Den första utvecklingsbilden för områdesanvändningen har färdigställts
Den utvecklingsbild för områdesanvändningen som miljöministeriet och Finlands miljöcentral publicerat ger information om region- och samhällsstrukturens nuläge och framtid till stöd för planerna och beslutsfattandet. Ett presentations- och diskussionsmöte om utvecklingsbilden ordnas den 1 februari 2024.
”Vår tids stora utmaningar, såsom klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningarna, har samband med varandra. Utvecklingen av områdesanvändningen är ett sätt att tillsammans lösa utmaningarna på ett hållbart sätt. Arbetet med utvecklingsbilden är en viktig insats i detta. Utvecklingsbilden är ett tjänstemannainlägg från miljöministeriet, som har utarbetats i brett samarbete med intressentgrupperna”, säger miljöministeriets kanslichef Juhani Damski.
Enligt utvecklingsbilden måste region- och samhällsstrukturen i den snabbt föränderliga omvärlden tåla förändringar, anpassa sig till dem och förnya sig på ett hållbart sätt. Utmaningarna hänför sig till bland annat klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald, urbaniseringen, skillnaden i utveckling mellan regionerna, förändringarna i befolkningsstrukturen, globaliseringen, digitaliseringen samt plötsliga kriser och omvälvningar såsom covid-19-pandemin. De offentliga finanserna ställer upp allt striktare ramar för utvecklingen av region- och samhällsstrukturen.
Enligt utvecklingsbilden ska regionstrukturen i hela landet utvecklas så att de olika regionernas starka sidor utnyttjas så effektivt som möjligt. I utvecklingsbilden har det konstaterats att tillväxten i de växande stadsregionerna måste ske på ett kontrollerat sätt och att de regioner som förlorar befolkning måste anpassa sig till säsongsvariation i efterfrågan på tjänster. Samhällsstrukturen måste förenhetligas ytterligare genom kompletteringsbyggande. Samtidigt måste man förbättra livsmiljöns kvalitet och säkerställa såväl hållbara möjligheter att röra sig som grönmiljöns kvalitet och tillgänglighet. Möjligheter att utveckla områdesanvändningen skapas till exempel av den platsneutralitet som digitaliseringen medför. Genom att utveckla nätverksmetropolen i Södra Finland kan man stärka hela Finlands internationella konkurrenskraft.
Resultaten av arbetet med utvecklingsbilden kan användas inom många olika samhällssektorer både i kommunerna och i statsförvaltningen. Utvecklingsbilden stöder till exempel planeringen av områdesanvändningen, trafiksystemet, servicenätet, boendet och statsfinanserna. Den utnyttjas också vid revideringen av lagstiftningen om de riksomfattande målen i fråga om områdesanvändningen.
Genom utvecklingsbilden för områdesanvändningen strävar man efter kontinuitet, systematik och verkningsfullhet vid uppföljningen, prognostiseringen och styrningen av region- och samhällsstrukturen. Avsikten är att arbetet ska vara kontinuerligt. Hur region- och samhällsstrukturen utvecklas följs årligen upp med hjälp av centrala parametrar. Med fyra års mellanrum görs en uppskattning av de förändringsfaktorer och eventuella utvecklingskostnader som man måste förbereda sig på med hänsyn till en hållbar utveckling. Också målen, åtgärderna och styrmedlen uppdateras vart fjärde år.
Miljöministeriet ordnar ett presentationsmöte om utvecklingsbilden den 1 februari 2024 kl. 9–11 via Teams. Vid mötet berättar sakkunniga från miljöministeriet och Finlands miljöcentral om de viktigaste iakttagelserna och resultaten av arbetet med utvecklingsbilden. Företrädare för intressentgrupperna håller också egna anföranden. Intressentgrupperna har deltagit aktivt i utarbetandet av utvecklingsbilden bland annat i workshoppar runt om i Finland.
- Utvecklingsbild för områdesanvändningen, Mot en hållbar region- och samhällsstruktur | publikationsarkivet Valto (på finska)
- Presentationsmöte om utvecklingsbilden för områdesanvändningen den 1 februari 2024 | (på finska)
Mer information:
Juha Nurmi
Miljöråd
tfn 0295 250 181
[email protected]
Mika Ristimäki
Specialsakkunnig
tfn 0295 250 188
[email protected]
Timo Turunen
Miljöråd
tfn 0295 250 303
[email protected]
Kari Oinonen
Gruppchef
tfn 0295 251 474
[email protected]