Toppmötet med FN:s generalsekreterare förväntas påskynda klimatförhandlingarna
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ordnar ett toppmöte om klimatförändringen den 23 september i New York. Mötet ingår inte i den officiella klimatförhandlingsprocessen, men dess mål är att stärka det politiska stödet till den nya klimatkonvention som enligt planerna ska ingås i december 2015 i Paris.
Toppmötet är den första gången efter klimatmötet i Köpenhamn då statscheferna samlas för att diskutera klimatförändringen: statschefer från över 120 länder väntas delta i toppmötet. Finland företräds i New York av president Sauli Niinistö och utrikesminister Erkki Tuomioja.
Mötet förväntas resultera i nya betydande förbindelser avseende finansiering och utsläppsminskningar och i internationella initiativ. Förutom stater kan också företag, finansiella institut och organisationer ge förbindelser och delta i initiativen.
”För att klimatuppvärmningen ska hållas under två grader behövs det fördomsfria och ambitiösa åtgärder med bred förankring i samhället. Staternas förbindelser och lagstiftning är naturligtvis av primär betydelse, men utöver dem är det också nödvändigt att exempelvis städer, företag och olika sektorer frivilligt vidtar åtgärder. Under den senaste tiden har man i klimatkonventionen försökt öka synligheten för sådana initiativ och ge dem ökat stöd. Bra finländska initiativ är till exempel projektet Kolneutrala kommuner (HINKU), Kommunernas klimatkampanj, åtgärdsprogrammet För en energismart byggd miljö 2017 (ERA17) och Climate Leadership Council”, säger chefsförhandlare Harri Laurikka vid miljöministeriet.
Ett av toppmötets huvudteman lär vara finansiering av klimatåtgärder, i synnerhet kapitaliseringen av Gröna klimatfonden (Green Climate Fund) som instiftades i samband med klimatavtalet 2010. Utöver förbindelser kommer mötet att anta resolutioner om olika teman. Till exempel Världsbanken har i anslutning till toppmötet fört fram att utsläppen av växthusgaser borde få ett globalt pris. Finska staten och en stor del av det finska näringslivet stöder uttalandet.
Ytterligare information:
Chefsförhandlare Harri Laurikka, miljöministeriet, tfn +358 295 250 156, [email protected]