Hoppa till innehåll
Media

Vid klimatmötet i Bonn ska den text som ligger till grund för det nya klimatavtalet förtydligas

miljöministeriet
Utgivningsdatum 1.6.2015 6.59
Pressmeddelande

Förhandlingarna om ett nytt internationellt klimatavtal fortsätter i Bonn i Tyskland den 1­–11 juni. Målet med förhandlingarna är att ingå ett täckande avtal i Paris i december 2015 för att de globala växthusgasutsläppen ska minskas betydligt efter 2020.

Under mötet i Bonn strävar man efter att förenkla och rationalisera den text som godkändes i Genève i februari och som ska ligga till grund för Parisavtalet. Just nu utgör texten en svårläst, 90-sidig sammanställning av ländernas synpunkter.

"I Bonn måste avtalsutkastet kunna förtydligas genom att man bl.a. slår ihop och minskar antalet alternativa formuleringar. Vi tjänstemannaförhandlare måste skapa en så bra grund som möjligt för det politiska beslutsfattande som sker på hösten, för det finns många ärenden som i vilket fall som helst måste avgöras på ministernivå. Under mötet i juni förbrukas en betydande del av den förhandlingstid som återstår före Parismötet, och den tiden måste utnyttjas effektivt", framhåller Finlands chefsförhandlare Harri Laurikka från miljöministeriet.

Avsikten är också att i Bonn ta fram en första version av partskonferensens beslut som ska komplettera det egentliga nya avtalet och som enligt planerna ska godkännas parallellt med avtalet i Paris.

10 parter har meddelat sina bidrag till det nya avtalet

Det nya klimatavtalet byggs upp utifrån respektive lands egna förutsättningar. I praktiken innebär det att varje land med tanke på det nya avtalet ska meddela vad de tänker göra för att minska utsläppen efter 2020. Fram till dags dato (31.5.2015) har 10 parter meddelat planerade nationellt fastställda bidrag (intended nationally determined contribution, INDC) till det nya klimatavtalet.

De sammanlagda utsläppen för de parter som hittills meddelat sina bidrag täcker ca 30 procent av de globala utsläppen. När Parismötet går av stapeln förväntas det ha kommit in bidrag motsvarande ca 80 procent av de globala växthusgasutsläppen.

När de som står för de största utsläppen har lämnat sina bidrag kan det bedömas om de sammanlagda effekterna av bidragen räcker till för att hålla den globala uppvärmningen under två grader.

I samband med mötet i Bonn kommer de länder som hittills lämnat bidrag att presentera dem tisdagarna den 2 och 9 juni.

Efter de klimatförhandlingar som nu inleds i Bonn kommer det troligen att ordnas ytterligare två överläggningar före klimatmötet i Paris. Följande överläggning hålls i Bonn den 31 augusti–4 september.

Mer information

Harri Laurikka, chefsförhandlare, miljöministeriet, tfn +358 295 250 156, [email protected],twitter.com/paaneuvottelija, #Pariisi2015, #Paris2015

Paula Perälä, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn +358 295 250 224, [email protected]