Hoppa till innehåll
Media

Länderna i den boreala regionen samlades i Finland för att diskutera genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald

miljöministeriet
Utgivningsdatum 9.10.2023 17.20
Pressmeddelande
Foto: Markus Sirkka

Målet för EU:s strategi för biologisk mångfald är att stoppa förlusten av biologisk mångfald och att vända dess utveckling i en positiv riktning före 2030. EU-länderna i den boreala regionen, Estland, Finland, Sverige, Lettland och Litauen, samlas i Finland den 10–12 oktober för att diskutera de nationella åtaganden som hänför sig till strategin.

Av länderna i den boreala regionen är det endast Sverige som har lämnat sina åtaganden för strategin för biologisk mångfald till Europeiska kommissionen. Finland planerar att lämna sina åtaganden till kommissionen i början av 2024. Målet är att de nationella åtagandena ska sändas på remiss i början av året tillsammans med den nationella strategin för biologisk mångfald. 

"Regeringen förbinder sig till att förstärka naturens mångfald. Det är viktigt att vi delar våra tankar kring genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald, och på så sätt driver vidare detta viktiga paket som effektivt förbättrar naturens tillstånd", säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Medlemsländerna planerar själva hur målen i strategin ska uppnås

Målet för EU:s strategi för biologisk mångfald är att stoppa förlusten av biologisk mångfald och att vända dess utveckling i en positiv riktning före 2030. Medlemsländerna har förbundit sig till 17 viktiga mål för att uppnå strategins syfte. Två av dessa mål förutsätter att medlemsländerna utarbetar nationella åtaganden för att öka skyddsarealen och förbättra arternas och livsmiljöernas tillstånd.

Det ena åtagandet hänför sig till hur medlemsländerna ska främja uppnåendet av EU:s gemensamma mål om en skyddsareal som utgör 30 procent av EU:s land- och havsyta och målet om ett strikt skydd av 10 procent av land- och havsytan. Målet om ett strikt skydd omfattar skydd av de återstående gamla skogarna och skogarna i naturtillstånd. Naturresursinstitutet och Finlands miljöcentral bereder som bäst nationella kriterier för definitionen av gamla skogar och skogar i naturtillstånd.

Det andra åtagandet gäller medlemsländernas åtgärder för att trygga de bevarandestatusar för arter och livsmiljöer som anges i bilagorna till habitatdirektivet och fågeldirektivet. Målet är att minst 30 procent av de i habitatdirektivet angivna livsmiljöerna (61 st) och arterna (71 st) samt de i fågeldirektivet angiva arterna (82 st) med ogynnsam status återställs till en gynnsam status, eller åtminstone att utvecklingstrenden för dem har förbättrats till 2030. Försvagningen av alla arter och livsmiljöer måste stoppas.

De övriga målen hänför sig till att förbättra livsmiljöernas tillstånd i och utanför skyddsområdena. 

De boreala länderna delar en gemensam lägesbild och gemensamma erfarenheter

För tillfället pågår trepartsförhandlingar om EU:s förordning om restaurering av natur. Genom förordningen blir många av de mål som överenskommits i EU:s strategi för biologisk mångfald rättsligt bindande för medlemsländerna. Vid seminariet förbereder sig medlemsländerna i den boreala regionen för ikraftträdandet och genomförandet av förordningen om restaurering av natur genom att dela information med varandra.

Därtill presenteras det skydds- och naturvårdsarbete som redan utförs i Finland. Inom programmet Helmi restaureras och vårdas livsmiljöer som är värdefulla med tanke på den biologiska mångfalden, till exempel myrar, fågelvatten och våtmarker, vårdbiotoper, skogliga livsmiljöer samt småvatten och strandmiljöer. Målen för handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna (METSO) har för närvarande ställts upp fram till 2025, men man har redan beslutat att programmet kommer att fortsätta. Den nya perioden för programmet kommer att beredas tillsammans med intressegrupper, bland annat för att ställa upp nya mål för programmet och för att utvidga programmet till att gälla hela Finland. Båda programmen baserar sig på frivillighet bland markägarna. 

Mer information

EU:s strategi för biologisk mångfald:
Outi Ala-Honkola
specialsakkunnig
tfn 050 427 0608
[email protected]

EU:s förordning om restaurering av natur:
Olli Ojala
miljöråd
tfn 050 470 0907
[email protected]

Den nationella strategin för biologisk mångfald:
Joona Lehtomäki
specialsakkunnig
tfn 050 598 6162
[email protected]