Hyppää sisältöön
Media

Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä juhlitaan kestävää perintöä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2022 10.20
Uutinen

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät esittelee 5. –11.9. yhteistä kulttuuriperintöämme monenlaisissa paikallisten järjestäjien tapahtumissa.

Vuonna 2022 Kestävä perintö -teeman myötä Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä nostetaan esille kestävää kulttuuriperintöä ja tekoja huomisen puolesta. Rakennusperintöön ja luonnonympäristöihin tutustaan avointen ovien tapahtumissa, retkillä ja kävelykierroksilla. Esitelmillä ja luennoilla kulttuuriperintöä valotetaan eri näkökulmista. Työpajoissa kiinnostuneet saavat itse kokeilla perinteisiä työmenetelmiä ja vanhan korjaamista.

Lähiseudun helmet esiin

Eurassa neuvotaan ja näytetään kuinka korjata vanhaa taloa ja Juankoskella keitetään yhdessä punamultamaalia. Kuopiossa Kantin kestävä keskiviikko tarjoaa tukea kestävämpien ratkaisujen ja ilmastotekojen toteuttamiseen.

Helsingin Tullisaaressa lähdetään opastetulle retkelle katsomaan lintuja ja rakennuskulttuuria, kun taas Seurasaaressa kävellään neuleita tehden. Turun Kupittaalla portit ovat auki vanhimmassa siirtolapuutarhassa ja Vanhassa Vääksyssä on ainutlaatuinen tilaisuus kurkistaa pihoille ja puutarhoihin. Lappeenrannassa ja Vantaalla tutustutaan oppaan johdolla linnoituksiin ja Kauhajoen Hyypänjokilaaksossa patikoidaan kulttuurimaisemassa.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on myös hyvä hetki tutustua oman lähiympäristön kulttuuriperintöön. Etsi kiinnostava kohde lähistöltä ja suuntaa retkelle. Tunnelmat voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät.

Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien, European Heritage Days, viettoon osallistuu vuosittain jopa 30 miljoonaa ihmistä 49 Euroopan maassa. Teemavuodet ovat yhteisiä ja Euroopassa juhlitaan tänä vuonna teemalla Sustainable Heritage.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö ja Suomen Kotiseutuliitto yhdessä Museoviraston, Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen museoliiton kanssa.

Lisätietoja

Riina Koivisto
Koordinaattori
Suomen Kotiseutuliitto
p. 044 9834 555
[email protected]

Hanna Hämäläinen
Suunnittelija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 095
[email protected]