En konvention som begränsar utsläpp och användning av kvicksilver undertecknas i dag
Finland och ca 140 andra länder undertecknar i dag i Kumamoto i Japan en konvention som begränsar tillverkning, export och import av produkter som innehåller kvicksilver. Konventionen är särskilt viktig för Finland och de arktiska länderna, eftersom kvicksilver är ett ämne som sprider sig långa vägar och ansamlas i polarområdena.
Målet med konventionen är att skydda människors hälsa och miljön genom att minska den exponering för kvicksilver som mänskliga aktiviteter orsakar. Organiska kvicksilverföreningar är bioackumulerande och synnerligen giftiga för både människor och miljön. Exempelvis kvicksilverhalten i däggdjur i det arktiska området beräknas ha tiofaldigats under de senaste tvåhundra åren till följd av det kvicksilver som sprider sig via luften och havsströmmarna. Också ursprungsbefolkningarnas exponering för kvicksilver har ökat på motsvarande sätt.
På lång sikt väntas utsläppsminskningarna leda till t.ex. lägre metylkvicksilverhalt i den insjö- och havsfisk som i Finland är föremål för rekommendationer om konsumtionsbegränsningar.
Kvicksilver förbjuds i flera produkter
Genom den s.k. Minamatakonventionen förbjuds från och med 2020 tillverkning, export och import av bl.a. de produkter som innehåller allra mest kvicksilver t.ex. i produktkategorierna kvicksilverbrytare, kosmetik, bekämpningsmedel, växtskyddsmedel, mätapparatur och de flesta batterier och lampor. Konventionen reglerar också behandlingen av kvicksilverhaltigt avfall och lagringen av kvicksilver som tagits ur bruk.
Parterna i konventionen ska med olika metoder minska användningen av amalgam som tandfyllning. I Finland används amalgam i ca 3 procent av plomberna vid tandlagning.
Användningen av kvicksilver i kloralkaliindustrin ska upphöra senast 2025. Den europeiska kloralkaliindustrin (Euro Chlor) har avgett en frivillig förbindelse att avstå från kvicksilvercellmetoden 2020. I Finland finns det en anläggning som använder denna metod, och i miljötillståndet för anläggningen finns ett krav om att anläggningen ska frångå metoden från och med 2015.
Luftutsläppen av kvicksilver från kolförbränning, cementproduktion, framställning av icke-järnmetaller och avfallsförbränning kommer att begränsas. Utsläppen från kolförbränningen i Asien är en betydande källa till kvicksilverförekomsterna i miljön. Användningen av kvicksilver vid småskalig guldutvinning och utsläppen från verksamheten kommer att begränsas genom nationella handlingsprogram, samarbete och informationsutbyte.
Konventionen medför inga nya betydande förpliktelser för Finland, eftersom de EU-rättsakter som begränsar olägenheterna av kvicksilver redan innehåller krav som motsvarar bestämmelserna i konventionen.
Konventionen avses träda i kraft omkring 2018, när 50 länder har ratificerat den.
Mer information:
Specialsakkunnig Magnus Nyström, miljöministeriet, tfn 040-543 97 43