Påhittigt rovdjursstängsel skyddar boskapen i en strandhage mot stora rovdjur
I Korsnäs kommun i Österbotten ligger Sandens strandhage, som fram till 60-talet har använts som traditionell betesmark. Under de senaste årtiondena har stränderna varit igenvuxna, tills man började restaurera området som en del av Helmi-programmet.
På stränderna bor nu ett tiotal nötkreatur av rasen highland cattle och fyrtio får, som spelar en viktig roll i restaureringen av området. De kraftigt vassbevuxna stränderna kräver ständig betesgång och krossning av vass för att återgå till de öppna strandängar, hagmarker och skogsbeten som de tidigare varit. Alla dessa naturtyper har klassificerats som akut hotade i hela Finland.
Ett exceptionellt rovdjursstängsel
För att skydda djuren på Sanden krävdes särskild påhittighet, eftersom stränderna ligger inom ett område med rovdjursrisk och gränsar till en låglänt strand med höjdskillnader. Man kunde inte sätta upp traditionella rovdjurssäkra elstängsel på området, så i stället kom man på att sätta upp ett flytande stängsel längs strandlinjen. ”Vi tog modell av Sverige, där rovdjursstängsel som satts upp i vattnet har konstaterats fungera bra”, säger Robin Sjöblom från NTM-centralen i Södra Österbotten.
Rovdjursstängslets konstruktion är enkel: det består av flytande rep och vanliga bojar som är förankrade vid havsbottnen, varav vissa är försedda med markeringsflaggor. Stängslet är innovativt för att dess funktion bygger på markeringsflaggornas avskräckande effekt på vargarna. På så sätt orsakar stängslet inga problem för djuren och miljön, och idén kan lätt kopieras på liknande stränder.
Ett entusiastiskt samarbete satte fart på restaureringen
Området inventerades som en del av en riksomfattande inventering av vårdbiotoper. I samband med inventeringen uttryckte lokala invånare sin entusiasm för att restaurera området. Strandhagens ägare gick med glädje med i Helmi-programmet, och efter att arbetet inleddes tog en lokal jordbrukare på jakt efter ny betesmark till sina djur kontakt. Stängslet planerades i samarbete med Finlands viltcentral. Råd kom också från NTM-centralen i Nyland, där det har byggts en liknande flytande struktur. Som tips för dem som i framtiden vill sätta upp liknande stängsel betonar Sjöblom vikten av samarbete: ”Det är viktigt med en öppen diskussion mellan djurens ägare, materialleverantörerna och viltcentralen. Goda resultat uppnås när alla får delta i planeringsprocessen”.
Sandens stränder är en del av ett större nätverk av strandängar längs den österbottniska kusten. Strandängar är viktiga livsmiljöer för områdets fåglar och målet är att stärka bestånden av vadare och sjöfåglar i området. Syftet med restaureringsåtgärderna är att uppnå en lågbevuxen strandäng som passar in i landskapet och som gynnar förutom fåglarna och ängsvegetationen också pollinerarna. Utöver naturvärdena har restaureringen av området en betydelse för landskapet, eftersom det ligger intill en traditionell småbåtshamn, och det rör sig många människor i området.
Mer information
Robin Sjöblom
Naturskyddsexpert, NTM-centralen i Södra Österbotten
tfn 050 397 7262
[email protected]