Hyppää sisältöön
Media

Eurooppalaisten maisemien juhlavuosi: valokuvakilpailu, valokuvakampanja ja maisemakävely

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2020 3.44
Uutinen

Meneillään on maisemien juhlavuosi Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen täyttäessä syksyllä 20 vuotta. Elävä maisema on tärkeä osa eurooppalaista identiteettiä.  Maisemia juhlistetaan Suomessa monipuolisesti muun muassa kaikille avoimella valokuvakilpailulla, valokuvakampanjalla ja maisemakävelyin. 

© Kuva: Tapio Heikkilä

Arvostetaan arkimaisemiamme

Kesällä ja lomalla tulee ihailtua ja valokuvattua maisemia, mutta millaisia ovat arkesi maisemat? Arjen maisemat ovat olennainen osa hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Nyt on oivallinen tilaisuus osoittaa arvostusta arjen maisemia kohtaan osallistumalla niitä juhlistavaan valokuvakampanjaan! 

Osallistu valokuvaamalla arkimaisemiasi ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema. Kampanja huipentuu 20.10.2020 vietettävään kansainväliseen maisemapäivään.

Juhli kansainvälistä maisemapäivää ja osallistu valokuvakilpailuun

Millaisissa maisemissa vietät kansainvälistä maisemapäivää 20.10.2010? Kuuluupa päivääsi sitten metsäpolku, parkkipaikka, peltosarka, avokonttori, koulun piha, rantaryteikkö, syksyinen puutarha, jalkakäytävä, auringonlasku tai venevalkama, valokuvaa päivän maisemia ja osallistu valokuvakilpailuun! 

Ympäristöministeriö järjestää kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi valokuvakilpailun, jonka teemana on ”Maisemapäivä 2020”. Osallistu kilpailuun kuvaamalla maisemia 20.10.2020 ja lähettämällä kilpailukuvasi viimeistään 25.10.2020 osoitteessa: webropol.com/s/maisema2020 

Tuomaristo arvioi kuvat ja voittaja palkitaan 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Joukko muita ansioituneita kuvia palkitaan kirjapalkinnoin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja mahdollisesti sen järjestämiin tilaisuuksiin sekä kilpailun verkkosivuille.

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan valokuvakilpailun lisäksi muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin maisemakävelyin. Kansainvälisen maisemapäivän verkkosivuilta löydät myös vinkkejä maisemapäivän viettoon, muun muassa linkkejä valmiiksi suunniteltuihin kävelyreitteihin, joilla voi lähteä omatoimisesti tutustumaan maisemiin. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto.

© Kuva: Tapio Heikkilä

Eurooppalainen maisemayleissopimus maisemien turvana

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Euroopan neuvoston Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jonka tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella kaikenlaisia maisemia. Maisemayleissopimukseen kuuluvat sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungeissakin. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2006.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, [email protected]

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, [email protected]

Lue aiheesta lisää