Hoppa till innehåll
Media

Miljöministeriet och Tekniska Handelsförbundet
Green deal-avtalet har ökat elektrifieringen inom arbetsmaskinbranschen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2023 8.17
Pressmeddelande

Enligt en färsk uppskattning har de mål i avtalet* mellan miljöministeriet och Tekniska Handelsförbundet som går ut på att öka användningen av helt eldrivna arbetsmaskiner uppnåtts snabbare än väntat. Avsikten med avtalet (2019) är att minska koldioxidutsläpp orsakade av arbetsmaskiner.

Femton företag har förbundit sig till målen i avtalet. De företag som ingått ett åtagande representerar en betydande del av uthyrningen, importen och partiförsäljningen av arbetsmaskiner. De kategorier av arbetsmaskiner som ingår i avtalet utgör en liten del av hela arbetsstocken, men de är av central betydelse i utvecklingen mot lägre utsläpp. 

I utvärderingen följde man upp framstegen med målen från 2019 till utgången av 2022. Av de årliga leveranserna var andelen helt eldrivna motviktstruckar redan 70 procent i slutet av 2022. Målet var 50 procent före utgången av 2022 och minst 70 procent före utgången av 2025.
I fråga om helt eldrivna lyftanordningar var målet att dessa skulle utgöra 80 procent av hyresmaterielen före utgången av 2022. Målet har nästan uppnåtts trots att problemen med tillgången under pandemin och kriget har förlängt leveranstiderna och att det har varit svårt att få tag på nya maskiner.

Andelen helt eldrivna hjullastare av de levererade maskinerna har ökat, och målet på 5 procent före 2025 kommer sannolikt att uppnås.

Miljöministeriet har finansierat en utbildningshelhet om utsläppssnåla arbetsmaskiner. I utbildningen behandlas olika sätt att minska utsläppen från arbetsmaskiner med tanke på användaren, entreprenören och beställaren. Utbildningshelheten utvecklas för närvarande. Tekniska Handelsförbundet deltar i att ordna och utveckla utbildningen. 

Miljöministeriet deltog i styrningen av en utredning om kostnadseffektiva sätt att förminska utsläpp från mobila arbetsmaskiner, som publicerades 2022. Dessutom har Tekniska Handelsförbundet tillsammans med miljöministeriet främjat samarbetet med avtalet om utsläppsfria byggarbetsplatser.

Rekommendationer om nya åtgärder och om att få nya företag att delta

För att avtalet ska bli mer verkningsfullt behövs det fler företag som ingår åtaganden. Företagen kan höja ambitionsnivån genom nya åtgärder och genom att ställa upp ambitiösare mål när det gäller andelen eldrivna maskiner i de valda kategorierna av arbetsmaskiner.

Miljöministeriet låter göra halvtidsutvärderingar av alla frivilliga avtal. På detta sätt kan man följa upp hur verkningsfulla åtgärderna är och hurdana resultat de ger samt bedöma hur åtgärderna framskrider under resten av avtalsperioden. I halvtidsutvärderingarna föreslås också ändringar. Utvärderingen av arbetsmaskinbranschens avtal är den första halvtidsutvärderingen, och den har genomförts av en expertgrupp vid miljöministeriet och Tekniska Handelsförbundet.

Möte för nya intressentgrupper den 30 oktober

Ett diskussionsmöte för intressentgrupper ordnas den 30 oktober 2023. Närmare information om och anmälan till mötet finns på miljöministeriets webbplats.

Mer information:

Miljöministeriet
Salla Koivusalo, specialsakkunnig, tfn 029 250 289, [email protected]

Tekniska Handelsförbundet 
Juha Ala-Hiiro, ledande sakkunnig, tfn 040 197 3414, [email protected]

*Green deal är ett frivilligt avtal mellan staten och näringslivet. Målet är att tillsammans främja målen för hållbar utveckling genom att ta fram lösningar för hur klimatförändringen kan begränsas och en cirkulär ekonomi främjas. Genom avtalen kan verkställandet av dagens lagstiftning effektiviseras eller kompletteras. I avtalen kan det också ställas upp mål som är striktare än vad lagstiftningen anger, och på så sätt kan man nå vissa mål utan att utfärda ytterligare bestämmelser. Avtalsparterna förbinder sig till ambitiösa mål som ska följas upp, och syftet är att dessa ska ha betydande inverkan på miljön och samhället. Med Green deal-avtal strävar man efter att uppnå förhållandevis snabba resultat, och i avtalet kommer parterna överens om hur dessa ska följas upp. I avtalen fastställs vilka åtgärder avtalsparterna och de företag som förbinder sig till avtalen genom ett åtagande ska vidta för att de uppställda målen ska kunna nås.