Hoppa till innehåll
Media

Finland godkände kvicksilverkonventionen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2017 9.27
Pressmeddelande

Finland har godkänt Minamatakonventionen om kvicksilver. Ratifikationsinstrumentet överlämnades till FN:s generalsekreterare i New York den x juni 2017. Konventionen trädde internationellt i kraft den 18 maj, då 50 stater hade ratificerat den.

Målet med konventionen är att skydda hälsan och miljön genom att förebygga kvicksilverutsläpp till luft, vatten och mark. Konventionen är global och bereddes åren 2009–2013 inom ramen för FN:s miljöprogram.

För Finland och de arktiska länderna är konventionen särskilt viktig. Kvicksilver är ett giftigt ämne som transporteras långa vägar och som ansamlas i polarregionerna. De utsläpp som bl.a. kolförbränningen i Asien orsakar är en betydande källa till det kvicksilver som påträffas i miljön. På lång sikt väntas en minskning av utsläppen synas t.ex. i form av lägre kvicksilverhalter hos de rovfiskar som omfattas av konsumtionsbegränsningar i Finland.

Minamatakonventionen täcker kvicksilvrets hela livscykel, allt från malmbrytningen till behandlingen av kvicksilveravfall. Syftet är att förbjuda import, export och tillverkning av de mest betydande kvicksilverhaltiga produkterna, såsom batterier, lampor, kosmetika, bekämpningsmedel och mätapparatur. Dessutom förbjuds användning av kvicksilver i vissa industriella tillverkningsprocesser, t.ex. i kloralkaliindustrin.

Genom konventionen begränsas dessutom den internationella handeln med kvicksilver och framställningen av kvicksilver, och avtalsparterna förpliktas till hållbar avfallshantering och säker lagring av kvicksilver. Även användningen av amalgam som plomber i tänder bör minskas betydligt. Framför allt utvecklingsländerna strävar efter att frångå kvicksilver vid småskalig guldutvinning. Dessutom bör utsläppen av kvicksilver till luft begränsas i samband med kolförbränning och avfallsförbränning.

I samband med att EU:s nya kvicksilverförordning antogs tidigare i vår kompletterades EU-lagstiftningen så att den motsvarar förpliktelserna i konventionen. 

I Finland används kvicksilver endast i liten grad. Hos oss bedrivs t.ex. inte guldutvinning där man använder kvicksilver på det sätt som nämns i förordningen. Inom EU har man redan tidigare kommit överens om att frångå användningen av kvicksilver i kloralkaliindustrin. I Finland har också användningen av tandamalgam minskat genom årens lopp. Enligt en utredning som gjordes 2012 användes amalgam i mindre än tre procent av alla plomberingar.

Minamatakonventionen har undertecknats av 128 stater och hittills ratificerats av 54 länder, däribland Finland. Den första partskonferensen kommer att hållas i Genève i september.

Mer information:

Charlotta von Troil, +358 295 250 364