Hoppa till innehåll
Media

Enkät om myrskyddet sändes till ca 5 500 markägare

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.3.2015 6.32
Pressmeddelande

Genom en komplettering av skyddet av myrar förbättrar man skyddsläget för hotade skogskärr. Bilden är från ett skogsfräken-grankärr i Mellersta Finland som klassats som starkt hotat. Foto: Johanna Hallman.

På uppdrag av miljöministeriet skickar närings-, trafik- och miljöcentralerna i Södra Finland (NTM-centralerna) en enkät till markägare och ber dem uppge hur de ställer sig till skydd av myrarna och vad de anser om olika skyddsmetoder. Enkäten omfattar 617 myrområden som representerar hela spektret av myrnatur i landets södra delar – och i dessa områden finns även hotade arter och naturtyper.

Utifrån de förslag som arbetsgruppen för myrskydd lägger fram kommer miljöministeriet hösten 2015 att presentera ett förslag för statsrådet om hur skyddet av myrar bör kompletteras. Arbetsgruppen för myrskydd kommer i förslaget att beakta frivilliga metoder för skydd av myrar samt resultaten av den enkät som går ut till markägare.

"Markägarna har nu möjlighet att påverka beredningen. Målet är att utreda hur myrnaturen kan skyddas på frivillig väg. Jag hoppas också det kommer in synpunkter på nya metoder", berättar miljöminister Sanni Grahn-Laasonen.

Enkäten gäller i detta skede 10 sydliga verksamhetsområden inom NTM-centralerna. Kompletteringen av myrskyddet i Lappland, Kajanaland och Norra Österbotten kommer att beredas senare. I dag, den 30 mars, skickas brev till de markägare som äger fastigheter där myrområden med naturvärden av riksintresse ingår.

Antalet värdefulla myrar fördelar sig relativt jämnt på de olika NTM-centralerna. Minst myrområden finns i Nyland, flest i Egentliga Finland. Även när man ser till arealen har Nyland den minsta andelen (under 1 700 ha), medan den största myrarealen finns i Södra Österbotten (över 15 000 ha), där ägarförhållandena också är mest splittrade på störst antal ägare (uppemot 1 200 markägare). Andelen statligt ägda myrmarker är störst i Norra Karelen (28 %).

På objekten finns hotade naturtyper och arter

Vid valet av värdefulla myrar i Södra Finland beaktades hela spektret av myrnatur, sammanlagt 54 myrtyper.  Omkring 70 procent av myrtyperna i Södra Finland är hotade. Till de vanligaste och rikligaste typerna hör olika fattigkärr och tallkärr och kombinationer av dessa. Hotade myrtyper påträffas i merparten av de utsedda myrobjekten. Till exempel hotade skogskärr, såsom ört- och gräsrika skogskärr och skogsfräken-grankärr, finns hos en betydande del av de kartlagda objekten. De utsedda myrobjekten förbättrar i betydande grad skyddsläget för olika typer av skogskärr i Södra Finland. Även i akut hotade kalkpåverkade myrar, rikkärr, fann man hittills okända förekomster.

På de myrobjekt som ingår i enkäten vet man av förekomstplatser för sammanlagt 59 hotade myrmarksarter. Största delen utgör hotade mossarter (20 arter), kärlväxter (16 arter) och fjärilar (8 arter). Den akut hotade hedvitmossan är en av de hotade arter som finns på de utvalda myrarna. Den finns i fyra av de myrobjekt som enkäten gäller. Flest hotade myrmarksarter finns i den sydboreala zonen i landets sydvästra delar och på den österbottniska kusten (25 hotade arter) samt i Insjöfinland (25 hotade arter).

Svarstiden går ut den 24 april 2015, och efter det sammanställer NTM-centralerna sammandrag av svaren och sänder dem till miljöministeriet för fortsatt behandling.

Det är frivilligt att svara på enkäten, och svaren binder inte markägaren till något. Arbetsgruppen för myrskydd kommer inte heller att använda sig av enskilda svar, utan arbetsgruppen granskar objekten och kommentarerna om dessa som större myrmarkshelheter.

Som bilaga till brevet följer en karta över de myrområden som bedömts vara nationellt värdefulla och där markägarens fastighet utgör en del av området, och till brevet fogas också en beskrivning av myren och dess naturvärden samt bakgrundsinformation om den planerade fortsättningen på skyddet av myrar, om metoderna för skyddet och om grunderna för valet av skyddsobjekt.

Mer information:

Naturvårdsdirektör Ilkka Heikkinen, miljöministeriet, tfn 0295 250 079, [email protected]