Hoppa till innehåll
Media

Enkät: Det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling gagnar även den egna organisationen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 3.6.2015 8.00
Pressmeddelande

En färsk enkätundersökning visar att de aktörer som gått med i det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling är mycket nöjda med åtagandets verkningar. Fyra av fem aktörer berättar att genomförandet av åtagandet har varit till nytta för den egna organisationen och att en hållbar utveckling nu uppfattas som konkret verksamhet. Aktörerna anser att åtagandet är ett tydligt och fungerande redskap för främjande av hållbar utveckling, och nästan alla (94 %) rekommenderar också andra aktörer att ingå åtgärdsåtaganden.

Det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling, "En målbild för Finland 2050", är Finlands pragmatiska sätt att genomföra en hållbar utveckling i vardagen. Vem som helst kan ingå ett åtagande, såväl företag och sammanslutningar som enskilda medborgare. I dagsläget har redan 150 aktörer ingått åtgärdsåtaganden, och bland dessa finns betydande samhälleliga aktörer. Lite över hälften av de aktörer som ingått åtaganden svarade på enkäten.

Den expertpanel för hållbar utveckling som följer upp genomförandet av åtagandena är imponerad över resultatet av enkäten. "Åtagandeprocessen har fått ett gott mottagande och förlöpt bättre än väntat. Men arbetet har bara börjat, och betydligt fler åtaganden måste ingås. Det behövs en folkrörelse kring åtagandena för att den fungerande modellen ska få ännu starkare verkan", berättar Eeva Furman, direktör för miljöpolitikcentret vid Finlands miljöcentral, och Janne Hukkinen, professor i miljöpolitik, bägge medlemmar av expertpanelen.

Det samhälleliga åtagandet väcker internationellt intresse

I internationell jämförelse är det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling ett unikt och ovanligt konkret verktyg för hållbar utveckling. Det samhälleliga åtagandet presenterades i FN under Post2015-förhandlingsveckan och möttes av stort intresse. Inom FN förhandlar man nu fram nya globala mål för hållbar utveckling, och avsikten är att ingå en överenskommelse i september.

"Vi är ute i precis rätt tid – åtagandet kan nu fungera som inspiration för andra länder som funderar på hur de nya globala målen kan genomföras på ett konkret och inkluderande sätt", berättar Annika Lindblom, konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet. 

Nya åtaganden offentliggörs under temaveckan för hållbar utveckling

I Finland och på övriga håll i Europa uppmärksammas just nu en temavecka för hållbar utveckling, och i anslutning till den har flera aktörer ingått egna åtaganden, bl.a. Paulig, Finsk handel, Helsingfors universitet, Esbo stad, tidskriften Apu, Patria och utrikesministeriet. En del av åtagandena är också samarbetsprojekt där flera aktörer medverkar: Försvarsministeriet, Försvarsmakten och Försvarsförvaltningens byggverk har ingått ett gemensamt åtagande, liksom även Finansbranschens Centralförbund, Trafiksäkerhetsverket och Trafikförsäkringscentralen.

De nya åtagandena innebär bl.a. åtgärder för att höja ungdomssysselsättningen, välja förnybara energikällor och ställa upp mål för hållbar utveckling i en stadskoncern. Aktörerna förbinder sig också att t.ex. förbättra energiprestandan i sina fastigheter, göra hållbara materialanskaffningar och stödja sina samarbetspartner i anpassningen till klimatförändringen.

Mer information

Det samhälleliga åtagandet för hållbar utveckling (Sitoumus2050):

Sauli Rouhinen, generalsekreterare vid sekretariatet för hållbar utveckling, [email protected], tfn 0295 250 253

Marja Innanen, biträdande generalsekreterare vid sekretariatet för hållbar utveckling, [email protected], tfn 040-777 55 82

Expertpanelen för hållbar utveckling:

Jukka Noponen, seniorrådgivare, Sitra, [email protected], tfn 040-587 43 23