Hoppa till innehåll
Media

FN:s miljökonferens resulterade i en överenskommelse om en fond för genetiska resurser – andra stora frågor förblev olösta

miljöministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2024 15.37 | Publicerad på svenska 4.11.2024 kl. 15.29
Pressmeddelande
Kuva: UN Biodiversity

FN:s konferens om biologisk mångfald COP16 avslutades i Cali på lördagsmorgonen på övertid med en mager överenskommelse. För fördelning av vinsten från digital genetisk information inrättades en fond och ursprungsbefolkningens roll stärktes, men det nåddes inget samförstånd om uppföljningen av genomförandet av miljömålen eller mobiliseringen av finansiering. När konferensen drog ut på tiden och deltagarna tvingades åka hem fanns det inte längre någon kvalificerad majoritet som kunde fatta beslut.

”Fonden för genetiska resurser är ett historiskt nytt finansieringsinstrument i miljardklass som inte bekostas av skattebetalarna, vilket är en historisk bedrift. Trots detta är slutresultatet en besvikelse, eftersom reglerna för genomförandet av miljömålen hamnade i skymundan. Vårt mål om starka regler för genomförandet av miljömålen uppnåddes inte”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

EU och Finland hade som mål att vid konferensen fastställa täckande regler för hur länderna följer upp och rapporterar om sina miljöåtgärder. I Cali blev genomförandereglerna gisslan till finansieringsförhandlingarna när utvecklingsländerna ville inrätta en ny fond direkt under partskonferensen, trots att den globala fonden för biologisk mångfald, som inrättats under den Globala miljöfonden (GEF), inledde sin verksamhet för drygt ett år sedan. Till slut löstes varken uppföljnings- eller finansieringsfrågorna.

”Att öka fondröran skulle inte medföra mer medel, och förvaltningen av fonderna måste hållas strikt när det handlar om skattebetalarnas pengar. Alla förlorar om man bara fokuserar på att inrätta nya fonder och inte på effektivitet och kanalisering av finansieringen. Det är synd att vi inte kunde nå en lösning, men i den här frågan kunde vi inte ge vika”, säger Mykkänen.

De som drar nytta av digital sekvensinformation ska också betala

De som bidrar till den nya fond som inrättades vid konferensen, det vill säga Cali Fund, är de aktörer som drar kommersiell nytta av digital sekvensinformation (DSI), såsom läkemedelsbolag eller kosmetika- och kemiindustrin. Dessa aktörer ska i fortsättningen betala en procent av sina vinster eller 0,1 procent av omsättningen till fonden.

”Potentialen för att generera miljöfinansiering via denna mekanism är stor, enligt experterna till och med i miljardklass. Det är naturligtvis glädjande att den privata sektorn i och med denna fond i högre grad kommer att delta i finansieringen av miljöåtgärder”, säger minister Mykkänen.

Konferensen satte fart på de nationella strategierna och finansieringslöftena

Trots den magra överenskommelsen medförde COP16 också goda nyheter och påskyndade levererandet av de nationella målen och strategierna samt givandet av finansieringslöften. På lördagen hade 119 länder rapporterat sina nationella mål och 44 länder hade uppdaterat sina nationella strategier. Under konferensen gavs löften om finansiering till fonden för biologisk mångfald värda 163 miljoner euro. Bland de nya bidragsgivarna var Quebec, vilket innebär att gruppen av bidragsgivare till fonden för biologisk mångfald för första gången inte enbart består av stater.

Samernas och andra ursprungsbefolkningars roll stärks

Samernas och andra ursprungsbefolkningars roll i genomförandet av konventionen stärks när ett permanent organ inrättades för att stödja deras delaktighet. Förhandlingsresultat nåddes om kopplingarna mellan förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna. Partskonferensen godkände också en handlingsplan för biologisk mångfald och hälsa och fattade ett beslut om integrering av biologisk mångfald och hållbart nyttjande i olika sektorer. Finland och en grupp partnerländer bildade också en föregångargrupp som kan dela information och samla kunnande om övergripande behandling av miljöfrågor.

”Jag tror att detta kommer att stödja ett omfattande genomförande av Finlands kommande nationella strategi och handlingsprogram. Finland har redan goda exempel, eftersom många sektorer har gjort upp egna färdplaner för biologisk mångfald”, säger Finlands chefsförhandlare Marina von Weissenberg.

Utanför förhandlingarna inspirerade konferensen ett rekordstort antal företag, finansiärer, organisationer och andra intressentgrupper att dela erfarenheter och presentera sitt naturarbete. I konferensen deltog sammanlagt cirka 20 000 personer och i synnerhet antalet företrädare för den privata sektorn hade ökat betydligt, också i Finlands delegation. Finland undertecknade också Colombias Peace for Nature-deklaration, som betonade kopplingen mellan fred och natur.

Mer information

Lyydia Ylönen
Miljö- och klimatminister Kai Mykkänens specialmedarbetare
tfn 050 476 1341

Marina von Weissenberg
chefsförhandlare i frågor som rör konventionen om biologisk mångfald
tfn 050 307 0806

Joona Lehtomäki
specialsakkunnig
nationella strategier för biologisk mångfald
tfn 050 598 6162

Riikka Lamminmäki
kommunikationschef
tfn 050 576 2604
(Förfrågningar om intervjuer med minister Mykkänen och förhandlarna)