Hoppa till innehåll
Media

Segern i tävlingen Kulturmiljöskaparna gick till Pääskytien koulu i Borgå – eleverna återupplivade Gammelbacka gård

miljöministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2014 7.24
Nyhet

Den riksomfattande tävlingen Kulturmiljöskaparna ordnades i år för andra gången, och denna gång gick segern till eleverna i klass 9 i Pääskytien koulu i Borgå. Tävlingen går ut på att barn och unga tar fram idéer om hur ett osynligt objekt i den egna närmiljön kunde synliggöras. Gruppen som vann genomförde och dokumenterade en utställning om forna Gammelbacka gård.

Juryn ansåg att eleverna i Pääskytien koulu lämnat in ett tävlingsbidrag som informationsmässigt sett var övertygande och där eleverna förtjänstfullt letat reda på det osynliga och presenterat det för en bred skara människor. I genomförandet ingick allt från en mobilapplikation, en video och fotografier till historiska källor om hur gården brann ner. Också lokala medier har visat intresse för projektet. Som krona på verket sammanställdes bilderna och berättelserna till en utställning i det lokala biblioteket, och projektet dokumenterades i sin helhet på video.

"Vi hade redan börjat leta efter övergivna platser vid datorn. Som på beställning hittade vi sedan en utmärkt rutt med historiska koordinater i Borgå nationalstadspark. Med hjälp av GPS-signaler började de forna platserna i Gammelbacka träda fram", berättas det i beskrivningen av tävlingsbidraget.

Arbetet har utförts av Iiris Kosamo, Kasper Uusitalo, Väinö Hotti, Niko Leppänen, Toni Tanttu, Vera Kääriäinen, Henri Ahonen, Aaro Pekkala, Miko Lipponen, Emil Lampinen och Felix Virtanen, och de belönas med ett stipendium på 500 euro. Titta Suvanto, skolans lektor i bildkonst, var gruppens lärare.

Seinäjoki, Sjundeå och Åbo fick hedersomnämnande

Juryn beviljade också tre hedersomnämnanden. Alla grupper som deltog i tävlingen fick dessutom ett diplom.

Treorna i Isokylän koulu i Seinäjoki planerade och genomförde en evenemangsdag för skolans övriga elever där de livade upp den egna byskolans gård. Det sympatiska arbetet lyfte fram elevernas goda idéer kring vad som kan göras för att liva upp en skolgård.

En bildkonstgrupp i Aleksis Kivi-skolan i Sjundeå ordnade en performance för att uppmärksamma Aleksis Kivis 180:e födelsedag. Födelsedagsfirandet inleddes i den egna skolan och fortsatte sedan på Fanjunkars torp, där Kivi bodde och arbetade åren 1864–1871. Juryn berömde tävlingsbidraget för att det var ett arbete med mycket känsla och glädje. Det planerades och genomfördes som ett evenemang som tydligt synliggör objektet.

Elever vid Turun Suomalainen Yhteiskoulu i Åbo synliggjorde det kulturarv som finns under vatten, liksom även dess sårbarhet, i ett bidrag som hade formen av en skulpturstig, Hiljainen maisema – Vedenalainen veistospolku. Skulpturstigen öppnades i juni 2014 som en del av Skärgårdshavets nationalpark. I arbetet deltog ett flertal samarbetspartner. I tävlingsbidraget hade deltagarna på ett mångsidigt sätt använt sig av olika tekniker, allt från fotografering till 3D-modellering.

Mångsidigheten gladde juryn

Sammanlagt 24 bidrag från olika håll i Finland lämnades in till tävlingen. Deltagarna var i åldern 2–18 år. Grupper på minst två personer fick delta i tävlingen, och medlemmarna skulle vara födda år 1996 eller senare.

Tävlingsjuryn var nöjd med de mångsidiga bidragen, som framställdes i form av bl.a. fotografier, videor, animationer och 3D-modelleringar. Bidragen var synnerligen högklassiga och charmfulla, och tävlingsdeltagarna hade bemödat sig om att göra ett gott arbete. Juryn gladdes också åt att tävlingen lyckades uppmuntra unga att bekanta sig närmare med sin hembygd och närmiljö.

Tävlingsjuryn bestod av representanter för miljöministeriet, Museiverket, Utbildningsstyrelsen, Finlands Hembygdsförbund och Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura, som tillsammans också utgör arbetsgruppen för de europeiska kulturmiljödagarna.

Tävlingen en del av Europeiska kulturmiljödagarna

Tävlingen utgör en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma projekt Europeiska kulturmiljödagarna, som i Finland administreras av miljöministeriet.

Europeiska kulturmiljödagarna är ett årligt evenemang som inspirerar människor runt om i Europa att värna om säregenheten i kulturmiljön och kulturarvet. Under kulturmiljödagarna ordnas olika lokala evenemang som ska locka till diskussion och främja kännedomen om och uppskattningen av den lokala kulturmiljön. Merparten av evenemangen ordnas den andra helgen i september.

Temat för nästa års kulturmiljödagar och tillhörande tävling är det industriella och tekniska arvet. Tävlingen inleds i februari 2015.

Mer information om tävlingen

Verksamhetsledare Hanna Lämsä, Föreningen för Kulturarvsfostran i Finland, tfn 040-128 08 18, [email protected]

Mer information om projektet

Koordinator Jonina Vaahtolammi, Finlands Hembygdsförbund, tfn 09-612 63226, [email protected]

Assistent Hanna Hämäläinen, miljöministeriet, tfn 0400-14 39 56, [email protected]