Hoppa till innehåll
Media

Den ökade invandringen märktes knappt alls på den offentliga hyresbostadsmarknaden

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.5.2017 5.38
Pressmeddelande

Det ökade antalet asylsökande och personer som fått uppehållstillstånd har knappt alls märkts på den offentliga hyresbostadsmarknaden, visar en färsk rapport som miljöministeriet gett ut. De personer som har beviljats uppehållstillstånd har efter att de lämnat förläggningen i första hand skaffat bostad på den fritt finansierade marknaden.

De personer som har skrivits ut från förläggningarna har inte ansökt om statssubventionerade hyresbostäder, även om det funnits 2 000–2 500 tomma bostäder med skäligt läge i hela landet. Orsaker till detta är bl.a. brist på information om boendealternativ samt de etniska gemenskapernas styrande inverkan. Dessutom råder det brist på statssubventionerade bostäder i huvudstadsregionen. I många små och medelstora städer finns det däremot ett relativt bra utbud på privata hyresbostäder, och de har snabbt kunnat hyras ut till sådana som är i beråd att flytta, detta tack vare de hyresgarantier som förläggningarna beviljat och ett stöd för betalning av hyran för högst två månader. Uppgifterna baserar sig på den utredning över bostadsmarknaden i kommunerna som ARA sammanställde 2016.

År 2015 anlände uppemot 32 500 asylsökande till Finland, och dessa placerades ut på förläggningar för asylsökande runt om i landet. Med stöd av Migrationsverkets uppgifter har det utretts vart de 3 313 personer som beviljats uppehållstillstånd och skrivits ut från förläggningarna har flyttat under perioden juli–december 2016.

De som har beviljats upphållstillstånd har – åtminstone i integrationsprocessens inledande skede – hållit sig inom samma närings-, trafik- och miljöcentralsområde där också deras förläggning legat. Till en annan närings-, trafik- och miljöcentrals område flyttade endast 17 procent av de personer som ingick i utredningen. Av dessa flyttade drygt hälften till Nyland, framför allt huvudstadsregionen.  Flytten till en annan NTM-centrals område dämpades av att förläggningarna bara beviljar hyresgaranti och hyra för en flytt inom den ”egna” NTM-centralens område.

Den ökade invandringen har inte hittills ökat bostadslösheten bland personer med invandrarbakgrund.

Systemet med en kommunplats fungerar inte

Det bör ordnas kommunplats till dem som har beviljats uppehållstillstånd, men enligt rapporten fungerar kommunplatssystemet inte. En del av dem som behöver bostad söker sig frivilligt utan kommunplats till andra orter, i synnerhet till huvudstadsregionen.  Till exempel Helsingfors, Esbo och Vanda har inte någon på förhand överenskommen kommunplatskvot, utan det finns ett öppet avtal om hur personer tas emot. Staten och kommunerna bör enligt författarna till rapporten tillsammans skapa en ny verksamhetsmodell.

Fler flyttar bör understödjas

Rapporten ger rekommendationer om hur boendet kan tryggas. Ett sätt är att främja understödda flyttar till en kommun, dvs. flyttar där förläggningen genom att ge råd och bevilja ekonomisk hjälp (en engångsgaranti och/eller hyra) i någon mån säkerställer rimliga hyresvillkor. När klienter ordnar sitt boende själv finns en risk att de flyttar till vänner eller släktingar eller lämnar förläggningen utan vetskap om bostad, ifall den bostad som personen har hittat inte uppfyller de uppställda villkoren.

Enligt rekommendationerna bör de som fått uppehållstillstånd garanteras jämlika förutsättningar att söka hyresbostad, eftersom rådgivningen och stödtjänsterna inte är tillgängliga för alla på jämlikt sätt. Rådgivningen bör utgöra en bestående del av kommunens migrationstjänster. Dessutom bör den statligt understödda boenderådgivningen utvidgas till att också gälla den privata hyresmarknaden.

Rapporten har sammanställts med stöd från inrikesministeriets asyl-, migrations- och integrationsfond. Dessutom kommer miljöministeriet att tillsammans med ägare av hyresbostäder och centrala kommunala myndigheter utarbeta en plan över åtgärder för utnyttjande av såväl det statssubventionerade bostadsbeståndet som den privata hyresmarknaden för boende till flyktingar.

Mer information:

Peter Fredriksson, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 0295 250 066, [email protected]

Från den 12 maj: Sanna Meronen-Vilenius, konsult, tfn 050 567 9233, [email protected]