Regeringen ska förbättra tjänsters och produkters tillgänglighet i enlighet med EU:s direktiv
Tillgängliga tjänster och produkter ökar möjligheterna att självständigt vara delaktiga på alla skikt i samhället för alla människor, i synnerhet för personer med funktionsnedsättning. I regeringens förslag till riksdagen föreslås lagändringar som ska förbättra produkters och tjänsters tillgänglighet.
Genom lagändringarna genomförs EU:s tillgänglighetsdirektiv. Direktivet gäller särskilt informations- och kommunikationstekniska produkter och tjänster. Målet är att produkter och tjänster ska planeras och tillverkas så att personer med funktionsnedsättning kan använda dem i så bred utsträckning som möjligt.
I tillgänglighetsdirektivet föreskrivs bland annat om datorers, smarttelefoners, bankautomaters, biljettautomaters och digitala tv-apparaters tillgänglighet. I direktivet föreskrivs också om hinderfria och tillgängliga nätbutiker, banktjänster, telefontjänster, audiovisuella medietjänster (t.ex. Yle Arena) och e-böcker samt webbsidor, mobilapplikationer, biljetter och reseinformation i realtid inom persontrafiken.
Bestämmelserna ska tillämpas på de ovannämnda konsumtionsvarorna och konsumenttjänsterna i regel från och med den 28 juni 2025.
Tillgänglighetsdirektivet gäller också det allmänna nödnumret (112). I fortsättningen ska det förutom med samtal och sms vara möjligt att göra nödanmälan också med en text i realtid. Man vill också slopa skyldigheten att registrera sig i förhand vid användning av sms-meddelanden för nödanmälan. Lagändringarna gällande tillgängligheten för tjänster för nödanmälan ska träda i kraft den 28 juni 2025, och texttjänsten ska bli klar före utgången av 2025.
I tillgänglighetsdirektivet finns också en bilaga som gäller den bebyggda miljön.Medlemsländerna får bestämma om bilagan ska genomföras i den nationella lagstiftningen. Miljöministeriet bedömer behovet av lagberedning med utgångspunkt i bilagan. Syftet är att hitta ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt att säkerställa att de tjänster som tillhandahålls är tillgängliga. Den här propositionen innehåller inga förslag om bestämmelserna om den bebyggda miljön.
Remissresponsen har beaktats
Regeringens utkast till propositionen om genomförandet av tillgänglighetsdirektivet var på remiss 17.12.2021 – 1.2.2022, och den 13 januari 2022 hölls ett webbinarium. Det inkom sammanlagt 103 utlåtanden. Webbinariet hade över 200 deltagare. På basis av remissresponsen gjordes flera preciseringar och förbättringar. Till exempel bedömningen av konsekvenserna för likabehandlingen har kompletterats mycket, till exempel med tanke på FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Man har också försökt förenkla propositionen och sakhelheterna, och genom exempel bland annat försökt förklara vilken roll terminalerna för självbetjäning har för tillhandahållandet av tjänster.
Propositionen om genomförandet av tillgänglighetsdirektivet överlämnades till riksdagen den 7 april. Lagstiftningen föreslås träda i kraft senast den 28 juni 2022, och den föreslås gälla till och med den 28 juni 2025.
Nu kan man lämna in kommentarer om tillgänglighetsförordningarna
Regeringen bereder tre nya förordningar som konkretiserar de krav som gäller tillgängligheten för produkter och tjänster. Respons om utkasten till förordningarna tas emot 4.4. – 16.5.2022.
Mer information:
Emilia Sormunen, projektchef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163418, [email protected]
Annika Parsons, lagstiftningsråd, inrikesministeriet, tfn 0295 488 279, [email protected]
Emilia Laitala, specialsakkunnig, finansministeriet, tfn 0295 530 517, [email protected]
Mikael Åkermarck, konsultativ tjänsteman, kommunikationsministeriet, tfn 040 053 3847, [email protected]
Niina Kilpelä, överarkitekt, miljöministeriet, tfn 295 250 019, [email protected]