Partsmötet för Montrealprotokollet påskyndar utsläppsminskningar i utvecklingsländerna
Partsmötet för Montrealprotokollet, som handlar om ämnen som bryter ned ozonskiktet, har enats om att stödja utvecklingsländerna med 965 miljoner US-dollar under den kommande treårsperioden. Finlands finansiella bidrag är cirka 1,24 miljoner dollar per år.
Syftet med finansieringen är att stödja de växande ekonomierna i att minska produktionen och förbrukningen av HFC-föreningar, det vill säga fluorkolväten, som är kända som kraftiga växthusgaser.
Utvecklingsländerna får ekonomiskt stöd för fullgörandet av skyldigheterna enligt Montrealprotokollet via den Multilaterala ozonfonden (Multilateral Fund, MLF). Under den kommande treårsperioden inleds åtgärder för att minska produktionen och förbrukningen av HFC-föreningar i utvecklingsländerna, och därför är det nödvändigt att öka finansieringen från föregående perioders nivå.
”Industriländernas engagemang i finansieringen av MLF och alla världens länders engagemang för stränga restriktioner som förhindrar betydande mängder växthusgasutsläpp tyder på en stark gemensam vilja att agera för att bekämpa klimatförändringarna”, säger Eeva Nurmi, som är konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet och som företrädde Finland vid mötet.
Parterna enades också om åtgärder som syftar till att förbättra hanteringen av de ozonnedbrytande ämnen och HFC-föreningar som regleras i protokollet under hela deras livscykel. Det är viktigt att ta hela livscykeln i beaktande för att de utsläpp som undvikits i ett visst stadium inte ska överföras till livscykelns nästa stadium.
Det 35:e partsmötet för Montrealprotokollet hölls den 23–27 oktober i Nairobi. Montrealprotokollet är ett avtal som alla länder har ratificerat och som begränsar produktionen och förbrukningen av och handeln med ozonnedbrytande ämnen och fluorkolväten.
Mer information
Eeva Nurmi
konsultativ tjänsteman
miljöministeriet
tfn 0295 250 209
[email protected]
Tapio Reinikainen
ledande sakkunnig
Finlands miljöcentral
tfn 0295 252 082
[email protected]
Annika Johansson
forskare
Finlands miljöcentral
tfn 0295 252 006
[email protected]