Hoppa till innehåll
Media

Förslag till budget för miljöministeriets förvaltningsområde 2018

miljöministeriet
Utgivningsdatum 19.9.2017 8.31
Pressmeddelande

I regeringens proposition om budgeten för 2018 anvisas miljöministeriets förvaltningsområde sammanlagt 181,2 miljoner euro, vilket är 5,6 miljoner euro mindre än i den ordinarie budgeten för 2017. Skillnaden beror bland annat på att omkostnaderna för Finlands miljöcentral har minskat, att EU:s miljöfonds medfinansiering till miljö- och naturvårdsprojekt inte längre ingår i budgeten och att fartygsinvesteringarna har minskat samt på tidigare gjorda ramförändringar i statsfinanserna.

Det anvisas 100,3 miljoner euro för miljö- och naturvård. För områdesanvändning, boende och byggande anvisas 23,6 miljoner euro. Det föreslås att 57,3 miljoner euro anvisas för förvaltningsområdets omkostnader.

Ur statens bostadsfond, som inte omfattas av budgeten, kommer dessutom medel för uppskattningsvis 173 miljoner euro att användas till bidrag för bostäder och 7 miljoner euro till räntestöd. Från statens bostadsfond intäktsförs 12 miljoner euro i budgeten.

Den regionala miljöförvaltningens omkostnader hör för närings-, trafik- och miljöcentralernas del till arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde och för regionförvaltningsverkens del till finansministeriets förvaltningsområde.

Tilläggsfinansiering anslås för skogarnas biologiska mångfald och för naturturism

Genomförandet av handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland (METSO) och genomförandet av nätverket Natura 2000 och av naturskyddsprogram som man tidigare beslutat om fortsätter. Det föreslås att sammanlagt 26,6 miljoner euro ska anvisas för förvärv av och ersättningar för nya naturskyddsområden.

För Forststyrelsens offentliga förvaltningsuppgifter föreslås ett anslag på 30,9 miljoner euro. Avsikten är att anslaget ska användas till bl.a. naturturismprojektet Turism 4.0 och till att förbättra utrustningen i nationalparker och vissa rekreationsområden.

Östersjöns och insjöarnas tillstånd förbättras i synnerhet genom effektiv näringsåtervinning som reducerar belastningen på vattnet. Dessutom fokuserar man inom miljövården på att sanera förorenade markområden. För främjandet av miljövård samt för vattenvård och skydd av Östersjön reserveras sammanlagt 22,4 miljoner euro.

Satsningar på klimatåtgärder

För genomförande av den klimatpolitiska planen på medellång sikt reserveras 1 miljon euro så att kommunerna och regionerna kan påskynda klimatarbetet. För de utredningar som krävs med tanke på internationella klimatförhandlingar, utsläppsminskningar och en utveckling av klimatpolitiken samt för klimatpanelens verksamhet reserveras därtill 0,5 miljoner euro. 

Det föreslås att ytterligare 2 miljoner euro ska anslås för genomförande av åtgärdsprogrammet för träbyggande, vilket är ett betydande tillskott jämfört med finansieringen för innevarande år. Målet är att utveckla internationellt sett konkurrenskraftigt kunnande inom träbyggande och företagsverksamhet inom industriell tillverkning i Finland, liksom även att stödja den bioekonomiska strategin genom att bygga i trä, vilket ökar långtidslagringen av kol.

Det föreslås att ett anslag på 1,5 miljoner euro ska anvisas för bidrag för byggande av sådan laddningsinfrastruktur som behövs för eldriven trafik. Bidragen utgör en del av den tilläggsfinansiering som ska främja utsläppssnål trafik, t.ex. användningen av el- och gasbilar. Bidrag kan beviljas för sådana ändringar i fastigheters elsystem som krävs för att det i anslutning till bostadsbyggnader ska kunna installeras laddningsstationer för elbilar. Målet är att bidraget ska kunna sökas sommaren 2018.

Stöd till bostäder för grupper med särskilda behov

Det föreslås ett anslag på 1 410 miljoner euro som räntestödsfullmakter för den statsunderstödda sociala bostadsproduktionen, vilket enligt uppskattning gör det möjligt att bygga cirka 9 000 nya bostäder. Som borgenslånefullmakter för nyproduktion föreslås 285 miljoner euro och som statsborgen för ombyggnadslån för bostadsaktiebolag 100 miljoner euro. Merparten av den statsunderstödda bostadsproduktionen är inriktad på de största tillväxtcentrumen, särskilt Helsingforsregionen.

För byggande och reparation av bostäder för grupper med särskilda behov föreslås investeringsunderstöd till ett belopp av 105 miljoner euro. Understöden anvisas primärt för åtgärder som ska främja produktionen av bostäder för de grupper som har det sämst ställt. För reparationsunderstöd reserveras enligt förslaget 35,5 miljoner euro. Anslaget riktas i huvudsak till reparation av bostäder för äldre och för personer med funktionsnedsättning samt till stöd för installation av hissar i det befintliga bostadsbeståndet. Från och med ingången av 2017 är det Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) som handlägger frågor som rör reparationsunderstöd, inte kommunerna.

Det föreslås ett anslag på en miljon euro till det försöksprojekt som inleds i syfte att förebygga ekonomiska problem bland hyresgäster. Med anslaget stöds den ekonomiska rågivningen och boenderådgivningen i kommunerna.

För att öka den statsunderstödda produktionen av hyresbostäder föreslås det att de kommuner i Helsingforsregionen som har ingått avtal rörande markanvändning, boende och trafik (MBT) anvisas tidsbundna startbidrag till ett belopp av sammanlagt högst 20 miljoner euro. I de områden som omfattas av MBT-avtalen främjas dessutom bostadsproduktionen genom understöd för byggande av kommunalteknik, och till dessa understöd anvisas högst 15 miljoner euro.

Regeringen vidtar förberedande åtgärder för att placera medel ur statens bostadsfond på sådana vinstgivande sätt som ökar produktionen av bostäder till skäligt pris, förbättrar sysselsättningen och bidrar till ökad hållbar tillväxt. Beslut fattas i samband med den kompletterande budgetpropositionen.

Mer information:

E-postadresserna har formen [email protected]

Naturmiljö

Ari Niiranen, överdirektör, tfn 0295 250 071

Miljövård

Tuula Varis, överdirektör, tfn 0295 250 310

Den byggda miljön

Helena Säteri, överdirektör, tfn 0295 250 281

Timo Jaakkola, ekonomichef, tfn 0295 250 214