Tillgänglighetsanpassning av bostäder förbättrar äldres boendeförhållanden och ökar nyttjandegraden för underutnyttjade bostäder
Nyhet
Miljöministeriet har publicerat två utredningar om bostadsreparationer som gör boendet mer fungerande för äldre och personer med funktionsnedsättning. Den ena utredningen gäller tidsbundet reparationsunderstöd för äldreanpassning av statsunderstödda bostäder (ara-bostäder). Den andra utredningen handlar om hur reparationsunderstöden för husbolag och för äldre och personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utredningarna har understöden förbättrat boendeförhållandena avsevärt.
Äldreanpassning av ara-bostäder
Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet Ara har beviljat reparationsunderstöd för äldreanpassning av hyreshus och hyresbostäder som byggts med statligt stöd. I utredningen granskas hur ändamålsenlig och effektiv användningen av understödet är samt ara-hyreshussamfundens intresse för understödet. Till följd av reparationerna ökade bostädernas nyttjandegrad och boendeförhållandena förbättrades avsevärt.
Understödet har riktats till områden med minskande befolkning, där antalet äldre är stort. I dessa kommuner finns det många tomma ara-hyresbostäder som inte är äldreanpassade. De understödda bostäderna ligger i närheten av tjänster och lämpar sig således väl för äldre. Reparationerna har förlängt bostädernas livslängd med minst 10 år. Under denna tid kommer antalet äldre att öka kraftigt i dessa områden och även i hela Finland.
Enligt utredningen har understödet förbättrat de äldres boendeförhållanden, och de har kunnat erbjudas tryggt boende. Med understödet har man reparerat sammanlagt 480 bostäder, där det bor mer än 650 personer. Understödet har använts för att tillgänglighetsanpassa och äldreanpassa bostäder, gemensamma utrymmen och gårdsområden. Det nationella målet är att äldre ska kunna bo hemma länge, vilket också motsvarar de äldres egna önskemål.
Understödet har varit särskilt viktigt för kommuner med minskande befolkning. I dessa kommuner byggs det knappt alls några nya bostäder. Det finns i allmänhet åtminstone tillräckligt med bostäder, men de motsvarar inte de boendes behov och önskemål. Därför är det särskilt viktigt att reparera de befintliga bostäderna. Genom understödet kan också äldre med låga inkomster bo i tillgängliga bostäder med skäliga boendekostnader.
Reparationsunderstöden skapar bostäder som lämpar sig för äldre och personer med funktionsnedsättning
Syftet med understöden för reparation av bostäder för äldre och personer med funktionsnedsättning är att stödja ett tryggt boende hemma i situationer där personens egen betalningsförmåga inte räcker till för tillgänglighetsanpassning eller för sådana bostadsreparationer som är nödvändiga med tanke på tryggheten i boendet. Syftet med tillgänglighetsunderstöden är att göra de befintliga bostadsbyggnaderna bättre anpassade till befolkningens behov. Ara beviljar dessa understöd årligen.
Enligt utredningen betjänar reparations- och tillgänglighetsunderstöden förbättringen av boendeförhållandena väl, och de har riktats i enlighet med målet. De stöder också på ett lyckat sätt, och i synnerhet när de riktar sig till husbolag också strategiskt, en tillgänglighetsanpassad byggd miljö. Av utredningen framgick det att understödsprocessen i huvudsak fungerar bra och smidigt. Åren 2020–2023 beviljade Ara många olika slags understöd, vilket tidvis orsakade anhopning av ärenden.
I utredningen rekommenderas också en mer jämlik tillgång till information om understöd för reparation av bostäder för äldre och personer med funktionsnedsättning och att informationen på ett naturligare sätt ska anknyta till helheten av boende för äldre, som kommunerna och välfärdsområdena ansvarar för. För husbolagen fungerar understöden som incitament för reparationer, eftersom medvetenheten om fördelarna med tillgänglighet ännu inte är särskilt stor. Utredningen uppmanar också till att förtydliga de övergripande målen med understöden och understödens roll som en del av helheten av boendeförhållandena för den åldrande befolkningen: eftersträvas en ändamålsenlig och kostnadseffektiv servicestruktur eller vill man göra det möjligt för var och en att bo i sitt eget hem?
Mer information:
Raija Hynynen
bostadsråd
tfn 0295250093
[email protected]
Matleena Haapala
lagstiftningsråd
tfn 0295 250 332
[email protected]
Sonja Manssila
specialsakkunnig
Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara
029 525 0862
[email protected]
Helena Jalonen
finansinspektionen
Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara
tfn 029 525 0846
[email protected]
Sami Turunen
gruppchef
Reparationsunderstödsgruppen
Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara
tfn 029 525 0803
[email protected]
Esteettömyysavustusten sekä iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusten toimivuus (på finska)