Hoppa till innehåll
Media

Jubileumsår för europeiska landskap

miljöministeriet
Utgivningsdatum 7.9.2020 3.44
Nyhet

Eftersom europeiska landskapskonventionen fyller 20 år i höst pågår jubileumsåret för landskap. Det levande landskapet är viktigt del av den europeiska identiteten.  I Finland firas landskapen mångsidigt bland annat med en fotokampanj, landskapspromenader och en fototävling som är öppen för alla.

Låt oss värdesätta våra vardagslandskap

Landskap beundras och fotograferas under sommaren och på semestern, men hurdana är landskapen i din vardag? Landskapen i vardagen är en väsentlig del av såväl välbefinnande som kvaliteten och mångformigheten i livsmiljön. Nu finns ett ypperligt tillfälle att visa uppskattning för landskapen genom att delta i fotokampanjen som firar dem!

Delta i kampanjen genom att fotografera dina vardagslandskap och dela fotografierna på Instagram med taggen #vardagslandskap. Anslut dig att följa kampanjens Instagram-konto @arkimaisema. Kampanjen kulminerar den internationella landskapsdagen den 20 oktober 2020.

Fira den internationella landskapsdagen och delta i en fototävling

I hurdana landskap firar du den internationella landskapsdagen den 20 oktober 2020? Må en skogsstig, parkeringsplats, teg, ett landskapskontor, en skolgård, strand, höstlig trädgård, trottoar, solnedgång eller en hamn tillhöra din dag, fotografera dagens landskap och delta i fototävlingen!

Den internationella landskapsdagen till ära arrangerar miljöministeriet en fotografitävling med temat ”Landskapsdagen 2020”. Delta i tävlingen genom att fotografera landskap 20.10.2020 och skicka in ditt tävlingsfoto senast den 25 oktober 2020 till: https://webropol.com/s/maisema2020

Juryn bedömer bilderna och vinnaren belönas med ett köpkort på 500 euro till Rajala Pro Shop. En grupp med övriga förtjänta bilder belönas med bokpriser. Bildskörden från fototävlingen ställs ut hos miljöministeriet för påseende och eventuellt under tillfällen som arrangeras av miljöministeriet samt på tävlingens webbplats.

Utöver fototävlingen firas den internationella landskapsdagen bland annat med landskapspromenader som arrangeras av Centralen för lantbruks- och hushållskvinnor. På nätsidan för den internationella landskapsdagen hittar du tips på hur du kan tillbringa landskapsdagen, bland annat länkar till färdigt planerade promenadstråk där man på egenhand kan bekanta sig med landskapen. Landskapsdagen är en del av programmet för de europeiska kulturmiljödagarna.

I år firas den internationella landskapsdagen för fjärde gången. Miljöministeriet och Finlands miljöcentral arrangerar landskapsdagen. Även Finlands Hembygdsförbund, Centralen för lantbruks- och hushållskvinnor, Museiverket och Grönmiljöförbundet rf deltar i samarbetet.

Europeiska landskapskonventionen stöder landskapen

Landskapsdagen är en del av Europarådets europeiska landskapskonvention vars syfte är att landskap av olika typer planeras, vårdas och värnas. Landskapskonventionen omfattar både vackra och vardagliga landskap, såväl på landsbygden som i naturen och i städerna. Det är det första internationella avtalet som enbart berör landskapet. År 2006 anslöt sig Finland till avtalet.

Mer information

Forskare Annika Uddström, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 715, [email protected]

Miljöråd Tapio Heikkilä, miljöministeriet, tfn 0295 250 166, [email protected]

Läs mera om ämnet