Utlysning
Statsunderstöd för att ordna vård av skadade vilda djur som är fridlysta med stöd av naturvårdslagen
Miljöministeriet utlyser prövningsbaserat statsunderstöd för 2025 för att ordna vård av skadade vilda djur som är fridlysta med stöd av naturvårdslagen (9/2023).
Understöden beviljas som allmänna understöd i enlighet med statsunderstödslagen (688/2001) för organisationers verksamhet och åtgärder. Ansökningstiden börjar den 16 januari 2025 och ansökningar inklusive bilagor i enlighet med denna utlysning ska lämnas in till miljöministeriet via tjänsten Sokunderstod.fi senast den 13 februari 2025.
Verksamhet som kan få understöd
Föremålet för understödet är verksamhet med vård av skadade vilda djur som är fridlysta med stöd av naturvårdslagen. Understöden betalas ur miljöministeriets moment 35.10.21 (Vissa utgifter för naturvård).
Högst 220 000 euro kan beviljas för 2025 för sådan verksamhet som avses i denna utlysning. Prövningsbaserade statsunderstöd inom miljöministeriets förvaltningsområde främjar de samhälleliga värden och effekter som är gynnsamma ur ministeriets synvinkel, liksom även strategiska mål. Statsunderstöden är prövningsbaserade förmåner och beviljandet av statsunderstöd förutsätter att riksdagen beviljar medel för ändamålet i statsbudgeten för året i fråga.
Förutsättningar för beviljande av understöd
I verksamheten som understödet gäller ska man iaktta bestämmelserna i lagen om djurvälfärd (693/2023, trädde i kraft 1.1.2024) och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den, bland annat allmänna principer om djurhållning och bestämmelser om platser för djurhållning och djurskötsel.
Sökanden ska ha en lämplig utbildning eller på annat sätt uppnådd tillräcklig kompetens och tillräckligt kunnande om vård av skadade vilda djur, samt en utmärkt sakkunskap om verksamheten som understödet gäller. Sökanden ska ha lokaler som är ändamålsenliga och sökanden svarar för att det finns behövliga förutsättningar för att ordna verksamheten. Innan understödet utbetalas ska sökanden till regionförvaltningsverket göra en sådan skriftlig anmälan om vården av vilda djur som avses i 61 § i lagen om djurvälfärd och lämna information om registreringen till miljöministeriet. Registreringen i sig garanterar inte att understöd beviljas.
Sökanden ska fördjupa sig i Livsmedelsverkets anvisningar om fågelinfluensa till dem som sköter vilda fåglar. Särskilt i vården av fåglar ska tillräckligt skydd mot den smittsamma sjukdomen ombesörjas.
Sökanden ska vara en sammanslutning. Sökanden får inte vara en enskild person eller en firma. Understödet får inte användas för permanent djurhållning. Understödet får inte användas för vård av villebrådsarter, icke fridlysta arter eller främmande arter.
Prövningsgrunder
Beviljandet av understöd prövas på basis av de ansökningar som sökandena inlämnar. Beviljandet av understödet baserar sig på en helhetsprövning, där man beaktar ovan nämnda förutsättningar för beviljande, organisationens geografiska täckning och verksamhetens verkningsfullhet. Den geografiska täckningen kan till exempel beskrivas med hur omfattande verksamhetsområde organisationen har och tjänstens tillgänglighet. Verkningsfullheten kan beskrivas exempelvis med antalet fridlysta djur som vårdas och vilka arter, antalet djur som återbördas till naturen samt hur länge vården i genomsnitt pågår. Vid prövningen beaktas dessutom hur nödvändigt understödet är i förhållande till den verksamhet som är föremål för understödet samt sammanslutningens ekonomi och andra stöd. Det beviljade understödsbeloppet kan variera i enlighet med dessa prövningskriterier.
Kostnad för den verksamhet som understöds
Med godtagbara kostnader avses sådana till beloppet skäliga kostnader som är nödvändiga med tanke på den verksamhet som stöds. Godtagbara kostnader är sådana som enligt bokföringslagen (1336/1997) och bokföringsförordningen (1339/1997) samt enligt god bokföringssed ska bokföras under understödets användningstid.
Som godtagbara kostnader anses inte:
- avskrivningar, med undantag av avskrivningar enligt punkten ovan (investeringsunderstöd)
- kostnader för medelsanskaffning
- utgifter för affärsverksamhet och investeringar
- reserveringar
- kalkylmässiga poster som inte redan baserar sig på faktiska kostnader
- låneamorteringar
- låneräntor
- avgifter för icke lagstadgade extra pensioner
- ersättningar för uppsägning eller lönekostnader för uppsägningstid utan arbetsskyldighet
- resultatpremier
- rättegångskostnader
- ersättningar som domstolen dömt stödtagaren att betala
- avgifter av straffnatur, såsom böter eller dröjsmålsräntor
- återbetalning av understöd, åläggande i fråga om återkrav eller kreditförluster på grund av understöd som betalats vidare
- allmänna administrativa kostnader, såsom kostnader för bokföring och revision.
Beslut om understöd och understödets belopp
När ansökningstiden har gått ut skickar miljöministeriet ett skriftligt statsunderstödsbeslut (positivt eller negativt) till sökandena. Understöd kan också beviljas till ett mindre belopp än vad som anges i ansökan. Avsikten är att besluten fattas före utgången av februari 2025. Stödbeslutet innehåller villkor som stödmottagaren bör iaktta. Understödet betalas med stöd av beslutet i en rat till det konto som sökanden angett.
Det understöd som beviljas för verksamheten kan uppgå till högst 75 procent av utgifterna för den verksamhet som är föremål för stödet. Understödet får inte tillsammans med andra offentliga stöd överstiga kostnaderna för den ordinarie verksamheten. Understödet ska enbart användas till vård av skadade vilda djur som är fridlysta med stöd av naturvårdslagen, och det får inte till någon del användas för stödmottagarens eventuella övriga verksamhet. Understödet får inte användas för sådan ekonomisk verksamhet som avses i EU:s regler för statligt stöd.
Ansökan om understöd
Understöd söks i första hand via tjänsten Sokunderstod.fi senast den 13 februari 2025.
Ansökningarna kan också undertecknas och skannas och lämnas till miljöministeriets registratorskontor, [email protected] eller undertecknade till miljöministeriets postadress PB 35, 00023 Statsrådet eller till besöksadressen Riddargatan 2B Helsingfors.
Ansökan ska innehålla åtminstone följande information och beskrivningar och bilagor:
- Kontaktuppgifter: namn, FO-nummer, adress, telefonnummer, e-postadress, eventuell webbplats
- Kontaktpersonens förnamn och efternamn
- Bankkontouppgifter
- Sammanslutningens centrala verksamhet, för vilken understöd söks
- Geografisk/nationell täckning (det område där verksamheten bedrivs och därifrån djuren kommer)
- Verksamhetens verkningsfullhet (bedömning av antalet fridlysta djur som tas in för vård och vilka arter samt antalet fridlysta djur som återbördas till naturen)
- Verksamhetens intäkter och kostnader specificeras
- Redogörelse för den för djurens skötsel ansvariga personens utbildning och övrig erfarenhet som behövs i verksamheten
- Utredning om de lokaler som används i verksamheten och skyddet mot smittsamma sjukdomar i verksamheten
- Understödsbelopp:
- Understödsbeloppet som ansöks av miljöministeriet
- Intäkter från den verksamhet som är föremål för ansökan om understöd
- Övriga statsunderstöd för 2024 (sökta/beviljade)
- Kommunala understöd för 2024 (sökta/beviljade)
- Övrig finansiering (bland annat egen finansiering och annat understöd än understöd som sökts/beviljats från staten eller kommunen)
- Totalfinansiering av den verksamhet som understöds (summan av ovan nämnda belopp)
- Sökandens fritt formulerade försäkran om att sökandens lokaler och verksamhet är ändamålsenliga och om att verksamheten är i enlighet med lagen om djurvälfärd (”Vi försäkrar att...”)
- Bilagor:
- Sammanslutningens stadgar
- Utredning över andra understöd för 2025
- Senaste verksamhetsberättelse som fastställts av sammanslutningens stämma
- Senaste bokslut som fastställts av sammanslutningens stämma
- Verksamhetsplan för 2025
- Budget för 2025
- Förenings- eller handelsregisterutdrag eller annan utredning, av vilken det framgår att sökanden är en juridisk person
- Utredning om namnteckningsrätt för den som undertecknat ansökan.
- Sökandens sanktionsförsäkran
Om uppgifterna i ansökan är bristfälliga kan ansökan inte behandlas. Bilagor som inte hinner bifogas ansökan (t.ex. bokslutshandlingar) kan i efterhand sändas in per e-post ([email protected]) eller per post på adressen Miljöministeriet, registratorskontoret, PB 35, 00023 Statsrådet.
Informationen om understöd som kan sökas publiceras på miljöministeriets webbplats över prövningsbaserade understöd och på webbplatsen sokunderstod.fi.
Rapportering och bokföring
Stödmottagaren ska på grundval av statsunderstödslagen lämna riktiga och tillräckliga uppgifter till statsunderstödsmyndigheten för utbetalningen av understödet och övervakningen av att villkoren i statsunderstödsbeslutet iakttas.
Miljöministeriet eller en annan myndighet som ministeriet har bemyndigat eller en utomstående revisor har i enlighet med 16 § i statsunderstödslagen rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar som gäller stödmottagarens ekonomi och verksamhet. Statsbidragsmyndigheterna ska följa resultaten och ändamålsenligheten i fråga om användningen av statsunderstöd som de beviljat samt deras verkningar på konkurrensen.
De inkomster och godtagbara utgifter som hänför sig till det allmänna understödet ska vara tydligt åtskilda från aktörens övriga bokföring till exempel genom att det för det allmänna understödet skapas ett eget kostnadsställe, en eget projektkod eller annan beteckning i bokföringen. Av bokföringen ska tydligt framgå de godtagbara utgifter som redovisas som allmänt understöd.
Stödmottagaren är skyldig att till miljöministeriet lämna alla kontohandlingar och övriga handlingar som behövs i granskningen samt att även i övrigt vara behjälplig när granskningen utförs.
Stödmottagaren ska utan dröjsmål betala tillbaka ett statsunderstöd eller en del av det som denne fått på felaktiga grunder, till för stort belopp eller uppenbart utan grund. Stödmottagaren ska betala tillbaka statsunderstödet eller en del av det också i det fall att understödet inte kan användas på det sätt som understödsbeslutet förutsätter.
Tillämplig lagstiftning
Miljöministeriets understöd är beroende av prövning. Bestämmelser om statsunderstöd finns i statsunderstödslagen (688/2001), som tillämpas på grunderna för beviljande av statsunderstöd och på beviljande, utbetalning, användning, tillsyn och återkrav av understöd samt förfarandet kring dessa. Understöden som avses i denna utlysning beviljas som allmänna understöd i enlighet med statsunderstödslagen för organisationers verksamhet och åtgärder.
Statsunderstöd beviljas på ansökan. Förutsättningarna för beviljande av understöd är följande:
- ändamålet är samhälleligt godtagbart
- statsunderstödet är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet
- beviljandet av understöd är nödvändigt med beaktande av projektets eller verksamhetens art, omfattning och andra stöd som sökanden erhållit och
- understödet är konkurrensneutralt.
Förfarandet som ska iakttas i förvaltningsärenden styrs genom förvaltningslagen (434/2003), där det bland annat föreskrivs om behandling av ärenden utan dröjsmål, skyldigheten att reda ärenden och motivera beslut. Vid handläggning av statsunderstöd ska förvaltningslagens bestämmelser beaktas.
Omprövning av statsbidragsmyndighetens beslut får begäras. Begäran om omprövning ska riktas till den statsbidragsmyndighet som har fattat beslutet, det vill säga till miljöministeriet. Bestämmelser om begäran om omprövning finns i förvaltningslagen. Ändring i statsbidragsmyndighetens beslut med anledning av begäran om omprövning får sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen. I fråga om ändringssökande hos förvaltningsdomstolen iakttas lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019).
Sanktioners inverkan på statsunderstöd
Sökanden ska i enlighet med Europeiska unionens råds förordning (EU) nr 269/2014 om restriktiva åtgärder med avseende på åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende ge sin försäkran om att sanktionerna mot Ryssland inte gäller sökanden, dennas förmånstagare eller underleverantörer.
Mer information
Helmi Hämäläinen
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295250126