Energiformsfaktorerna för byggnader har setts över
Statsrådet har i dag utfärdat en förordning där energiformsfaktorerna för byggnader setts över. Förordningen utgör en del av den författningshelhet som handlar om nära-nollenergibyggnader.
Den byggda miljön orsakar i dag omkring en tredjedel av växthusgasutsläppen i Finland. Energiformsfaktorerna styr utvecklingen mot energieffektivt byggande och hållbart nyttjande av naturresurserna. Ju större faktorn är, desto lägre förbrukning ska fastställas för byggnaden i samband med projekteringen.
Energiformsfaktorerna för byggnader fr.o.m. 1.1.2018 (inom parantes de faktorer som gäller fram till 31.12.2017)· el 1,20 (1,70)
· fjärrvärme 0,50 (0,70)
· fjärrkyla 0,28 (0,40)
· fossila bränslen 1,00 (1,00)
· förnybara bränslen som används i en byggnad 0,50 (0,50)
”Vi bör främja förnybara energikällor och energieffektivitet i uppvärmningen. Därför är faktorerna för förnybara bränslen och fjärrvärme de lägsta. Den utsläppsfria produktionen kommer också att öka inom elproduktionen. Därför har det varit motiverat att sänka faktorn för el”, framhåller bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Förordningen utgör en del av den författningshelhet som gäller nära-nollenergibyggnader. I helheten ingår också den ändring av markanvändnings- och bygglagen som trädde i kraft den 1 januari 2017 och två förordningar som miljöministeriet ska utfärda under 2017. Förordningen utgör också ett led i det nationella genomförandet av direktivet om byggnaders energiprestanda.
De nya energiformsfaktorerna träder i kraft den 1 januari 2018 och gäller nya byggnader i de fall tillståndsansökan för projektet lämnas in den 1 januari 2018 eller senare.
- Beslut (statsrådet)
- Statsrådets förordning om de numeriska värdena på energiformsfaktorerna för byggnader (finlex)
Mer information:
Pekka Kalliomäki, byggnadsråd, tfn 0295 250 114, [email protected]