Hoppa till innehåll
Media

Hållbart arv uppmärksammas under Europeiska kulturmiljödagarna

miljöministeriet
Utgivningsdatum 6.9.2022 10.20
Nyhet

Varje höst presenterar Europeiska kulturmiljödagarna vårt gemensamma kulturarv vid olika evenemang som ordnas av lokala aktörer. I år firas dagarna under den andra veckan i september, 5. –11.9.

Temat för Europeiska kulturmiljödagarna 2022, Ett hållbart arv, lyfter fram såväl hållbart kulturarv som handlingar för en bättre morgondag. Under veckan ordnas det öppet hus-evenemang, utflykter och rundvandringar som presenterar vårt byggnadsarv och våra naturmiljöer. Det går också att lyssna på föredrag och föreläsningar som belyser kulturarvet ur olika synvinklar. Olika workshoppar ger en möjlighet att testa traditionella arbetsmetoder och reparera gammalt.

Regionernas dolda pärlor lyfts fram

I Eura kan man få handledning i att reparera gamla hus, och i Juankoski är det möjligt att koka rödfärg tillsammans. I Kuopio ordnas evenemanget Kantin kestävä keskiviikko, som erbjuder stöd för genomförandet av hållbarare lösningar och klimatåtgärder.

På Turholm i Helsingfors ordnas det en guidad utflykt där deltagarna får både titta på fåglar och lära känna byggnadskulturen. På Fölisön kan man däremot promenera samtidigt som man stickar. I Åbo har stadens äldsta koloniträdgård i Kuppis öppna portar, och även i Vanha Vääksy får alla intresserade ett unikt tillfälle att titta in på gårdar och trädgårdar. I Villmanstrand och i Vanda ordnas det guidade rundvandringar vid befästningar, och i Hyypänjokilaakso i Kauhajoki kan man ge sig ut på vandring i kulturlandskapet.

Europeiska kulturmiljödagarna är också ett bra tillfälle att lära känna kulturarvet i den egna närmiljön. Sök fram ett intressant objekt i närheten och ge dig ut på utflykt. Dela gärna stämningar i sociala medier under hashtaggen #kulturmiljödagarna.

Europas största helhet av evenemang för allmänheten

I Europeiska kulturmiljödagarna, European Heritage Days, deltar årligen upp till 30 miljoner människor från 49 europeiska länder. Temaåren är gemensamma för alla länder, och temat för i år är Sustainable Heritage.

Europeiska kulturmiljödagarna firas på initiativ av Europarådet och Europeiska kommissionen. I Finland samordnas kulturmiljödagarna av miljöministeriet och Finlands Hembygdsförbund i samarbete med Museiverket, Utbildningsstyrelsen, undervisnings- och kulturministeriet, föreningen för kulturarvsfostran i Finland och Finlands museiförbund.

Ytterligare information

Riina Koivisto
koordinator
Finlands Hembygdsförbund
tfn 044 9834 555
[email protected]

Hanna Hämäläinen
planerare
miljöministeriet
tfn 0295 250 095
[email protected]