Montrealin pöytäkirjan osapuolikokous vauhdittaa päästövähennyksiä kehitysmaissa
Otsonikerrosta heikentäviä aineita koskevan Montrealin pöytäkirjan osapuolikokous on sopinut 965 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tuesta kehittyville maille tulevalla kolmivuotiskaudella. Suomen maksuosuus on noin 1,24 miljoonaa dollaria vuodessa.
Rahoituksen tarkoituksena on tukea kehittyviä talouksia vähentämään voimakkaina kasvihuonekaasuina tunnettujen HFC-yhdisteiden, eli fluorihiilivetyjen, tuotantoa ja kulutusta.
Kehitysmaat saavat taloudellista tukea Montrealin pöytäkirjassa sovittujen velvoitteiden toimeenpanoon Monenvälisen otsonirahaston (Multilateral Fund, MLF) kautta. Tulevalla kolmivuotiskaudella käynnistyvät HFC-yhdisteiden tuotantoa ja kulutusta vähentävät toimet kehittyvissä maissa, ja siksi rahoituksen nostaminen edellisiltä kausilta on välttämätöntä.
”Teollisuusmaiden sitoutuminen MLF:n rahoitukseen ja kaikkien maailman maiden sitoutuminen tiukkoihin rajoitustoimiin, joilla estetään merkittävä määrä kasvihuonekaasupäästöjä, osoittaa lujaa yhteistä tahtoa toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, sanoo Suomea kokouksessa edustanut neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi ympäristöministeriöstä
Osapuolet sopivat myös toimista, jotka tähtäävät pöytäkirjan säätelemien otsonikerrosta heikentävien aineiden ja HFC-yhdisteiden elinkaaren aikaisen hallinnan parantamiseen. Koko elinkaaren huomioiminen on tärkeää, jotta yhdessä kohdassa vältetyt päästöt eivät siirtyisi elinkaaren seuraavaan vaiheeseen.
Montrealin pöytäkirjan 35. osapuolikokous järjestettiin 23.-27. lokakuuta Nairobissa. Montrealin pöytäkirja on kaikkien maiden ratifioima sopimus, joka rajoittaa otsonikerrosta heikentävien aineiden ja fluorihiilivetyjen tuotantoa, kulutusta ja kauppaa.
Lisätietoja
Eeva Nurmi
Neuvotteleva virkamies
ympäristöministeriö
p. 0295 250 209
[email protected]
Tapio Reinikainen
Johtava asiantuntija
Suomen ympäristökeskus
p. 0295 252 082
[email protected]
Annika Johansson
Tutkija
Suomen ympäristökeskus
p. 0295 252 006
[email protected]