Hoppa till innehåll
Media

Det lönar sig att fortsätta med och förstärka metropolpolitiken

miljöministeriet
Utgivningsdatum 26.3.2015 13.50
Pressmeddelande

Miljöministeriet och finansministeriet informerar

Delegationen för metropolpolitik sammanträdde den 26 mars 2015 till sitt sista möte under innevarande regeringsperiod för att se över resultaten med metropolpolitiken och för att utvärdera partnerskapsunderlaget som metropolpolitiken behöver i fortsättningen. Behandlingen baserades på uppföljningsuppgifterna om framskridningen med de viktigaste projekten inom metropolpolitiken samt av den utomstående utvärderaren MDI Public Oy:s utredning om utvecklingsbehoven inom metropolpolitik.

Utredning över utvecklingsbehoven inom metropolpolitiken färdig

Metropolpolitiken har bidragit till utvecklingen inom Helsingforsregionen och därigenom i hela landet, och behövs även i fortsättningen. Under nästa valperiod behövs dock målsättningar och alternativ som definierats noggrannare, mera bidande avtal, noggrannare verktyg samt effektivare organisering, föreslår MDI Public Oy som utvärderat metropolpolitiken och dess utvecklingsbehov i sin utredning.

Programmet för samordnande av markanvändningen, boendet och trafiken (MBT) samt minskningen av långvarig bostadslöshet lyfts fram som framgångar. De olika metropolpolitiska aktörerna har däremot inte förbundit sig i tillräcklig mån till de gemensamma målsättningarna. 

I utredningen föreslås att två frågor skulle prioriteras inom metropolpolitiken: MBT-frågorna och förstärkningen av tillväxten i regionen, vilket också på ett väsentligt sätt inkluderar internationalisering. Några radikala innehållsändringar behövs inte.

Utredningen betonar betydelsen av tillräckligt ledarskap och linjedragningsförmåga inom de viktigaste utvecklingsfrågorna som berör metropolområdet, och föreslår en mera koncentrerad organisatorisk kärna som skulle omfatta den högsta tjänstemannaledningen och politiska ledningen.

Ministrarna: Hela Finland behöver metropolpolitik även i fortsättningen

"Samordnandet av markanvändningen, boendet och trafiken förutsätter långsiktighet och att man förbinder sig till de gemensamma målen. Vi behöver också ett övergripande perspektiv på utvecklingen i städerna och nya genomförandeinstrument. Förebyggandet av differentiering i bostadsområdena, genomförandet av kompletterande byggande så att den urbana strukturen förtätas och utförandet av grundliga reparationer av bostäder kommer i framtiden att innebära stora arbetsinsatser. Det bör utredas på vilket sätt statens bostadsfond kunde utnyttjas så att den t.ex. med lån och understöd kunde stödja de investeringar som överensstämmer med gemensamt utarbetade utvecklingsprogram. Om en sådan utveckling införlivades i de nuvarande avsiktsförklaringarna mellan staten och kommunerna, kunde även andra stadsregioner följa exemplet", säger kultur- och bostadsminister Pia Viitanen, som är ordförande för delegationen för metropolpolitik.

"Metropolområdets kraftiga tillväxt och ekonomiska betydelse kräver att vi fortsätter med metropolpolitiken och vidareutvecklar den. Utredningen ger ett gott utgångsläge. Staten, kommunerna inom metropolområdet samt företagen, högskolorna och medborgarorganisationerna som är verksamma i området bör i framtiden samarbeta allt effektivare. Ett kraftigt, internationellt konkurrenskraftigt och effektivt metropolområde gynnar hela Finland", betonar vice ordföranden för delegationen för metropolpolitik, trafik- och kommunministern Paula Risikko.

Ytterligare information:

Olli Maijala, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 02952 50174

Jussi Lammassaari, överinspektör, finansministeriet, tfn 050 373 5384

Päivi Laajala, överdirektör, avdelningschef, finansministeriet, tfn 02955 30026

Design Director Janne Antikainen, MDI Public Oy, tfn 040 764 1829

Tanja Sippola-Alho, minister Viitanens specialmedarbetare, tfn 0295 250 220

Tuomas Viljamaa, minister Risikkos specialmedarbetare, tfn 040 723 5821