Hoppa till innehåll
Media

Ministerarbetsgruppen för klimat- och energipolitik: Kolsänkornas kollaps tas på allvar, beslut om fortsättningen fattas i januari

miljöministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2022 12.32 | Publicerad på svenska 21.12.2022 kl. 13.37
Pressmeddelande
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kommentoi ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän keskustelua medialle 21.12. Eduskunnassa.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kommentoi ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän keskustelua medialle 21.12.

På onsdagsmorgonen hörde ministerarbetsgruppen för klimat- och energipolitik Naturresursinstitutets utredning om anledningen till att kolsänkorna kollapsat och diskuterade nödvändiga åtgärder för att möta kolsänkornas kollaps. Enligt ministerarbetsgruppen är den preciserade lägesbilden mycket oroväckande. Kolsänkornas kollaps tas på allvar, eftersom den äventyrar uppnåendet av målet om koldioxidneutralitet och detta även kan ha betydande konsekvenser för statens ekonomi.

År 2021 var markanvändningssektorn som helhet en källa till utsläpp istället för en kolsänka. Skogarnas långsammare tillväxt, hög avverkningsgrad och ett nytt, mer precist sätt att bedöma utsläppen från marken är enligt Naturresursinstitutet de viktigaste orsakerna till minskade kolsänkor. I ljuset av de nya uppgifterna kommer Finland inte att uppfylla skyldigheten i EU:s LULUCF-förordning perioden 2021–2025.

”Om kolsänkorna och utsläppen räknas samman, befinner vi oss i samma situation som på 90-talet, även om utsläppen har minskat med en tredjedel. Situationen är allvarlig. Kolsänkornas kollaps kräver målmedvetna åtgärder, både av den här regeringen och av nästa regering. Arbetsgruppen är väldigt enig om detta. Vi börjar omedelbart överväga olika alternativ som tjänsteuppdrag, och vi bjuder in aktörer från skogssektorn för att diskutera olika lösningar. Beslut om fortsättningen fattas i januari när ministerarbetsgruppen för klimat- och energipolitik sammanträder”, sade ministergruppens ordförande, miljö- och klimatminister Maria Ohisalo.

Regeringen diskuterar situationen även under sin aftonskola i januari.

Mer information

Riikka Yliluoma
miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050 414 1682
[email protected]

Antti Kurvinen Hanna Sarkkinen Maria Ohisalo Mika Lintilä Thomas Blomqvist Timo Harakka Ville Skinnari