra äldres boende 2013–2017 och genomförandet av Tammerfors stads strategi. Projektet finansierades av miljöministeriet, Tammerfors stad, Tampereen Kotilinnasäätiö och Tampereen Vanhuspalveluyhdistys.

Tillgängliga leder och platser där man vid behov kan vila är avgörande med tanke på att de äldre ska kunna röra sig ute, uträtta ärenden och uppleva gemenskap. När man bedömer reparationsbehoven och bygger nytt är det viktigt att beakta den äldre befolkningens behov.

I Hervanta identifierades ett behov av lågtröskelrådgivning, Lähitori, som också erbjuder gemensamma lokaler för möten och hobbyverksamhet samt tjänster som ger stöd i vardagen. I Hervanta planerades 20 åtgärdshelheter, av vilka en del genomfördes under utvecklingsprojektets gång och en del fortfarande pågår. Åtgärderna och utvecklingsresultaten i Hervanta kan också utnyttjas i andra kommuner och bostadsområden i vårt land, parallellt med att de lokala särdragen beaktas.

Mer information:

Raija Hynynen, bostadsråd, miljöministeriet, tfn 0295 250 093, [email protected]

Päivi Moisio, projektchef, Tampereen Vanhuspalveluyhdistys, tfn 044 765 2021, [email protected]

Auli Heinävä, bostads- och utvecklingschef, Tammerfors stad, tfn 040 8007391, [email protected]