Hoppa till innehåll
Media

Min nordliga natur: miljöministeriet och Rundradion ordnar en skrivartävling för barn och unga

miljöministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2023 11.55
Nyhet

Deltagarna får i form av korta prosatexter och dikter berätta vad de tänker om den arktiska naturens betydelse, om förlusten av biologisk mångfald och förändringarna i miljön samt om deras inverkan på den egna framtiden. Alla barn och unga som bor norr om polcirkeln kan delta i tävlingen, men också barn och unga som bor längre söderut och som har egna erfarenheter och tankar kring den arktiska naturen.

Deltagarna kan skriva på finska, samiska eller svenska. Texternas längd ska vara maximalt 3 000 tecken inklusive mellanslag, det vill säga cirka en sida. Det finns tre serier: 

  • Elever i förskolan–årskurs 2
  • Elever i årskurs 3–6 
  • Elever i årskurs 7–9    

I varje serie belönas en dikt och en prosatext med en naturbok och ett 50 euros presentkort till en bokhandel. Den som vinner hela tävlingen får ett penningpris på 400 euro. De prisbelönade får respons av juryn. 

Till juryn hör Mia Rönkä (finska), forskare, facklitterär författare, vetenskapsredaktör och poet; Petter Morottaja (enaresamiska), lärare, översättare, forskare och författare; Tauno Ljetoff (skoltsamiska), ordförande för samiska språkrådet;  Áilu Valle (nordsamiska), rapartist; Aleksis Salusjärvi (finska), kulturredaktör och utbildare i ordkonst; Veera Vähämaa (finska), barnboksförfattare, ordkonstpedagog och skolkonstnär; Marko Laihinen (finska), poet, aforistiker, ungdomsförfattare och ungdomsarbetare samt Johanna Holmström (svenska), författare.
Skrivartävlingen pågår fram till den 13 april 2023.

Ytterligare information

Lotta Manninen
miljöråd
tfn 0295 250226
[email protected]