Hoppa till innehåll
Media

Utarbetandet av ett bostadspolitiskt program har fortgått i skuggan av coronapandemin

miljöministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2020 3.17
Nyhet

Beredningen av ett utvecklingsprogram för bostadspolitiken har gått raskt framåt också under coronaviruspandemin. Man har sammanställt en lägesbild och berett bostadspolitiska mål för de kommande åtta åren. Avsikten är att ett förslag till utvecklingsprogram för bostadspolitiken ska färdigställas i oktober.

Bostadsmarknaden ser nu verkligen annorlunda ut än i december, då programmet började utarbetas. Miljöministeriet offentliggjorde nyligen en lägesbild av utsikterna inom byggandet. Siffrorna i rapporten bjuder på dyster läsning om vad som händer i branschen.

Coronakrisens inverkan på byggnadsvolymerna och sysselsättningen syns med fördröjning, eftersom de projekt som inleddes före krisen ännu håller aktiviteten uppe. Också den utländska arbetskraften har hållits kvar på byggarbetsplatserna i Finland, fastän Finlands yttre gränser stängdes i mars och öppnades först nyligen.

I fjol var byggverksamheten intensiv, medan början av detta år var något lugnare. Nu beräknas byggvolymen sjunka med 5,5 procent och nedgången fortsätta nästa år. Antalet nya bostadsprojekt har sjunkit med en tredjedel från början av året. De projekt som redan påbörjats slutförs, men det kommer att inledas klart färre nya projekt än tidigare. Inom byggandet, liksom i verksamheten i samhället i övrigt, är de största riskerna kopplade till en rädsla för att krisen drar ut på tiden eller att det kommer en andra virusvåg. För närvarande har dock coronaviruset lättat på greppet och begränsningarna har börjat avvecklas.

I början av året var situationen på bostadsmarknaden fortfarande god, men marknaden har mattats av tydligt under våren. Konsumenterna är försiktiga. Många är permitterade. En ägarbostad är oftast det största köpbeslutet i livet för såväl familjer som ensamboende. Under coronapandemin kräver ett beslut av denna omfattning stor eftertanke.

I april sjönk antalet bostadsköp till 30–50 procent jämfört med året innan. Man kan däremot inte se några stora förändringar i bostadspriserna. Det finns också gott om hyresbostäder, även i huvudstadsregionen.

Att bostadsproduktionen avtagit märks i den fritt finansierade bostadsproduktionen, som har stått för hälften av all nybyggnad och över 80 procent av bostadsproduktionen. I år ökar däremot antalet nya byggprojekt när det gäller bostäder som finansieras av ARA.

I bostadshandeln har man inte sett något stort fall i bostadspriserna, så som under recessionen på 1990-talet. Tidpunkten för när bostadsmarknaden återhämtar sig beror i hög grad på hur länge coronapandemin varar.

Arbetet med avtalen om markanvändning, boende och trafik (MBT) tog äntligen ett kliv framåt när regeringen denna vecka nådde ett förhandlingsresultat med stadsregionerna Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Uleåborg. Av regeringens fjärde tilläggsbudgetproposition framgår det belopp som staten avsätter för avtalen. Genom avtalen kommer man att främja trafikprojekt med ett belopp om drygt 750 miljoner euro. Kostnaderna för projekten fördelar sig på flera år (2020–2031). Dessutom reserverar staten 180 miljoner euro för understöd för kommunalteknik och startbidrag för statsunderstödd bostadsproduktion. För att avtalen ska träda i kraft krävs det ännu beslut av städerna och statsrådet. Förhoppningsvis kan man snart också inleda förhandlingar om att inkludera nya stadsregioner i MBT-avtalsförfarandet.

Vid kriser och i tider av ekonomisk recession växer statens roll. Under coronakrisen stannade Finlands ekonomi och världsekonomin av med en gång. Här, liksom på annat håll, försöker man med massiv statlig lånefinansiering förhindra konkurser och få de ekonomiska hjulen att rulla igen.

Statens roll kommer säkert också att diskuteras i den bostadspolitiska arbetsgruppen. Vad är lämpligen statens roll efter coronakrisen? Räcker det med de tillvägagångssätt som man sedan gammalt har tillämpat för att alla ska ha möjlighet till sunt och tryggt boende? Hur långt räcker de gamla metoderna? Behöver vi något nytt?

Den bostadspolitiska arbetsgruppen sparras av en aktiv parlamentarisk grupp. Nästa vecka sammanträder vi igen för att diskutera riktningen för Finlands bostadspolitik.

Hannele Pokka

Skribenten är tidigare kanslichef vid miljöministeriet och ordförande för den arbetsgrupp som utarbetar ett utvecklingsprogram för bostadspolitiken.