Miljöministeriet och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland
Har den marina miljöns tillstånd förbättrats? Vilka utmaningar bör man ta itu med inom vattenskyddet? Synpunkter begärs på den nya bedömningen av Östersjöns tillstånd och de viktigaste utmaningarna inom vattenvården
En ny bedömning av den marina miljöns tillstånd i Finland har färdigställts. Respons på bedömningen kan ges fram till den 15 mars 2024. Bedömningen, som har gjorts av ett omfattande sakkunnignätverk, visar att den marina miljöns tillstånd ännu inte har förbättrats. Respons begärs också på vattenvården, eftersom planerna för vården av åarna, älvarna, sjöarna och grundvatten ska ses över. Hörandet om vattenvården fortsätter fram till den 17 juni 2024.
Finlands havsförvaltningsplan och sju regionala förvaltningsplaner uppdateras vart sjätte år i brett samarbete med berörda grupper. Målet är att miljöstatusen i Östersjön och i åarna, älvarna och sjöarna ska vara åtminstone god, likaså kustvatten- och grundvattenstatusen. Responsen från hörandena gås igenom och sammanfattas. Responsen utnyttjas vid uppdateringen av havsförvaltningsplanen och förvaltningsplanerna.
Nedskräpningen av den marina miljön och undervattensbullret har bedömts för första gången
Den marina miljöns tillstånd i Finland har bedömts under ledning av Finlands miljöcentral. Bedömningen av tillståndet baserar sig på vetenskapliga och kontrollerade resultat. Som material har man använt uppföljningsuppgifter som samlats in i havsområdet 2017–2022 och som baserar sig på mer än hundra indikatorer. Bedömningen är en del av Finlands havsförvaltningsplan och ersätter den föregående bedömningen från 2018.
Planeringen av havsvården omfattar havsområdet från strandlinjen till den ekonomiska zonens yttre gräns.
”Nu har man för första gången bedömt tillståndet beträffande nedskräpning och undervattensbuller i Finlands havsområde. Dessa försämrar havets tillstånd i synnerhet i de södra havsområdena”, säger Samuli Korpinen, samordnare för bedömningen och forskningschef vid Finlands miljöcentral.
Den marina miljön är fortfarande övergödd, vilket försämrar den biologiska mångfalden och livsmiljöernas kvalitet. På grund av detta är havsnaturen känsligare för andra störningar orsakade av människan. Inom havsvården ställs det därför upp miljömål för att utvidga och effektivisera naturvården.
Bedömningen av tillståndet och de miljömål som uppställts i den styr åtgärderna för att uppnå god status i den marina miljön.
Inom vattenvården är det viktigt att effektivisera åtgärderna för att förbättra vattenstatusen
Vid hörandet om vattenvården önskas respons på de centrala frågorna, det vill säga vilka frågor inom vattenvården man behöver fästa särskild uppmärksamhet vid för att målen gällande god vattenstatus ska uppnås. Förvaltningsplanerna för 2028–2033 utarbetas för varje vattenförvaltningsområde och det finns regionala skillnader i de centrala frågorna. Teman som är gemensamma för varje område är iståndsättning av livsmiljöer i vatten, rening av grundvatten, effektivisering av åtgärder som förbättrar vattenstatusen samt avrinningsområdesinriktad hantering av vatten och belastning i ett föränderligt klimat.
Dessutom önskas synpunkter på tidsplanen och arbetsplanen för uppdateringen av förvaltningsplanerna. Man kan också ta ställning till beredningen av och innehållet i den miljörapport som görs upp som en del av förvaltningsplanen.
Så här ger du respons på havsvården och vattenvården
Havsvården
Utkastet till bedömning av den marina miljöns tillstånd i Finland, definitionerna av en god miljöstatus och miljömålen finns på webbsidan miljo.fi/paverkavatten/havsvard. Materialet presenteras i form av en webbsida för att det ska vara lättare för läsaren att hitta de teman som intresserar hen. Dessutom kan man bekanta sig med bakgrundsmaterial och fördjupande material om tillståndet och målen.
Respons på bedömningen av tillståndet kan ges fram till den 15 mars 2024. Man kan till exempel ta ställning till huruvida bedömningen är rätt gjord, hur väl den motsvarar den marina miljöns verkliga tillstånd, om miljömålen är tillräckliga eller i vilken riktning havsvården bör utvecklas.
Responsen lämnas i första hand via webbtjänsten utlåtande.fi. Alternativt kan responsen sändas in elektroniskt eller per post till Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland. Närmare anvisningar om hur man ger respons finns på webbsidan miljo.fi/paverkavatten/havsvard.
Vattenvården
Arbetsprogrammet och tidsplanen för uppdateringen av förvaltningsplanerna 2028–2033 för de olika vattenförvaltningsområdena och de centrala vattenvårdsfrågorna i arbetet finns på webbsidan miljo.fi/paverkavatten/vattenvard. Respons kan ges fram till den 17 juni 2024. På webbsidan finns närmare anvisningar om hur man ger respons. Responsen lämnas i första hand via webbtjänsten utlåtande.fi. Alternativt kan responsen sändas in elektroniskt eller per post till registraturen vid den berörda närings-, trafik- och miljöcentralen.
Mer information:
Hörandet om havsvården
Janne Suomela, gruppchef, NTM-centralen i Egentliga Finland, tfn 0295 022 947, [email protected]
Hörandet om vattenvården
Vuoksens vattenförvaltningsområde: Juho Kotanen
[email protected]
tfn 0295 024 192
Kymmene älvs–Finska vikens vattenförvaltningsområde: Antti Mäntykoski
[email protected]
fn 0295 021 434
Kumo älvs–Skärgårdshavets–Bottenhavets vattenförvaltningsområde: Vincent Westberg
[email protected]
tfn 0295 027 956
Ule älvs–Ijo älvs vattenförvaltningsområde: Kimmo Aronsuu
[email protected]
tfn 0295 038 308
Kemi älvs vattenförvaltningsområde, Torne älvs vattenförvaltningsområde, Tana älvs, Näätämöjokis och Pasvig älvs vattenförvaltningsområde: Pekka Räinä
[email protected]
tfn 040 570 2389
Miljö.fi: Kommentera planeringen av vattenvården