Statsrådet stöder kommissionens mål att minska mängden livsmedels- och textilavfall
Statsrådet förhåller sig positivt till Europeiska kommissionens mål att minska såväl mängden livsmedelsavfall och textilavfall som miljökonsekvenserna under livsmedlens och textiliernas hela livscykel. Regeringen sände i dag en U-skrivelse till riksdagen där den fastställer sin ståndpunkt om kommissionens förslag till ändring av avfallsdirektivet vad gäller livsmedel och textilier.
EU:s medlemsstater har förbundit sig till FN:s mål för hållbar utveckling fram till 2030. Ett av målen gäller halvering av matsvinnet. Det har inte gjorts tillräckliga framsteg för att uppnå detta mål, och därför föreslår kommissionen i sitt direktivförslag att det ska fastställas rättsligt bindande mål för medlemsstaterna att minska livsmedelsavfallet. Före 2030 ska livsmedelsavfallet minskas med 10 procent inom livsmedelsindustrin och med 30 procent per invånare sammanlagt inom detaljhandel, restauranger, livsmedelstjänster och hushåll.
Statsrådet förhåller sig positivt till målet att minska mängden livsmedelsavfall inom de olika sektorerna. Enligt statsrådet kan det vara motiverat att ställa separata mål för minskning av livsmedelsavfall inte bara för livsmedelsindustrin utan också för detaljhandeln och den övriga livsmedelsdistributionen, för restauranger och livsmedelstjänster och för hushåll, eftersom åtgärderna för att minska livsmedelsavfallet är olika i olika led av livsmedelskedjan.
Statsrådet anser att det är mycket utmanande att ålägga hushåll rättsligt bindande mål. I hushållen ska målet att minska mängden livsmedelsavfall endast gälla matsvinn, det vill säga det livsmedelsavfall som är ätbart (inte till exempel grönsaksskal).
Statsrådet anser att det är bra att kommissionen ska se över målen för minskning av livsmedelsavfall på nytt år 2027, då det finns mer tillförlitlig information och längre tidsserier över mängden livsmedelsavfall i olika medlemsstater.
Mängden livsmedelsavfall i EU uppgick till nästan 59 miljoner ton år 2020. I produktions- och konsumtionskedjan för livsmedel uppstår miljöolägenheter och ekonomiska kostnader, och om livsmedlen går till spillo uppstår dessa i onödan.
Statsrådet önskar nationellt handlingsutrymme i fråga om producentansvaret för textilavfall
Kommissionen föreslår att textiltillverkare och textilimportörer åläggs ansvar för textilprodukternas hela livscykel (så kallat producentansvar). Enligt förslaget ska producenterna ansvara för insamlingen, transporten och sorteringen av produkterna för återanvändning och materialåtervinning samt för behandlingen av avfallet och i synnerhet för fiber-till-fiber-återvinning. Syftet är att påskynda utvecklingen av separat insamling, sortering, återanvändning och materialåtervinning av textilier i EU. Enligt förslaget ska producentansvaret gälla hushållens kläder, accessoarer och skodon.
Kommissionens förslag om producentansvar för textilier är mycket detaljerat. Statsrådet betonar medlemsstaternas nationella handlingsutrymme vid genomförandet av producentansvaret. Statsrådet betonar också att det i fråga om producentansvaret för textilier är särskilt viktigt att distanshandeln tas med på ett heltäckande sätt för att kostnaderna för producentansvaret ska fördelas rättvist.
EU genererar 12,6 miljoner ton textilavfall per år. Enbart kläd- och skoavfallet uppgår till cirka 12 kilogram per person och år.
EU-kommissionen lade fram förslaget till ändring av avfallsdirektivet den 5 juli 2023. Förhandlingarna om direktivförslaget har ännu inte inletts i Bryssel.
Direktivförslaget är ett led i genomförandet av EU:s strategi Från jord till bord och textilstrategin.
Mer information:
Sirje Stén
konsultativ tjänsteman, miljöministeriet
tfn 0295 250 276
[email protected]
Minskning av livsmedelsavfallet
Minna Huttunen
konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet
tfn 050 5957848
[email protected]