Hyppää sisältöön
Media

Ravinteiden kierrätyksen ohjelma laajenee biojätteiden ravinteiden kierrätykseen ja siirtyy hakemusten jatkuvaan käsittelyyn

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 13.4.2023 9.57
Uutinen

Ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen ohjelmassa on tarjolla avustuksia lähes 50 miljoonalla eurolla vuosille 2022 - 2025. Ohjelma edistää ravinteiden kiertotalouden kasvua ja pitkälle jalostettujen lopputuotteiden valmistamista. Huhtikuusta lähtien haun teemoja on laajennettu ja hakemusten käsittelyä sujuvoitettu.

Tukea voidaan myöntää investoinneille sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille (TKI), jotka edistävät yhdyskuntien jätevesien ja biojätteiden ravinteiden talteenottoa ja kierrätystä tai jätevesien energiapotentiaalin hyödyntämistä ja energiatehokkuutta. Lisäksi tuetaan toimijoiden välisiä ravinteiden kierrätyksen yhteistyöhankkeita. Avustettavien hankkeiden tulee olla avustuksen teemojen mukaisia, laadukkaita ja toteuttamiskelpoisia.

Etenkin investointihankkeissa on syytä huomioida yhteistyömahdollisuudet alueella toimivien muiden ravinteiden kierrätyksen toimijoiden kanssa. TKI-hankkeiden kohdalla korostuvat tekniikat, joilla voidaan tuottaa kestävästi ja kustannustehokkaasti turvallisia ja käyttökelpoisia lopputuotteita. Toivottavia ovat myös hankkeet, joissa luodaan ja kehitetään markkinoita kierrätysravinteille.

Tukea on haettavana lähes 50 miljoonaa euroa vuosille 2022 – 2025 ja se on käytettävä 2025 loppuun mennessä. Tuki vaihtelee investointihankkeissa 40 – 60 prosentin välillä ja TKI-hankkeissa 25 – 80 prosentin välillä. Tukea voivat hakea kunnat, kuntayhtymät, kuntaomisteiset yhtiöt ja toimijat sekä yritykset, yhdistykset ja muut yhteisöt. Yksityishenkilö, toiminimi tai valtion virasto tai laitos ei voi toimia hakijana.

Näin haet avustusta

  1. Lue hakuohje. Ohje löytyy osoitteesta ym.fi/hankehaut.
  2. Täytä hakulomake. Linkki lomakkeelle löytyy myös edellä mainitulta verkkosivulta.
  3. Liitä hankesuunnitelma. Hakemukseen tulee liittää hankesuunnitelma, joka sisältää hankekuvauksen, kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman. Tarkemmat ohjeet löytyvät hakuohjeesta.

Ympäristöministeriön asiantuntijat antavat tarvittaessa lisätietoja avustushausta ja soveltuvista hankkeista. 

Hakemuksia vastaanotetaan jatkuvasti. Hakukierrokset päättyvät neljännesvuosittain. Tämän vuoden hakukierrokset päättyvät 30.6, 30.9. ja 31.12. Hakemuksia pyritään käsittelemään jo hakukierroksen aikana niiden saavuttua. 

Osallistu ravinteiden kierrätyksen ajankohtaisiin tilaisuuksiin

Vauhtia ja vaikuttavuutta ravinteiden kierrätyksen investointeihin -seminaari 23.5.2023 klo 9 – 15, Solo Sokos hotel Torni, Tampere. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. Ilmoittaudu tästä linkistä (maaseutuverkosto)!

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Riikka Malila, ympäristöministeriö, [email protected], p. 0295 250 160 
Erityisasiantuntija Petri Nissinen, ympäristöministeriö, [email protected], p. 0295 250 419