Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

En evenemangsdag för barn ute i det fria den 17 maj 2018

Miljöministeriet
9.5.2018 3.00
Nyhet

Torsdagen den 17 maj uppmärksammas i år både den finländska skogsutflyktsdagen för barn och den internationella kampanjdagen Outdoor Classroom Day, som inspirerar till utomhuspedagogik. Under denna evenemangsdag uppmanas alla gå ut med barnen i den vårliga naturen. Miljöministeriet är med och stöder kampanjen.

Målet med kampanjen är att varje barn ska ha möjlighet att på ett roligt sätt röra sig, leka och lära i naturen. Republikens president Sauli Niinistö är evenemangsdagens beskyddare.

Aktiviteter som innebär att man rör sig i naturen och leker och lär utomhus bidrar enligt undersökningar till ökad hälsa, lycka och glädje hos barn. Skogsutflyktsdagen uppmanar de vuxna att ta med barnen ut i skogen för att öva upp färdigheterna att röra sig till skogs och identifiera arter samt för att njuta av naturen. Syftet med Outdoor Classroom Day, dvs. att hålla en skoldag ute i det fria, är att runt om i världen främja lek och lärande utomhus. Under denna skoldag delar man erfarenheter med skolor och daghem i andra länder.

Hur kan jag delta?

Du kan delta genom att tillbringa dagen utomhus med barn och ungdomar.

Skolor och daghem

På samma sida hittar du tips och material som hjälper dig att planera evenemangsdagen, och du kan också få inspiration av hur barn leker och lär i andra länder.

Föräldrar, mor- och farföräldrar, faddrar och andra

Gör en utflykt tillsammans med ett barn i familje- eller vänkretsen. Detta förutsätter ingen anmälan. Du kan också tipsa barnets skola eller daghem om att det ordnas en evenemangsdag av detta slag.

Idéer till undervisning, lekar och utflykter

Ta en titt i materialbanken på webbplatsen mappa.fi för att hitta eller dela med dig av material som lämpar sig för en skoldag utomhus eller en skogsutflyktsdag. För att hitta lämpliga material kan du söka på olika ämnesord som rör utomhuspedagogik (finskt material hittas t.ex. med ämnesorden ulkoluokka, ulko-opetus, ulkoleikit och metsäretki). Om du för in material i materialbanken får du gärna också förse materialet med lämpliga ämnesord (på finska t.ex. metsäretkipäivä och ulkoluokkapäivä eller det internationella Outdoor Classroom Day).

Friluftsglädje även i sociala medier

Skolor och daghem runt om i Finland deltar i skogsutflyktsdagen, medan Outdoor Classroom Day är en internationell kampanj. Genom att dela tips och bilder som rör denna dag med hashtaggarna nedan i sociala medier inspirerar du samtidigt vuxna överallt i världen att tillbringa tid utomhus med barnen. Du delar samtidigt glädjen med andra och hittar kanhända nya idéer till aktiviteter.

#yhdessäulos
#metsäretkipäivä
#ulkoluokkapäivä
#OutdoorClassroomDay

Mer information

Metsäretkipäivä:

Tia Torvinen, kommunikation, Suomen lasten metsäretkipäivä, metsaretkipaiva(at)gmail.com

Webbplats

Facebook

Ulkoluokkapäivä (Outdoor Classroom Day):

Pihla Salminen, kampanjkoordinator, FEE Suomi, ulkoluokkapaiva(at)feesuomi.fi

Webbplats

Facebook