Hoppa till innehåll
Media

Förordning som preciserar naturvårdslagen har godkänts

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.11.2023 14.55 | Publicerad på svenska 1.12.2023 kl. 16.16
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag godkänt naturvårdsförordningen. Uppdateringen av naturvårdsförordningen är en del av revideringen av naturvårdslagen. Den nya naturvårdslagen trädde i kraft den 1 juni.

Betydande ändringar i den nya förordningen jämfört med den nuvarande naturvårdsförordningen är de nya bestämmelserna om utarbetande av strategin och handlingsprogrammet för biologisk mångfald och definitionerna av strikt skyddade naturtyper. Definitionerna av skyddade naturtyper har också preciserats.

Ur förordningen stryks sådana bestämmelser som togs in i naturvårdslagen i stället för i förordningen när naturvårdslagen reviderades. Till exempel stryks kräldjuren och groddjuren, som är fridlysta med stöd av den nya naturvårdslagen, ur förordningens bilaga över fridlysta arter. Till förteckningen över arter som kräver strikt skydd inom Europeiska unionen och som förekommer i Finland fogas två nya fladdermusarter och de växtarter som förekommer i Finland och som nämns i habitatdirektivet. Samtidigt stryks en fladdermusart ur förteckningen.

Naturvårdslagen tryggar den biologiska mångfalden

Den nya naturvårdslagen trädde i kraft den 1 juni 2023. Nytt i naturvårdslagen är till exempel starkare skydd av naturtyper genom strikt skydd, frivillig ekologisk kompensation och försiktighetsprincipen. Med stöd av lagen utfärdas olika förordningar om naturpanelen, datasystemet för naturvården och frivillig ekologisk kompensation.

Naturvårdslagen är ett av de viktigaste verktygen för att värna om den biologiska mångfalden i Finland. Syftet med lagen är att trygga den biologiska mångfalden, värna naturens skönhet och landskapets värde, främja anpassning till klimatförändringen, stödja hållbart nyttjande av naturtillgångarna och av naturmiljön, öka medborgarnas naturkännedom och miljömedvetenhet och främja naturforskningen.

Mer information

Roosa Kellokoski
specialsakkunnig
tfn 029 5250 260
[email protected]