Priset på energicertifikat för befintliga egnahemshus är skäligt
Miljöministeriet och Motiva informerar
Priset på energicertifikat för befintliga egnahemshus är allmänt taget skäligt: medelpriset ligger på ca 520 euro och i över 90 % av fallen är priset lägre än 700 euro. Energicertifikat beviljas också relativt snabbt, i mer än 70 % av fallen på under en vecka.
De här uppgifterna framgår av en enkät som skickats till 54 upprättare av energicertifikat, och enkäten besvarades av 43. Svarspersonerna hade upprättat över 600 energicertifikat för befintliga egnahemshus enligt lagen om energicertifikat för byggnader, som trädde i kraft den 1 juni.
"Priserna på energicertifikat för befintliga egnahemshus har landat mellan 500 och 700 euro, vilket är i linje med de uppskattningar som gjordes under beredningen. Priset på ett certifikat avspeglar arbetsmängden. Det slutliga priset påverkas också av huruvida den som upprättar certifikatet fakturerar resekostnaderna skilt eller inte. Den som skaffar ett energicertifikat gör klokt i att be om offert från flera håll och be att priset och faktureringsgrunderna specificeras", konstaterar överingenjör Maarit Haakana vid miljöministeriet.
Energicertifikat behövs vid försäljning och uthyrning
Från och med ingången av juni ska energicertifikat presenteras i samband med försäljning eller uthyrning av bostadshöghus och av småhus som tagits i bruk år 1980 eller senare. Äldre småhus, dvs. sådana som tagits i bruk före 1980, börjar omfattas av lagen först den 1 juli 2017.
Åtgärdsförslag för att förbättra byggnadens energiprestanda
Byggnadens energiprestandaklass (A–G) baserar sig på byggnadens egenskaper, och vid upprättandet av certifikatet är byggnadens användningsändamål konstant. Jämförelsen gäller alltså bara själva byggnaden, inte dess användare och deras bruksvanor.
Energicertifikatet upprättas alltid av en person vars behörighet är konstaterad. När det ska upprättas ett energicertifikat för ett befintligt hus, utför den som upprättar certifikatet en inspektion av byggnaden på ort och ställe. Inspektionen omfattar även byggnadsdelar och installationstekniska system samt deras skick och regleringsmöjligheter. På basis av uppgifterna räknar den som upprättar energicertifikatet ut byggnadens energiprestandaklass. Den köpta energi som den nuvarande användaren förbrukat – el, olja, fjärrvärme, ved, pellets etc. – ska uppges i energicertifikatet, om förbrukningen är känd. Den som upprättar energicertifikatet ska också anteckna åtgärdsförslag på hur byggnadens energiprestanda kunde förbättras. Den som köper eller hyr en byggnad kan med fördel be att få se energicertifikatet för att få täckande information om byggnaden och sparmöjligheterna.
Mer information:Maarit Haakana, överingenjör, miljöministeriet, tfn 02952 50069, [email protected]
Motivas energicertifikatsrådgivning:
Rådgivning ges också per telefon två gånger per vecka: telefontjänsten är öppen tisdagar och torsdagar kl. 9–12 på numret 0424 281 291. Det går också att ställa frågor per e-post: [email protected].