Rakennetun ympäristön tiedon
yhteen­toimivuus­työ

Tieto on digitalisaation kulmakivi. Tarvitsemme yhdessä määriteltyjä sanastoja, koodistoja ja tietomalleja, jotta lähettäjä ja vastaanottaja ymmärtävät tiedon samalla tavalla. Tule mukaan tekemään edelläkävijänä rakennetun ympäristön tiedoista yhteentoimivaa.

Rakennettuun ympäristöön liittyy runsaasti yhteiskunnan kannalta tärkeää tietoa, jonka tulee olla helposti saatavilla ja käytettävissä. Tietojen tulee olla yhteentoimivassa muodossa, jotta yhteisen tietopääoman hyödyntämisestä saadaan kustannus- ja aikahyötyä rakennetun ympäristön toimijoille niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Yhteentoimivuustyön tavoitteena onkin saada rakennetun ympäristön toimiala toimimaan entistä sujuvammin tekemällä organisaatioiden ja asiakkaiden käyttämästä ja tuottamasta tiedosta yhteentoimivaa.

Tiedonhallintalaki (906/2019) edellyttää ministeriöitä ylläpitämään yhteentoimivuuden linjauksia omalla toimialallaan. Ympäristoministeriössä onkin tehty vuodesta 2020 alkaen rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuustyötä osana rakennetun ympäristön digitalisaatiotoimia ja Ryhti-hanketta. Yhteentoimivuustyön tuloksena laadittuja tietomalleja ja koodistoja käytetään Ryhti-hankkeessa rakennettavan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän pohjana.

Yhteentoimivuustyö keskittyy erityisesti semanttisen yhteentoimivuuden edistämiseen. Se tarkoittaa sitä, että kun tietoa siirretään organisaatiosta toiseen, sekä lähettäjä että vastaanottaja ymmärtävät ja tulkitsevat tiedon samalla tavalla eikä informaation merkitys tai muoto muutu matkan varrella. Semanttista yhteentoimivuutta edistetään rakennetun ympäristön toimialalla sopimalla yhteisistä käsitemäärittelyistä, koodistoista ja tietorakenteista yhteistyössä alan kanssa. Yhteistyötä tehdään rakennetun ympäristön yhteentoimivuustyön yhteistyöfoorumeilla eli teemaryhmissä:

Eurooppalaiset yhteentoimivuuden periaatteet (EIF) rakennetussa ympäristössä. Sääntelyn yhteentoimivuus: Nykyinen tai tuleva lainsäädäntö edistää yhteentoimivuutta. Uudistuva maankäyttö- ja rakennuslaki ja laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä. Toiminnan yhteentoimivuus: Toimintaprosessit ja niihin liittyvien tietojen dokumentointi ja integrointi. Yhteiset prosessit & tahtotilamuistiot. Tekninen yhteentoimivuus: Järjestelmiä ja palveluja yhdistävät sovellukset ja infrastruktuurit toimivat yhteen. Rajapinnat rakennetun ympäristön tietojärjestelmän ja muiden järjestelmien välille. Semanttinen yhteentoimivuus: Tiedon tarkka muoto ja merkitys säilyy, tiedot ymmärretään samalla tavalla. Yhteiset tietomallit, sanastot ja koodistot. Keskiössä integroidut julkiset palvelut: Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä.  Eri periaatteiden välissä: Standardisointi ja Kokonaisarkkitehtuuri. Tiedonhallintalaki (906/2019, 6 §) edellyttää, että kunkin ministeriön on omalla toimialallaan ylläpidettävä yleisiä linjauksia yhteisten tietovarantojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden edistämiseksi.

Kuva: Eurooppalaiset yhteentoimivuuden periaatteet (EIF) rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuustyössä.

Yhteen­toimivuus­työn tulokset Yhteen­toimivuus­alustan työ­kaluissa

Rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuustyön tulokset löytyvät julkishallinnon yhteiseltä Yhteentoimivuusalustalta. Se on Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä maksuton ja selainpohjainen palvelu, joka sisältää työkalut sanastojen, koodistojen ja tietomallien kuvaamiseen. Yhteentoimivuusalusta koostuu kolmesta työkalusta: Tietomallit, Koodistot ja Sanastot.

Tietomallit-työkalusta löytyy rakennetun ympäristön yhteentoimivat tietorakenteet valmiiksi määriteltyinä loogisina tietomalleina. Tietomalleista tietokomponenttikirjastot ovat teemakohtaisia ja yleisiä kokoelmia valmiita tietomäärityksiä, joita voi hyödyntää omassa tietomallinnuksessaan. Soveltamisprofiilit puolestaan ovat tietomäärityksiä jostain konkreettisesta käyttötapauksesta, kuten tietovarannoista tai rajapinnoista.

Tietomalleissa kuvataan tietojen metatiedot, käsitemääritelmät sekä niissä käytetyt koodistot. Tietomallien laatimisen pohjana hyödynnetään Rakennetun ympäristön tietokomponenttikirjastoa, johon kootaan Semanttisen yhteentoimivuuden teemaryhmän sopimat ja harmonisoimat määritykset. Tietokomponenttikirjasto tulee vielä laajentumaan yhteentoimivuustyön edetessä.

Koodistot-työkalusta löytyy rakennetun ympäristön tietomalleissa käytetyt koodistot ja luokitukset. Siellä löytyy erityisesti tulevan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttämät koodistot.

Sanastot-työkalusta löytyy rakennetun ympäristön terminologisia sanastoja eli erikoisalan sanastoja, joista on eri käsitteille suositettavat termit sekä niille käsitemääritelmät huomautuksineen. Keskeinen sanasto on Rakennetun ympäristön pääsanasto.

Kun käytät rakennetun ympäristön sanastoja ja etsimäsi käsite löytyy useasta sanastosta, valitse käsitteen tiedot käyttöösi siitä sanastosta, joka vastaa tarkimmin etsimäsi tiedon käyttötarkoitusta. Käsitteen määritelmä voi olla eri tavalla muotoiltu eri sanastoissa sen mukaan, millainen käsitekokonaisuus kuhunkin sanastoon sisältyy ja mikä on sanaston ensisijainen kohderyhmä. Samoista syistä eri sanastoihin sisältyviä määritelmiä täydentävät huomautukset ovat usein erilaisia eri sanastoissa.

Rakennetun ympäristön pääsanasto luo perustan rakennetun ympäristön käsitetiedolle, mutta joskus pääsanasto saattaa käsitellä aihetta suppeammin kuin yksittäiseen aiheeseen keskittyvä sanasto. Rakennetun ympäristön käsite voi esiintyä myös osana toisen tietoalueen sanastoa ja se on siksi saatettu kuvata eri näkökulmasta kuin rakennetun ympäristön alalla (ks. esimerkiksi asunto-käsite).

Kun otat käyttöön sanastoon sisältyvää käsitetietoa, ota huomioon myös sanaston ja yksittäisen käsitteen tila (esimerkiksi luonnos tai voimassa oleva), käsitetiedon luonti- ja päivitysajankohdat sekä mahdolliset viittaukset säädöksiin tai esimerkiksi tietojärjestelmiin.

Rakennetun ympäristön tiedon yhteen­toimivuustyön hallinta­mallit

Semanttisen yhteentoimivuuden teemaryhmällä ja sen alaryhmillä on keskeinen rooli rakennetun ympäristön yhteentoimivuustyön hallintamalleissa. Hallintamallit koskevat ympäristöministeriön ohjausvastuulla ja Yhteentoimivuusalustalla olevia rakennetun ympäristön sanastoja, koodistoja ja tietomalleja. Hallintamalleja on kaksi: hyväksymisprosessi ja muutoshallintamalli.

Hyväksymisprosessi kertoo, miten uusia sanastoja, koodistoja ja tietomalleja hyväksytään, jotta ne ovat linjassa alan muiden määritysten kanssa ja niiden laatu on varmistettu rakennetun ympäristön asiantuntijoiden kesken. Hyväksymisprosessi on tarkoitettu toimijoille, jotka tuottavat sanastoja, koodistoja tai tietomalleja Yhteentoimivuusalustalle, tai jotka ovat mukana Semanttisen yhteentoimivuuden teemaryhmässä tai sen alaryhmissä.

Muutoshallintamalli kertoo, miten aiemmin hyväksyttyihin sanastoihin, koodistoihin ja tietomalleihin tehdään muutoksia, jotta varmistetaan, että aiotut muutokset ovat perusteltuja eikä muutokset aiheuta kohtuutonta haittaa niiden käyttäjille. Muutoshallintamalli on tarkoitettu toimijoille, jotka haluavat ehdottaa muutosta voimassa oleviin sanastoihin, koodistoihin tai tietomalleihin, tai jotka ovat mukana Semanttisen yhteentoimivuuden teemaryhmässä tai sen alaryhmissä.

Osana Ryhti-hanketta ympäristöministeriössä on laadittu rakennetun ympäristön yhteentoimivuustyölle laatukriteeristö. Laatukriteeristön tarkoituksena on helpottaa yhteentoimivuusprojektin tekijää työn käynnistämisessä sekä antaa suuntaviivoja projektin tekemiselle, jotta lopputuloksen laatu vastaa varmemmin odotuksia.

Ryhti-hankkeen yhteentoimivuus­projektit

Ympäristöministeriön Ryhti-hankkeessa tuotetaan pohjaa paremmalle tiedolle ja tiedon saatavuudelle edistämällä rakennetun ympäristön tietojen yhteentoimivuutta. Tätä varten Ryhti-hankkeessa on toteutettu kymmeniä projekteja, joissa tavoitellaan yhteisten tietomääritysten luomista loogisina tietomalleina, koodistoina ja sanastoina.

Ryhti-hankkeen yhteentoimivuustyössä suunnitelluista projekteista laadittu ajantasainen roadmap löytyy alta:

Tällä sivulla ylläpidetään listaa yhteentoimivuusprojekteista, joissa tehdään rakennetun ympäristön tietomäärittelyjä loogisina tietomalleina, koodistoina tai sanastoina. Lista on päivitetty heinäkuussa 2024.

Valmistuneita projekteja ja niiden loppuraportteja voi selata valtioneuvoston Hankeikkunan kautta (selaa hankkeen etenemisen aikajanaa taaksepäin).

Yhteyden­otto rakennetun ympäristön yhteen­toimivuuden tekijöihin

Rakennetun ympäristön tietojen yhteentoimivuuteen liittyviä ideoita, palautteita ja aloitteita voi lähettää osoitteeseen [email protected]. Aloite voi liittyä esimerkiksi Yhteentoimivuusalustalla oleviin sanastoihin, koodistoihin ja tietomalleihin tai uusiin tiedon määrittelytarpeisiin tai muutoksiin. Tiedonjako alkavista yhteentoimivuuteen liittyvistä projekteista on myös tervetullutta. Osoitteesta tavoittaa ympäristöministeriössä tiedon yhteentoimivuuden parissa toimivat asiantuntijat.

Rakennetun ympäristön yhteen­toimivuus­infot

Rakennetun ympäristön yhteentoimivuusinfoissa kuulet yhteentoimivuustyön ajankohtaisia kuulumisia sekä esittelyjä valmistuneiden yhteentoimivuusprojektien tuloksista. Infoja järjestetään kaksi kertaa vuodessa siten, että kunkin tilaisuuden esityksillä on yhteinen teema.

Tulevat tilaisuudet

arviolta marras-joulukuun 2024 vaihteessa

Menneet tilaisuudet

ma 3.6.2024 klo 14-15:30 - teema: sujuvampaa rakentamista

ma 27.11.2023 klo 13-14:30 - teema: rakennetun ympäristön sanastot

Lue lisää yhteentoimivuustyön teemaryhmistä

Semanttinen yhteentoimivuus

Teemaryhmän tehtävänä on luoda ja harmonisoida tarvittavat sanastot, koodistot ja tietomallit. Työ tehdään Yhteentoimivuusalustalla.

Semanttinen yhteentoimivuus

Kokonais­arkkitehtuuri

Teemaryhmän tehtävänä on sovittaa yhteen rakennetun ympäristön keskeiset prosessit ja tietovirrat osana julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuria.

Kokonais­arkkitehtuuri

Standardisointi

Teemaryhmän tehtävänä on tukea avointen kansainvälisten standardien käyttöönottoa ja vaikuttaa niiden kehittämiseen. Ryhmä edistää standardisoinnin yhteistyötä Suomessa.

Standardisointi

Lisätietoja

Anssi Hänninen, erityisasiantuntija 
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Asuminen ja kulttuuriympäristöt Puhelin:0295250451   Sähköpostiosoite:


Juha-Pekka Maijala, rakennusneuvos 
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Asuminen ja kulttuuriympäristöt Puhelin:0295250173   Sähköpostiosoite: