Hoppa till innehåll
Media

Terränginventeringarna för myrskyddsprogrammet fortsätter i hela landet

miljöministeriet
Utgivningsdatum 19.5.2014 12.57
Pressmeddelande

Terränginventeringar som hänför sig till beredningen av kompletteringsprogrammet för skydd av myrar utförs i sommar på samtliga närings-, trafik- och miljöcentralers (NTM-centralers) områden. Nästan ettusen myrar ska inventeras. Största delen av dem finns på privatägda marker, men även statsägda myrar kommer att inventeras. Myrarna inventeras med avseende på deras tillstånd, naturtyper, arter och regionala särdrag.

De bäst bevarade myrområdena i de olika landskapen har utsetts till inventeringsobjekt utifrån ett omfattande material. Tyngdpunkten har lagts på sådana frodiga och trädbevuxna objekt som saknas i det nuvarande skyddsnätet, t.ex. skogskärr, rikkärr, källkärr, kärr invid bäckar, åsars randmyrar, unga myrar på landhöjningskusten samt olika slags klungor av små myrar.

Under sommaren arbetar över 50 inventerare i terrängen, vilket motsvarar nästan 10 årsverken. NTM-centralerna informerar alla markägare på objekten om inventeringarna per brev, på samma sätt som i fjol.

”Myrarna tillhör den finländska naturens mest särpräglade livsmiljöer. De erbjuder hem är en stor mängd olika djur- och växtarter, av vilka många numera är hotade. Vi finländare berörs också av att myrarna bevaras som bärställen, rekreationsområden och garanter för rent vatten vid sommarstugan. Det är ytterst viktigt att vi genom det myrskyddsprogram som nu bereds säkerställer att våra värdefullaste myrar bevaras även för kommande generationer”, säger miljöminister Ville Niinistö.

Förslag till skyddsprogram 2014, genomförandet indelas i två faser

Arbetsgruppen för myrskyddet överlämnar sitt förslag på vilka myrar som ska tas med i programmet och syftet och metoderna för skyddet av myrar samt om kostnader, tidtabell och ansvarsfördelning före utgången av 2014. Objekten väljs på enhetliga, naturvetenskapliga grunder bland de objekt som utretts under tidigare år och de objekt som inventeras i sommar.

Genomförandet av programmet indelas i två faser. Först föreläggs statsrådets allmänna sammanträde ett beslut om myrområdena i södra Finland, som är i mest brådskande behov av skydd, och i den andra fasen ett beslut om myrområden i norra Finland. Bägge faserna föregås av offentliga samråd jämte remissbehandling. Den första fasen börjar genomföras 2015. Genomförandet av programmet är fördelat över totalt ungefär 10 år.

"När kompletteringsprogrammet för myrskyddet genomförs i två faser säkerställer vi att det finns full finansiering för programmet så att det kan genomföras i planerad omfattning och så att den biologiska mångfalden tryggas på bästa sätt. Den preliminära uppskattningen är att ytterligare minst hundratusen hektar av våra mest värdefulla myrar skyddas, och på så vis säkerställer vi att ett viktigt och rikt nationellt naturarv bevaras åt våra barn ", gläder sig minister Niinistö.

Till skyddsprogrammet väljs myrar vars naturvärde är av nationell betydelse enligt naturvårdslagen. Centrala kriterier är myrarnas naturtyper och arter, antalet orörda myrar och myrkanter, hur sammankopplande myrarna är med varandra och behovet av restaurering av utdikade myrar. Som urvalskriterier betonas även regionala särdrag hos myrarna.

Kompletteringsprogrammet för skydd av myrar är det första nationella skyddsprogrammet i enlighet med naturvårdslagen.  Genom programmet åtgärdas regionala och kvalitativa brister hos det nuvarande skyddsnätet samt förbättras kopplingarna mellan skyddade myrar och möjligheterna att bevara dem. Tillståndet hos myrnaturen är dåligt särskilt i södra Finland.

Ytterligare information

Miljöråd Aulikki Alanen, miljöministeriet
[email protected], tfn 0295 250 333

Närings-, trafik- och miljöcentralerna
e-postadresser: fö[email protected]

NTM-centralen i Södra Österbotten: Leena Rinkineva-Kantola, chef för gruppen för naturvård tfn 0295 027 920

NTM-centralen i Södra Savolax: biolog Arto Ustinov, tfn 0295 024 239

NTM-centralen i Tavastland: överinspektör Esa Pynnönen, tfn 0295 025 219

NTM-centralen i Sydöstra Finland: biolog Kimmo Inki, tfn 0295 029 238 

NTM-centralen i Kajanaland: biolog Maarit Vainio, tfn 0295 023 893

NTM-centralen i Mellersta Finland: biolog Johanna Hallman, tfn 0295 024 733

NTM-centralen i Lappland: naturvårdschef Päivi Lundvall tfn 0295 037 430

NTM-centralen i Birkaland: överinspektör Marja-Liisa Pitkänen, tfn 0295 036 162

NTM-centralen i Norra Karelen: biolog Saara Heräjärvi, tfn 0295 026 189 (fr.o.m. 21.5)

NTM-centralen i Norra Österbotten: Eero Melantie, chef för naturvårdsenheten, tfn 0295 038 377

NTM-centralen i Norra Savolax: miljööverinspektör Antti Lammi, tfn 0295 026 819

NTM-centralen i Nyland: överinspektör Ilpo Huolman, tfn 0295 021 393

NTM-centralen i Egentliga Finland: överinspektör Olli Mattila, tfn 0295 022 902 (Egentliga Finland) och överinspektör Juha Manninen, tfn 0295 022 901 (Satakunta)