Slututvärdering: METSO-programmet har haft en positiv inverkan på skogsnaturens biologiska mångfald – fortsatt programperiod bereds
Enligt en oberoende slututvärdering har handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland 2008–2025 (METSO-programmet) haft en positiv inverkan på skogsnaturens biologiska mångfald. En arbetsgrupp vid miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet bereder en fortsättning på METSO-programmet från och med 2026.
Enligt en utvärderingsrapport som publicerades onsdagen den 5 februari 2025 har skyddsåtgärderna inom METSO-programmet och de åtgärder som stöder dem som helhet varit balanserade och ändamålsenliga. Programmet har uppnått en bred acceptans och genomförarnas engagemang har varit starkt. Programmets finansiering och resurser har dock inte varit tillräckliga för att stoppa tillbakagången av skogliga naturtyper och arter.
Enligt utvärderingen kommer METSO-programmet att uppnå målen för antalet hektar med permanent skydd under 2025. När det gäller miljöstödsavtal och naturvårdsprojekt kommer de kvantitativa målen inte att nås. De viktigaste orsakerna till detta är vissa händelser under METSO-programperioden, det vill säga nedskärningarna i finansieringen inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde i mitten av 2010-talet, omställningsförhandlingarna vid Finlands skogscentral 2023, som i huvudsak gällde naturvårdspersonalen, och uppbyggnaden av det informationssystem som behövdes för det nya stödsystemet för skogsbruket, vilket fördröjde godkännandet av ansökningar till utgången av 2024.
Fortsättningen på METSO-programmet bereds
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska skyddet av värdefulla skogsobjekt som ägs av privata skogsägare fortsätta baserat på frivillighet, det vill säga med stöd av METSO-programmet. Miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet håller på att bereda en fortsättning på METSO-programmet från och med 2026 i en arbetsgrupp med bred sammansättning.
”Arbetsgruppens arbete ska bli klart i början av sommaren 2025. Resultaten av slututvärderingen av den pågående perioden beaktas i tillämpliga delar vid beredningen av den nya programperioden”, säger miljörådet Päivi Gummerus-Rautiainen från miljöministeriet.
Arbetsgruppens förslag sänds på remiss när det är klart. Under nästa METSO-programperiod kommer verksamhetsmiljön att påverkas av förändringar till följd av omstruktureringen av olika organisationer, virkesproduktionen och den övriga markanvändningen, EU-politiken och den nationella politiken samt klimatförändringarna.
Rapporten ger många rekommendationer för den fortsatta beredningen
I slututvärderingen av METSO-programmet rekommenderas det att det mångsidiga urvalet av metoder för att skydda privata skogar fortsätter att tillämpas och utvidgas för att trygga naturvärdena i ekonomiskogar. Vid sidan av de kostnadsbaserade ersättningarna behöver det göras försök med ibruktagande av resultatbaserade incitament.
För att stoppa förlusten av biologisk mångfald behövs det enligt utvärderingen mer omfattande områden som har bättre konnektivitet och som skyddas på olika sätt. För att bilda sådana områden bör man överväga att utvidga arealen för miljöstödsobjekten, införa naturvårdsplaner som en åtgärd och uppmuntra till att bilda större områden. Samarbetet mellan privata skogar och statens och kommunernas skogar bör ökas i samband med utvecklingen av nätverket av skyddsområden.
I utvärderingen betonades å ena sidan behovet att fokusera skyddet särskilt på sådana områden där den skyddade arealen är liten och där trycket från användningen av skogarna är stort, även om objekten inte har förstklassiga skyddsvärden. Å andra sidan framfördes det att det i vissa områden, såsom Kajanaland, finns objekt med höga naturvärden (klass I) som på grund av regionala mål och begränsade resurser inte omfattas av skydd. Vid fastställandet av målen rekommenderas en hybridmodell som kombinerar båda tillvägagångssätten och minskar deras svagheter.
Enligt utvärderingsrapporten kan METSO-programmet i fortsättningen fokusera på privata skogar, men samarbete och kompetensöverföring med staten och kommunerna är viktigt. Undersökningen bör inriktas på att utveckla åtgärderna och följa upp konsekvenserna. Kommunikationen spelar en väsentlig roll i att stödja programmets verkningsfullhet och uppföljningen av den bör föras i riktning mot utvärdering av kommunikationens effektivitet.
Enligt rapporten är det viktigaste för en lyckad fortsatt programperiod dock att statsrådet på ett långsiktigt och förutsägbart sätt förbinder sig till att finansiera programmet i enlighet med dess mål och fördela resurser till aktörerna. Möjligheterna till tilläggsfinansiering för METSO-programmet via privat finansiering bör också kartläggas.
Miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet beställde slututvärderingen av METSO-programmet av Pellervon taloustutkimus PTT, som hade Sweco Finland Oy som underleverantör.
METSO-programmet är miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma projekt som grundar sig på statsrådets principbeslut. Statsrådet fattade 2008 ett principbeslut om en handlingsplan för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland (METSO) 2008–2016. Eftersom det av ekonomiska skäl inte var möjligt att uppnå de uppställda målen inom utsatt tid, förlängdes handlingsprogrammet till åren 2014–2025 (Statsrådets principbeslut 2014). Principbeslutet från 2008 föregicks av ett försöksskede 2002–2007.
Mer information:
Päivi Gummerus-Rautiainen
miljöråd, miljöministeriet
029 525 0240
[email protected]
Ville Schildt
forstråd, jord- och skogsbruksministeriet
029 516 2190
[email protected]
Paula Horne
forskningsdirektör, Pellervon taloustutkimus PTT
040 592 6820
[email protected]