Hoppa till innehåll
Media

Utvärdering: Klimatpanelen har haft en betydande inverkan på den nationella klimatpolitiken

miljöministeriet
Utgivningsdatum 11.12.2023 13.35 | Publicerad på svenska 12.12.2023 kl. 13.46
Pressmeddelande

En extern utvärdering har granskat Finlands klimatpanels verksamhet under perioden 2020–2023 och hur framgångsrik och effektiv verksamheten har varit. Utvärderingen utfördes hösten 2023 av Gaia Consulting Oy på uppdrag av miljöministeriet.

Enligt utvärderingen har klimatpanelens arbete som helhet varit framgångsrikt i förhållande till panelens mandat och uppgifter. Klimatpanelen ansågs under perioden 2020–2023 ha genomfört sin kärnuppgift, det vill säga att utveckla den nationella lagstiftningen och planerna. Mest arbetade panelen just med att utveckla klimatlagen och planerna enligt den. Klimatpanelen har ansetts ha en betydande inverkan på den nationella klimatpolitiken och den har lyckats stödja beslutsfattandet och tjänstemannaberedningen.

Klimatpanelens arbete har vuxit och blivit mer professionellt. Under sin andra mandatperiod tog panelen fram betydligt mer offentligt material än under den första perioden. Panelens synlighet i medierna ökade också betydligt under den andra perioden. Klimatpanelens oberoende har enligt utvärderingen förverkligats väl.

Utifrån utvärderingen läggs det fram förslag till utveckling av verksamheten för nästa mandatperiod

Utifrån utvärderingen presenteras utvecklingsobjekt för panelens följande mandatperiod 2024–2027. Prioriteringarna och systematiken i klimatpanelens arbete behöver utvecklas ytterligare. Medlemmarna i panelen ska ha tillräckligt med tid för panelarbetet och i detta spelar paneldeltagarnas bakgrundsorganisationer en viktig roll. Klimatpanelens verksamhet kan stabiliseras genom att göra det vetenskapliga sekretariatet permanent och uppdraget som kommunikationsexpert till en heltidsposition.

Informationsgången mellan klimatpanelen och ministeriernas tjänstemän bör främjas. Klimatpanelen bör också utveckla dialogen med intressentgrupperna och öka samarbetet både med andra nationella vetenskapspaneler och med vetenskapspaneler i de nordiska länderna och i andra EU-länder. 

Under klimatpanelens mandatperiod identifierades ökade antivetenskapliga attityder och en ökad polarisering av klimatpolitiken, vilka ansågs öka behovet av att visa att panelen är oberoende. I utvärderingen lyftes också fram behovet av att i fortsättningen stärka tvärvetenskapligheten inom panelen genom att öka human- och politikvetenskapernas roll vid sidan av den tekniska och naturvetenskapliga vetenskapen. 

Oberoende vetenskaplig information om begränsning av klimatförändringar

Finlands klimatpanel är ett oberoende vetenskapligt expertorgan som tillsatts med stöd av klimatlagen. Den främjar dialogen mellan vetenskapen och politiken i klimatfrågor, kommer med rekommendationer för regeringens beslut om klimatpolitiken och stärker det tvärvetenskapliga greppet i klimatvetenskaperna. Enligt klimatlagen ska statsrådet tillsätta en klimatpanel för fyra år åt gången.

I klimatpanelen deltog under perioden 2020–2023 15 toppforskare inom de vetenskapsområden som är centrala med tanke på klimatpolitiken. Ordförande för panelen var Markku Ollikainen, professor emeritus vid Helsingfors universitet.

Mer information

Karoliina Anttonen
Regeringssekreterare
tfn 0295250065
[email protected]